| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 00:01 - 09/06/2023

 

 

Με τη συµφωνία για την αύξηση του ορίου του χρέους που υπέγραψε το Σαβ-βατοκύριακο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ξεπέρασε ίσως τον τελευταίο μεγάλο σκόπελο της θητείας του. Αυτό, βεβαίως, εφόσον δεν προκύψουν δραματικά, απρόβλεπτα γεγονότα στο εξωτερικό ή –ακόμη περισσότερο– στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

 

Ο συμβιβασμός που πέτυχε με τον επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι διατηρεί απρόσκοπτη τη χρηματοδότηση της αμερικανικής κυβέρνησης όχι μόνο για το τρέχον αλλά και για το επόμενο έτος, εξασφαλίζοντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου δεν θα βρεθεί στο έρμαιο της κομματικής έριδας πριν από, ή αμέσως μετά, τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν μπορεί να απογοήτευσε κάποιους προοδευτικούς του κόμματός του καθώς η συμφωνία περιελάμβανε συμβιβασμούς όπως το «πάγωμα» των δαπανών για κρατικά προγράμματα, τη μείωση της χρηματοδότησης των αμερικανικών εφοριακών αρχών και το τέλος της περιόδου χάριτος για τις δόσεις των σπουδαστικών δανείων. Ωστόσο επιβεβαιώνει το προφίλ ενός προέδρου που αναζητά συμβιβασμούς με τους Ρεπουμπλικανούς στα κρίσιμα θέματα, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά.

Ωστόσο, όπως φαίνεται από την ανακοίνωση της Fitch Ratings που διατήρησε αρνητική την προοπτική για την αμερικανική πιστοληπτική ικανότητα και μετά τη συμφωνία, η πολιτική διαμάχη έχει ήδη επιπτώσεις στο αξιόχρεο των ΗΠΑ. Σύμφωνα με υπολογισμούς, το κόστος του πολιτικού αδιεξόδου για το όριο του χρέους το 2011 έφτασε τα 20 δισ. δολάρια σε υψηλότερο κόστος δανεισμού και χαμένα έσοδα, πέρα από τις αρνητικές επιπτώσεις στον ρυθμό ανάπτυξης.

Οπως σημειώνει στους New York Times η Μπέτσι Στίβενσον, πρώην οικονομική σύμβουλος του Λευκού Οίκου, το μεγαλύτερο κόστος είναι ότι η διαμάχη για το όριο του χρέους θεωρείται πλέον αναμενόμενη, το «νέο φυσιολογικό». Τόση είναι η διαπραγματευτική ισχύς που δίνει στο αντιπολιτευόμενο κόμμα η απειλή μιας χρεοκοπίας, σημειώνει, που αν αυτό ελέγχει το Κογκρέσο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα την επισύρει για να επιτύχει τους στόχους του. Η Στίβενσον προτείνει να καταργηθεί το όριο του χρέους και αν δεν υπάρχει συμφωνία στο Κογκρέσο να προβλέπονται αυτόματες αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών, ώστε να ακυρώνεται η απειλή της χρεοκοπίας.

Για την ώρα, πάντως, η δημοσιονομική κρίση αποτράπηκε. Και ο πρόεδρος Μπάιντεν, έχοντας ήδη καταφέρει να περάσει σημαντικά νομοσχέδια για τις επενδύσεις στις υποδομές και την πράσινη ενέργεια, πιστεύει ότι μπορεί να επιτύχει διακομματική συναίνεση και για άλλα θέματα. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, θέλει να εστιάσει σε θέματα όπως η μεταρρύθμιση της οπλοκατοχής και η προστασία των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών. Αλλά καθώς αυτά είναι ζητήματα για τα οποία δύσκολα θα βρει υποστήριξη από τους Ρεπουμπλικανούς, θα πάει στις επόμενες εκλογές ζητώντας τον έλεγχο του Κογκρέσου για να το καταφέρει. Και κάπως έτσι ελπίζει να κερδίσει μία δεύτερη θητεία…

Κατερίνα Σώκου (Καθημερινή)

* Η κ. Κατερίνα Σώκου είναι Nonresident Senior Fellow στο Atlantic Council και ερευνήτρια Εξωτερικού στο ΕΛΙΑΜΕΠ, Εδρα Θεοδώρου Κουλουμπή για τις Ελληνοαμερικανικές Σχέσεις.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum