| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 00:01 - 20/11/2023

 

 

Μετά από ένα και πλέον χρόνο οι Σι Τζινπίνγκ και Τζο Μπάιντεν θα έχουν σήμερα ένα νέο τετ α τετ, στο περιθώριο της διεθνούς συνόδου των κρατών-μελών του συμφώνου Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού.

 

 

Αν και δεν αναμένονται σημαντικά αποτελέσματα, εντούτοις μόνο και μόνο πως οι ηγέτες των δύο ισχυρότερων χωρών θα συναντηθούν, γεννά ελπίδες πως κάτι θετικό μπορεί να γεννηθεί.

Οι επαφές του Αμερικανού και του Κινέζου προέδρου έρχονται σε μια χρονική συγκυρία που οι σχέσεις των χωρών τους είναι τεταμένες. ΗΠΑ και Κίνα ανταγωνίζονται σε κάθε επίπεδο, πολιτικό, οικονομικό, τεχνολογικό και γεωστρατηγικό με αποτέλεσμα να έχουν πολλά ανοικτά μέτωπα. Το κύριο και δυσεπίλυτο σημείο τριβής αποτελεί η Ταϊβάν, που το Πεκίνο θεωρεί μέρος του.

Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον κλιμακώνει συνεχώς την ένταση με το Πεκίνο θέτοντας επενδυτικούς περιορισμούς και απαγορεύσεις εξαγωγών. Απαντώντας το Πεκίνο επαναπροσανατολίζει μεγάλα τμήματα της οικονομίας του μακριά από τη Δύση και τα αμερικανικά συμφέροντα.

Ο υπόλοιπος κόσμος παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις, αφού τυχόν αύξηση των γεωπολιτικών και διπλωματικών εντάσεων θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον, στο διεθνές εμπόριο αλλά και στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα. Η επιμονή και των δύο πλευρών που πολλές φορές υποστηρίζουν «ή μαζί μας ή εναντίον μας» βρίσκει αντίθετες αρκετές χώρες που δεν επιθυμούν να συνταχθούν με κανένα από τα δύο στρατόπεδα.

Έτσι, ακόμη και αν η συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Σι Τζινπίνγκ δεν βγάλει κάτι θεαματικό θα σταλούν σημαντικά μηνύματα αν θα διαφανεί μια πιο θετική ατζέντα. Ο Λευκός Οίκος ελπίζει οι δύο ηγέτες θα αναπτύξουν ένα πλαίσιο επίλυσης διαφορών, με στόχο τη διάλυση παρεξηγήσεων και την αποφυγή εκπλήξεων.

Πηγές της αμερικανικής προεδρίας ανέφεραν ότι η ομάδα του Τζο Μπάιντεν προσέρχεται στη συνάντηση με ρεαλιστικές προσδοκίες. Αντιμέτωπος με κρίσεις στην ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, ο Αμερικανός πρόεδρος είναι πρόθυμος να προλάβει την ανάφλεξη μιας ακόμη πηγής έντασης κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Από την άλλη το Πεκίνο συνεχίζει να είναι καχύποπτο απέναντι στις κινήσεις της Ουάσιγκτον. Ωστόσο, οι κινεζικές αρχές θεωρούν και αυτές πως η ένταση δεν ωφελεί καμιά πλευρά και πως μπορούν να γίνουν κινήσεις καλής θέλησης, φτάνει φυσικά να μην διαταραχθούν τα συμφέροντά του.

Προς το παρόν η διαχείριση του ανταγωνισμού των δύο χωρών είναι το ζητούμενο. Αν επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα αποτελεί σημαντική επιτυχία. Με τις τόσες εστίες έντασης και τις τόσες κρίσεις, λιγότερη καχυποψία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα είναι καλοδεχούμενη.

Ξένια Τούρκη (philenews.com)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum