| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 00:01 - 15/01/2024

 

 

Η Πορτογαλία έχει αυξήσει τους περιορισμούς για τη χορήγηση golden visa. Προς στιγμήν σκέφτηκε ακόμα και την κατάργηση του προγράμματος. Τελικά το διατηρεί σε ισχύ, αλλά αποκλείει το real estate ως μέσο επένδυσης γι’ αυτόν τον σκοπό. Αντιθέτως, πριμοδοτεί την τοποθέτηση κεφαλαίων σε επενδυτικά funds.

 

 

Η αυστηροποίηση του προγράμματος στην Πορτογαλία αποτελεί έναν από τους παράγοντες που έχουν εκτοξεύσει τη ζήτηση για golden visa στην Ελλάδα. Είναι όμως και μια καλή αφορμή για επανεξέταση του αντίστοιχου πλαισίου στη χώρα μας. Η golden visa ήταν μια καλή ιδέα την εποχή που η ελληνική οικονομία έψαχνε για στηρίγματα και η αγορά ακινήτων βρισκόταν σε λήθαργο. Σήμερα, η χώρα έχει σταθεροποιήσει τα οικονομικά της και αντλεί πιο εύκολα ξένα κεφάλαια. Στον αντίποδα, η απογείωση της ζήτησης για την αγορά μιας κατοικίας προκαλεί κοινωνικές παρενέργειες.

Η golden visa δεν είναι η πρωταρχική, πόσο μάλλον η μοναδική αιτία για τη δυστοκία στην εξεύρεση προσιτής στέγης. Ομως παίζει και αυτή τον ρόλο της, σε μια αγορά η οποία έχει υπερθερμανθεί και ακουμπά σε έναν τομέα νευραλγικό για την κοινωνική συνοχή: την πρώτη κατοικία. Πλέον, στη ζυγαριά της χάραξης πολιτικής, τα πλεονεκτήματα της golden visa μέσω τoυ real estate είναι μάλλον μικρότερα από τα μειονεκτήματα. Εξάλλου, μια χώρα θα πρέπει να αντλεί κεφάλαια επειδή είναι πραγματικά ελκυστική για επενδύσεις· χάρη στο θεσμικό της πλαίσιο, στις αναπτυξιακές προοπτικές και στο ανθρώπινο δυναμικό της. Αλλωστε, το καθεστώς της golden visa έχει βρεθεί συστηματικά στο στόχαστρο της Κομισιόν, ως εργαλείο που ευνοεί και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες, σε όρους διαφάνειας και ηθικής ακεραιότητας. Είναι όμως πράγματι ένα μέσο εξεύρεσης ξένων κεφαλαίων το οποίο έχει συνεισφέρει στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Στον βαθμό που θα το διατηρήσουμε θα πρέπει μάλλον να το μεταρρυθμίσουμε. Αν ακολουθήσουμε τον δρόμο της Πορτογαλίας, θα καταστήσουμε ίσως λιγότερο ελκυστικό το πρόγραμμα. Αλλά θα έχουμε λάβει ένα μέτρο για την ανακούφιση των ελληνικών νοικοκυριών –μετριάζοντας την ξέφρενη ζήτηση για ακίνητα, εξορθολογίζεις το κόστος της στέγης– και θα έχουμε στρέψει το πρόγραμμα σε επενδύσεις με μεγαλύτερες πιθανότητες να αφήσουν προστιθέμενη αξία στην οικονομία.

Ανακοινώνοντας το πλαφόν στην τιμή του βρεφικού γάλακτος, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι τον απασχολεί ιδιαίτερα η οικονομική επιβάρυνση των νέων οικογενειών. Είναι όμως ακόμη πιο σημαντικό για μια νέα οικογένεια να πληρώνει ένα ενοίκιο που θα ανταποκρίνεται στο εισόδημά της.

Προσπάθησα να αποφύγω το κλισέ, όμως θα υποκύψω: Κάν’ το όπως η Πορτογαλία.

Βασίλης Κωστούλας (Money Review)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum