| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 00:01 - 31/10/2023

 

 

Σε λίγες μέρες ο Τζο Μπάιντεν θα συμπληρώσει 81 χρόνια ζωής. Ούτε και ο ίδιος μάλλον δεν θα το φανταζόταν πως σε τέτοια ηλικία, θα ήταν ξανά υποψήφιος για δεύτερη προεδρική θητεία ή ότι άφηνε την ασφάλεια του Λευκού Οίκου για να βρίσκεται μέσα σε εμπόλεμες ζώνες, πότε στην Ουκρανία και πότε στο Ισραήλ.

 

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος, όμως, δεν έχει και πολλές επιλογές. Παρά τα όσα λέγονται και γράφονται για τη φθορά της ηγεμονίας των ΗΠΑ και για την απροθυμία τους να παίζουν τον παγκόσμιο αστυνομικό, είναι όπως δείχνουν οι εξελίξεις η μόνη χώρα που μπορεί με κάποιο τρόπο να επιβάλει τη θέλησή της. Είτε με θετικό είτε με αρνητικό τρόπο.

Ίσως μια καλή απόδειξη για το πόσο μετρά ο ρόλος της Ουάσιγκτον είναι οι πιέσεις που ασκεί στο Ισραήλ σχετικά με την χερσαία επιχείρηση. Υπό κανονικές συνθήκες οι στρατιωτικές μάχες επί του εδάφους θα είχαν ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση. Το γεγονός πως καθυστερούν οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ανησυχίες που εκφράζουν οι ΗΠΑ, καθώς πρόκειται για μια κίνηση με μεγάλο ρίσκο, που μπορεί να βλάψει τα συμφέροντά τους.

Ζούμε σε μια περίοδο έντονων μετασχηματισμών. Πολλοί ειδικοί μιλούν για τις τάσεις αναθεωρητισμού που καταγράφονται και για το πώς τόσες πολλές χώρες ονειρεύονται αλλαγή των παραδοσιακών συνόρων. Ο παγκόσμιος γεωπολιτικός χάρτης είναι προς επανασχηματισμό με την Κίνα να απαιτεί πρωταγωνιστικό ρόλο, τη Ρωσία να διεκδικεί το κομμάτι που θεωρεί ότι της αξίζει και την Ευρώπη, ασθμαίνοντας, με βαρύ βηματισμό, να προσπαθεί να προλάβει τις εξελίξεις. Λίγο πιο πέρα η Ινδία, μετρά τις δυνάμεις της ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη δύναμη του πλανήτη, ενώ η Τουρκία, το Ιράν, η Βραζιλία δεν θέλουν να μείνουν εκτός.

Η διαφορά είναι εμφανής. Οι περισσότερες χώρες περιορίστηκαν σε προειδοποιήσεις και σε ψηφίσματα στον ΟΗΕ που κανένας δεν λαμβάνει υπόψη, ενώ κάποιες άλλες χώρες προσπαθούν να διαμεσολαβήσουν μεταξύ των δύο πλευρών. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ έβγαλαν τα αεροπλανοφόρα τους βόλτα στη Μεσόγειο για να διασφαλίσουν πως τα μηνύματά τους θα φτάσουν εκεί που πρέπει και Αμερικανοί αξιωματούχοι πηγαινοέρχονται στην περιοχή.

Η κρίση στο Ισραήλ έδειξε και τις πραγματικές δυνατότητες κάθε δύναμης. Ίσως στο μέλλον η κατάσταση να αλλάξει, ειδικά αν διαμορφωθούν νέα δεδομένα από τα διάφορα πολεμικά μέτωπα. Προς το παρόν, όμως καμιά άλλη χώρα δεν έχει ούτε την γεωπολιτική ισχύ ούτε την στρατιωτική υπεροχή των ΗΠΑ, ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει δυναμικά σε μια κρίση.

Ξένια Τούρκη (Φιλελεύθερος της Κύπρου)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum