| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 00:01 - 15/03/2024

 

 

Οπως όλοι περιμέναν, το ραντεβού Τραμπ – Μπάιντεν για τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου έκλεισε με τα σαρωτικά υπέρ και των δύο αποτελέσματα στις προκριματικές εκλογές της περασμένης Τρίτης (τη γνωστή Super Tuesday), με τη θλιβερή διαπίστωση ότι η ισχυρότερη και πολυπληθέστερη Δημοκρατία του πλανήτη δεν κατάφερε να βρει παρά δύο γηραιούς υποψηφίους, όπου ο μεν ένας χάνει τα λόγια του και ο άλλος είναι αντιμέτωπος με 91 αδικήματα σε τέσσερις δίκες.

 

 

Τη στιγμή που σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν εκδηλωθεί πρωτοφανείς κρίσεις και πολεμικές συγκρούσεις, για πρώτη φορά μετά τον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου, που είχε επιφέρει τη γνωστή ισορροπία του τρόμου, η οποία σήμερα έχει αντικατασταθεί από μια επικίνδυνη ανισορροπία, που δεν γνωρίζουμε πού θα οδηγήσει τελικά. Οταν μάλιστα είναι ηλίου φαεινότερο ότι λείπουν οι μεγάλοι ηγέτες του παρελθόντος που θα μπορούσαν να επιβάλουν τις απαιτούμενες λύσεις.

Αρκεί να σκεφτούμε ότι η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης κορυφώνεται συνεχώς, με πρόσφατο επεισόδιο τη ρωσική πυραυλική επίθεση στην Οδησσό, κατά την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού. Ενώ οι προσπάθειες των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή για την κατάπαυση του πυρός έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, πότε λόγω της αδιαλλαξίας της Χαμάς και πότε της αδιαλλαξίας του Νετανιάχου.

Ενός Νετανιάχου που φαίνεται να ελπίζει τώρα στην επάνοδο του Τραμπ στην εξουσία για να γλιτώσει τις δίκες που έχει να αντιμετωπίσει, γνωρίζοντας την ευμενή προς αυτόν στάση που είχε τηρήσει ο Τραμπ στην πρώτη του θητεία. Θα πρόκειται για μια αγαστή συνεργασία μεταξύ υποδίκων, αν ο πρώτος καταφέρει να παραμείνει στην εξουσία έως τον Νοέμβριο και ο δεύτερος επανεκλεγεί ως πρόεδρος των ΗΠΑ τον ίδιο μήνα. Καθώς μάλιστα οι περισσότεροι θεωρούν ότι τη δεύτερη αυτή φορά θα τηρήσει μια ακόμη πιο προκλητική στάση σε όλα τα ζητήματα, μέσα στο πνεύμα ενός επικίνδυνου ρεβανσισμού.

Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που ο πρόεδρος Μπάιντεν, κατά την ετήσια ομιλία του στο Κογκρέσο για την Κατάσταση του Εθνους, τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά από την εποχή του προέδρου Λίνκολν και του εμφυλίου πολέμου που η ελευθερία και η δημοκρατία βρίσκονται σε άμυνα από τις επιθέσεις που δέχονται στο εσωτερικό της χώρας. Και ότι ζούμε σε μια σπάνια περίοδο όπου η ελευθερία και η δημοκρατία δέχονται επιθέσεις ταυτόχρονα και στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό. Υπονοώντας προφανώς τις ενέργειες Τραμπ και Πούτιν.

Ηταν μια ομιλία που ουσιαστικά σήμανε το έναυσμα της προεκλογικής εκστρατείας Μπάιντεν, ο οποίος προσπάθησε να εμφανισθεί ότι είναι σε πλήρη φόρμα και ότι είναι έτοιμος να δώσει τη μάχη για την επικράτηση της δημοκρατίας, όταν ο αντίπαλός του υπήρξε ανοιχτά υποστηρικτής του Πούτιν και είπε ψέματα ότι οι εκλογές του 2020 ήταν νοθευμένες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία λοιπόν ότι η νέα προεκλογική καμπάνια που έχει ήδη ξεκινήσει θα διεξαχθεί σε ένα ιδιαίτερα ηλεκτρισμένο κλίμα, όπου από τη μία πλευρά θα δοκιμασθούν οι φυσικές αντοχές του Μπάιντεν και από την άλλη η επιτυχία ή όχι του Τραμπ στα γνωστά νομικά τεχνάσματα για να αποφύγει τις καταδίκες. Εχοντας όμως στο πλευρό του (όπως φάνηκε και από την τελευταία του απόφαση υπέρ του) το Ανώτατο Δικαστήριο. Και όλα αυτά μέσα σε μια ατμόσφαιρα παγκόσμιας αστάθειας και επικίνδυνων συγκρούσεων με άδηλον το μέλλον.

Γιάννης Καρτάλης (in.gr)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum