| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 00:01 - 08/12/2023

 

 

Άλλοτε καταλάμβανε τα πρωτοσέλιδα και ήταν κύριο θέμα στα δελτία ειδήσεων και στις συζητήσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Σήμερα, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ξεχαστεί από τους περισσότερους.

 

 

Εδώ ακόμη και ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς που είναι πολύ πιο πρόσφατος σχεδόν έχει περάσει στη δεύτερη μοίρα της επικαιρότητας.

Παρόλα αυτά, τον ερχόμενο Φεβρουάριο η ουκρανική σύγκρουση θα συμπληρώσει δύο χρόνια. Στο διάστημα αυτό η Ρωσία έχει καταλάβει περίπου το 17% της Ουκρανίας, προκάλεσε τεράστιες ζημιές σε υποδομές, υπηρεσίες αλλά κατοικίες, ενώ πολύ μεγάλες είναι και οι απώλειες και για τις δύο πλευρές. Οι μάχες συνεχίζονται ειδικά στις νότιες και στις ανατολικές περιοχές, όμως εδώ και πολλούς μήνες ούτε οι ρωσικές ούτε οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν να επιδείξουν καμιά σημαντική στρατιωτική επιτυχία, ικανή να αλλάξει την έκβαση του πολέμου.

Το Κίεβο ακόμη ελπίζει πως η αντεπίθεσή του, που βασίστηκε σε σύγχρονο, δυτικό εξοπλισμό και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από τον περασμένο Ιούνιο, μπορεί να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα. Στην πράξη, όμως, η πρόοδος που σημειώθηκε είναι ελάχιστη. Τους τελευταίους μήνες μόνο 804 τ.χλμ άλλαξαν χέρια.

Η πορεία του πολέμου καθορίζεται με βάση δύο κριτήρια τις κατακτήσεις στον χάρτη και τις απώλειες. Τους τελευταίους μήνες και οι δύο πλευρές δεν έχουν καταφέρει κάτι σημαντικό, ενώ εξίσου μεγάλες είναι και οι απώλειές τους.

Η σύγκρουση ενδεχομένως να τελειώσει είτε όταν η Ρωσία θα έχει εξασφαλίσει την κυριαρχία στα εδάφη που έχει καταλάβει, κάτι που θα ικανοποιήσει και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, είτε όταν η Ουκρανία έχει πάρει πίσω τα εδάφη τα εδάφη που έχασε ή όταν ή η μια ή η άλλη πλευρά θα έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητές τους και δεν θα μπορούν να συνεχίσουν άλλο. Προς το παρόν, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Η δε Ρωσία ελπίζει στην κούραση της Δύσης και σε μια πιθανή νίκη του Ντόναλντ Τραμπ που θα ανοίξουν το δρόμο για λιγότερη βοήθεια προς τον αντίπαλό της. Από την άλλη η Ουκρανία πιστεύει πως μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι υπέρ της και πως τίποτα δεν έχει χαθεί.

Ίσως για αυτό, τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο δεν φαίνονται πρόθυμοι να διαπραγματευτούν, ώστε να σιγήσουν τα όπλα. Ή έσω να συμβιβαστούν με μια παγωμένη σύγκρουση, δηλαδή με μια συνθήκη που οι συγκρούσεις θα σταματήσουν αλλά το πρόβλημα δεν θα έχει διευθετηθεί. Προς το παρόν, η σύγκρουση οδηγείται προς ένα αδιέξοδο, χωρίς ξεκάθαρη στρατιωτική νίκη που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια πολιτική νίκη.

Ξένια Τούρκη(Philenews.com)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum