| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 00:01 - 09/10/2023

 

 

Για πολλά χρόνια ο Ρόμπερτ Μενέντεζ έβαζε εμπόδια στα σχέδια της Τουρκίας να εκμεταλλεύεται τις καλές σχέσεις που διατηρούσε με τις ΗΠΑ και να κάνει ό,τι θέλει.

 

 

Οι κατηγορίες εναντίον του για χρηματισμό και διαφθορά, μέχρι να αποδειχθεί σε ποιο βαθμό ισχύουν, έχουν αφοπλίσει τον Αμερικανό γερουσιαστή και σκόρπισαν χαμόγελα ικανοποίησης στην Άγκυρα.

Ανεξάρτητα, όμως από την έκβαση της δικαστικής περιπέτειας του Ρόμπερτ Μενέντεζ, οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία δύσκολα θα επιστρέψουν στο «μήνα του μέλιτος» όπως ήταν στις καλές εποχές τους. Στην αμερικανική πολιτική σκηνή έχουν δημιουργηθεί νέες πραγματικότητες, αφενός με την Άγκυρα να μην είναι πλέον παντοδύναμη και αφετέρου με την Ουάσιγκτον να μην διστάζει να παίζει με νέους όρους.

Η πολιτική του κατευνασμού και του «ναι» σε όλα δείχνει να ανήκει στο παρελθόν. Όχι ότι η Τουρκία σταμάτησε να είναι μια χώρα με μεγάλη σημασία, πάντα θα έχει σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο. Οι ΗΠΑ το αντιλαμβάνονται αυτό πολύ καλά και για αυτό φροντίζουν πότε με το καλό και πότε με το άγριο να την κρατούν, αν όχι μέσα στο μαντρί τουλάχιστον κάπου κοντά. Άλλωστε, ούτε και η ίδια η Τουρκία θέλει να διακόψει τους δεσμούς, μια χαρά την βολεύει να πατά σε πολλές βάρκες ταυτόχρονα.

Για αυτό και η Ουάσιγκτον ανοικτά δημιουργεί εναλλακτικές λύσεις, δείχνοντας στην Άγκυρα πως υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια. Το άριστο επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η βελτίωση της συνεργασίας με την Αθήνα σε όλους τους τομείς, έδειξε ,για παράδειγμα πως στην περιοχή του Αιγαίου δεν είναι μόνο η Άγκυρα που μπορεί να κάνει παιχνίδι.

Ακόμη πιο ηχηρό πρέπει να ακούστηκε το μήνυμα, μέσα από τα σχέδια για αμφισβήτηση της ισχυρής ηγεμονίας της Κίνας στο εμπόριο, με τη δημιουργία ενός νέου διάδρομου από την Ασία προς την Ευρώπη, που παρακάμπτει πλήρως την Τουρκία. Η γειτονική μας χώρα, βέβαια αντέδρασε και πρότεινε το δικό της διάδρομο, ο οποίος την καθιστά βασικό εμπορικό και γεωπολιτικό κόμβο. Αν θα εισακουστούν οι προτάσεις της θα φανεί στο μέλλον, προς το παρόν, οι Αμερικανοί είναι εντελώς απρόθυμοι να της δώσουν ένα τέτοιο «δώρο».

Με ή χωρίς τον Ρόμπερτ Μενέντεζ οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις έχουν περάσει σε νέο επίπεδο. Αυτό δεν σημαίνει πως τα πράγματα θα γίνουν πιο εύκολα για Κύπρο και Ελλάδα. Σημαίνει, όμως πως το παιχνίδι παίζεται με νέους όρους και πως αν ανοίξουν σωστά τα χαρτιά τους, αυξάνουν τις πιθανότητες τους να φτάσουν τους στόχους τους.

Ξένια Τούρκη (philenews.com)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum