| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 00:01 - 21/02/2023

 

 

Η ελληνική αποστολή διάσωσης έγραψε τη δική της ανεξίτηλη ιστορία στην ανείπωτη τουρκική τραγωδία, που κάθε άλλο παρά απαρατήρητη πέρασε εντός και εκτός Τουρκίας, προκαλώντας θερμότατες αντιδράσεις στη γείτονα χώρα, κυρίως από πολίτες που αντιπαρέβαλλαν τους ήρωες της ΕΜΑΚ και τον αγώνα τους να σώσουν ζωές κάτω από τα ερείπια με την επιθετικότητα της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας. Αλλά και πρωτάκουστα λόγια τούρκων αξιωματούχων όπως του υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου: «Η Ελλάδα είναι πραγματικός γείτονας». «Η σημερινή παρουσία του Νίκου Δένδια δείχνει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τους Τούρκους. Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που επικοινώνησαν αμέσως μετά τον σεισμό με τις τουρκικές Αρχές για να ευχηθούν περαστικά και να δηλώσει ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει. Αμέσως έστειλαν σωστικά συνεργεία και πολλά αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια. Πριν από λίγο επισκεφτήκαμε την αποστολή της ΕΜΑΚ. Επιχείρησαν 7 ημέρες, 24 ώρες και κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες και τους ευχαριστήσαμε. Είδαμε ότι μετά τη διάσωση της κάθε ζωής, του κάθε ανθρώπου, δεν χάρηκαν μόνοι οι Ελληνες που βρίσκονται στις ομάδες έρευνας και διάσωσης, αλλά όλοι οι Ελληνες».

 

 

Ο Τσαβούσογλου ήταν ένας γνήσια «άλλος» άνθρωπος. Και λίγο αργότερα επίσης έλεγε: «Ανοίξαμε μία νέα σελίδα με την Ελλάδα μετά τον σεισμό». Ομως αυτός ο «νέος» Τσαβούσογλου, ήταν εξίσου γνήσιος με τον «παλιό». Γιατί; Επειδή άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Αλλο οι σεισμοί, άλλο τα σύνορα. Το θέμα λοιπόν είναι: τι «γράφει» αυτή η νέα σελίδα; Αν εξαιρέσει κανείς ότι η Τουρκία για ένα διάστημα δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσει τον παροξυσμό αναθεωρητισμού, μέχρι να ελέγξει την κατάσταση, κατά τα λοιπά, όποιος βλέπει πίσω από όλα αυτά αλλαγή πολιτικής από την Αγκυρα, τρέφει φρούδες ελπίδες. Και αν το κάνει η ελληνική κυβέρνηση, συνιστά μία μορφή αφελούς διπλωματίας. Μακάρι να άλλαζε έτσι η διεθνής πολιτική. Ομως προφανώς δεν αλλάζει.

Ο Τσαβούσογλου δεν υποκρινόταν. Πιστεύει όσα είπε. Ούτε όμως όταν είπε ότι δεν χρειάζονται σεισμοί για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας. Γιατί εκείνη ήταν η φράση-κλειδί του Τσαβούσογλου: «Δεν χρειάζεται να περιμένουμε φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας». Αυτή είναι που μετράει. Και το «κρυφό» νόημά της είναι απόλυτα ξεκάθαρο. Τα λέει όλα: δεν αλλάζει τίποτα. Και πριν θέλαμε «καλές» σχέσεις και τώρα θέλουμε. Αλλά όπως τις εννοούσαμε και τις εννοούμε εμείς. Το θέμα λοιπόν είναι με όσα δεν είπε: το τι σημαίνει να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, που το επαναλαμβάνει χρόνια τώρα, χωρίς σεισμούς, στο ίδιο μοτίβο: σημαίνει να αποδεχθεί η Ελλάδα την εις βάρος της αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης. Και, ουσιαστικά, την αλλαγή των ελληνοτουρκικών συνόρων σε θάλασσα και αέρα και, ενδεχομένως, σε ξηρά.

Αυτό σημαίνει για τον Τσαβούσογλου και για όλη την τουρκική ηγεσία «να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας». Και αυτό επανέλαβε. Και αν του ζητούσε κανείς να το εξειδικεύσει, δεν θα είχε δυσκολία να το επαναλάβει. Αυτό δεν αλλάζει με τους σεισμούς, ούτε με τις ηρωικές στιγμές της ΕΜΑΚ, ούτε με τίποτα. Είναι άλλης τάξεως ζήτημα. Δεν μπαίνει στην ίδια ζυγαριά με αυτά. Ούτε οι Τούρκοι λένε κάτι τέτοιο: εδώ μόνο, κάποιοι δικοί μας το βγάζουν απ’ το κεφάλι τους. Ομως, στην Τουρκία, ακόμα και σε αυτή την τόσο δύσκολη κατάσταση, δεν υπήρξε η παραμικρή υπόνοια μετατόπισης της πάγιας επιθετικής πολιτικής της έναντι της Ελλάδας. Η Τουρκία χτυπήθηκε σκληρά. Δεν καταστράφηκε. Εμείς βοηθήσαμε. Δεν τη σώσαμε. Ας ηρεμήσουμε λοιπόν. Κι ας σοβαρευτούμε, περιμένοντας το επόμενο κύμα παραβιάσεων, δηλώσεων, προκλήσεων, απειλών. Θα έρθουν. Αλλά στην ώρα τους.

Γιώργος Μαλούχος (Το Βήμα)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum