| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 00:01 - 06/03/2024

 

 

Όλες οι γερμανικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να δημοσιεύουν τους ισολογισμούς τους στην Ομοσπονδιακή Εφημερίδα κάθε χρόνο. Διαφορετικά κινδυνεύουν με υψηλά πρόστιμα. Αλλά αυτό δεν εμποδίζει όλο και περισσότερες εταιρείες να τους κρύβουν, όπως αποκαλύπτει η Handelsblatt.

 

 

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, πέρυσι το Ομοσπονδιακό Γραφείο Δικαιοσύνης κίνησε σχεδόν 272.000 διαδικασίες κατά εταιρειών που δεν συμμορφώθηκαν με την υποχρέωση να δημοσιεύουν τους ισολογισμούς τους, με μοιραίες συνέπειες για τους πιστωτές και τους επενδυτές.

Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε, μάλιστα, πάνω από 12% μέσα σε έναν χρόνο. «Το γεγονός ότι τόσες πολλές εταιρείες αρνούνται να δημοσιεύσουν τους ισολογισμούς τους μπορεί να έχει επώδυνες οικονομικές συνέπειες για τους επιχειρηματικούς εταίρους, τους πιστωτές, αλλά και τους επενδυτές», γράφει η Handeslblatt.

«Μαυρισμένο μάτι»

Την ίδια ώρα, ολόκληρη η χημική βιομηχανία στη Γερμανία εξακολουθεί να πλήττεται από τις συγκριτικά υψηλές τιμές της ενέργειας και την αδύναμη οικονομία.

Η παραγωγή μειώθηκε κατά 11%, ενώ το 2023 οι πωλήσεις στη χημική και φαρμακευτική βιομηχανία μειώθηκαν κατά 12%. Ήδη, ο όμιλος χημικών Evonik ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να περικόψει περίπου 1.500 – 2.000 θέσεις εργασίας στη Γερμανία, από τις 33.000 σε όλον τον κόσμο.

«Οι πολλές κρίσεις παγκοσμίως έχουν καταστρέψει τα αποτελέσματά μας», δήλωσε ο CEO της Evonik, Κρίστιαν Κούλμαν. «Έχουμε επιβιώσει, αλλά με το ένα μάτι… μαυρισμένο» τόνισε ο Κούλμαν, προσθέτοντας ότι «οι συνθήκες δεν γίνονται καθόλου ευκολότερες και ως εκ τούτου θα συνεχίσουμε τη θεμελιώδη αναδιάρθρωση του ομίλου». Ο ανταγωνιστής της Evonik, η Covestro, κατέγραψε πτώση 20% στις πωλήσεις πέρυσι.

Περικοπές θέσεων

Ο ηγέτης του κλάδου BASF ανέφερε μείωση στα κέρδη και τις πωλήσεις για το 2023 και ήδη προχωρά σε περικοπές θέσεων εργασίας. «Βρισκόμαστε στη μέση μιας βαθιάς, μεγάλης κοιλάδας. Και δεν είναι ακόμα σαφές πόσο καιρό θα χρειαστούμε για να βγούμε», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Χημικής Βιομηχανίας (VCI), Μάρκους Στίλεμαν, ο οποίος είναι επίσης αφεντικό της Covestro. Η κατάσταση αυτή συνδέεται άλλωστε με τη συρρίκνωση της δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα στη Γερμανία, που επιδεινώθηκε τον Φεβρουάριο.

Η βιομηχανική παραγωγή είναι 9% χαμηλότερη από το επίπεδό της πριν από τον Covid. Πέρυσι, η παραγωγή στη μεταποιητική βιομηχανία, η οποία αντιπροσωπεύει το 20% του γερμανικού ΑΕΠ, μειώθηκε κατά 2% και οι εξαγωγές κατά 1,8%. Η οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας ήταν αρνητική το 2023 (το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3%) και το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας προβλέπει ανάπτυξη μόλις 0,2% το 2024.

Μιχάλης Ψύλος (Ναυτεμπορική)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum