| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 00:01 - 31/01/2024

 

 

Πρώτα η τουρκική βουλή ψήφισε υπέρ της σχετικής συμφωνίας και λίγο αργότερα ο Ταγίπ Ερντογάν την υπέγραψε. Κάτι ανάλογο αναμένεται πως θα κάνει και η Ουγγαρία και σύντομα η σκανδιναβική χώρα θα γίνει μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, όπως έγινε πέρσι με την Φινλανδία.

 

 

Ήταν σαφές εξ αρχής πως η Άγκυρα δεν είχε σοβαρούς λόγους για να μην γίνει η Σουηδία μέλος του ΝΑΤΟ. Οι αντιρρήσεις της δεν είχαν να κάνουν με τους ενδοιασμούς που δημόσια εξέφραζε για την υποτιθέμενη υποστήριξη της Στοκχόλμης σε Κούρδους τρομοκράτες, αλλά με το τι θα μπορούσε να κερδίσει. Ξεκάθαρα ήταν μια ευκαιρία για να βγάλει και η ίδια κάτι από αυτή την ιστορία. Μια ευκαιρία για ανατολίτικα παζάρια.

Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν το πάρε δώσε μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο του οποίου η μια έπαιξε το χαρτί των αεροσκαφών F-16 και η άλλη της έγκρισης της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Ουάσιγκτον και Άγκυρα τράβηξαν το σχοινί μέχρι εκεί που τις έπαιρνε, ώστε να πετύχουν αυτό που θέλουν.

Και οι δύο πλευρές φαίνεται πως πήραν αυτό που ήθελαν. Οι ΗΠΑ θα δουν το ΝΑΤΟ να αποκτά ακόμη ένα μέλος και η ένταξη της Σουηδίας έχει τεράστια γεωστρατηγική σημασία, αφού ενισχύει τη Συμμαχία, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ήττα για το Κρεμλίνο και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Για την Τουρκία ανοίγει ο δρόμος να αποκτήσει τα F-16. Αμέσως μετά το τουρκικό «ναι» η κυβέρνηση Μπάιντεν έστειλε επιστολή στο Κογκρέσο, ζητώντας την έγκριση της πώλησης των αεροσκαφών όπως άλλα κονδύλια ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ενδεχομένως και να μην χρειαστεί καν ψηφοφορία στο Κογκρέσο, από τη στιγμή που αυτό παραλάβει επίσημο αίτημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η ηγεσία του ΝΑΤΟ αλλά και των ΗΠΑ έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει για ότι ο στόχος επιτεύχθηκε αλλά δεν έχει κανένα λόγο να το κάνει για τον τρόπο που έγινε. Αυτό που φάνηκε ξεκάθαρα ήταν πως η Τουρκία έβαλε τα δικά της συμφέροντα πάνω από της Συμμαχίας και πως δεν διστάζει να προκαλεί ακόμη και ζημιά για να πετύχει αυτό που θέλει.

Για πάρα πολύ καιρό, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ αρνούνταν να δούνε αυτά που κάνει η Τουρκία, με την εξήγηση πως παραμένει πολύ σημαντική. Ίσως τώρα που άρχισαν να πέφτουν οι παρωπίδες να μπορέσουν να αντιληφθούν πως ένας σύμμαχος δεν συμπεριφέρεται όπως η Τουρκία. Και να αρχίσουν να συμπεριφέρονται διαφορετικά αντί να την κανακεύουν όπως ένα κακομαθημένο παιδί.

Ξένια Τούρκη (Φιλελεύθερος της Κύπρου)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum