| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 00:01 - 03/06/2024

 

 

Κάθε φορά που εντείνονται οι πιέσεις για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και οι επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, η απάντηση του Ισραήλ είναι πως δεν θα το κάνει αν δεν πετύχει τους στόχους του να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι και να εξαλειφθεί η Χαμάς. Μάλιστα, η ισραηλινή ηγεσία συχνά διαμηνύει πως δεν απέχει και πολύ από το να τα καταφέρει.

 

 

Λίγοι, έχουν πειστεί πάντως. Και αυτοί πρέπει και αυτοί να άλλαξαν γνώμη βλέποντας τη Χαμάς το περασμένο Σάββατο να πραγματοποιεί επίθεση με ρουκέτες πάνω από το Τελ Αβίβ. Θύματα δεν υπήρξαν ούτε και επιβεβαιώθηκαν οι ισχυρισμοί της τρομοκρατικής οργάνωσης πως απήγαγε Ισραηλινούς στρατιώτες.

Παρά τους οκτώ μήνες πολέμου, την καταστροφή μέρος των υποδομών της και την απώλεια αρκετών μαχητών της η τρομοκρατική οργάνωση δείχνει ότι μπορεί να πλήξει το Ισραήλ. Ίσως η τελευταία επίθεση, να ήταν ακριβώς η υπενθύμιση πως διαθέτει εξοπλισμό και πολεμικά μέσα και πως ο ισραηλινός στρατός δεν την έχει «ξεδοντιάσει».

Και όχι μόνο δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά αντίθετα η αποδοχή της στους κόλπους των Παλαιστινίων έχει αυξηθεί. Ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς έχει ένα τρομακτικό κόστος σε ανθρώπινες ζωές, κυρίως μεταξύ των αμάχων, και ανυπολόγιστες ζημιές. Ολόκληρες οικογένειες ξεκληρίστηκαν, ολόκληρες γειτονιές έγιναν ερείπια. Ο πόνος και η οργή, όπως και η θέληση για εκδίκηση τροφοδοτεί την οργάνωση με νέους μαχητές, έτοιμους να γίνουν μάρτυρες.

Το Ισραήλ, επιπλέον, μάλλον δεν κατάλαβε πως εκτός από μια τρομοκρατική οργάνωση η Χαμάς είναι και ιδεολογία. Κάτι που σημαίνει πως είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί μια ιδέα όπως είναι το πολιτικό Ισλάμ, που είναι ριζωμένη στη Μέση Ανατολή ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη ότι ο πόλεμος προσφέρει περαιτέρω δυνατότητες για εδραίωση αυτής της ιδεολογίας ανάμεσα στους Παλαιστινίους.

Τι μπορεί να πετύχει από εδώ και πέρα το Ισραήλ; Θα συνεχίσει να πολεμά επ΄ αόριστον τη Χαμάς, προσπαθώντας να πετύχει ένα στόχο που από την αρχή όλοι είχαν προειδοποιήσει πως είναι ανέφικτος; Θα ξοδέψει και τα τελευταία υπολείμματα ηθικού πλεονεκτήματος, που απέμειναν μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, προκαλώντας μεγαλύτερες καταστροφές και περισσότερους θανάτους στη Λωρίδα της Γάζας;

Πάντως, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, το Ισραήλ δεν μπορεί να πείσει κανένα ότι κερδίζει, ούτε καν το εσωτερικό του ακροατήριο. Η Χαμάς παραμένει ανθεκτική και οι όμηροι αντί να απελευθερώνονται, επιστρέφονται οι σοροί τους στις οικογένειές τους. Πως θα τελειώσει, αυτός ο πόλεμος, κανένας δεν ξέρει. Αυτό που φαίνεται βέβαιο, είναι πως η τρομοκρατική οργάνωση θα συνεχίσει να υπάρχει.

Ξένια Τούρκη (Φιλελεύθερος της Κύπρου)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum