| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 00:01 - 26/09/2022

 

 
Η προεκλογική περίοδος άνοιξε στην πράξη στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, με τους αρχηγούς κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να τοποθετούνται για το διακύβευμα και το πρόγραμμά τους – αν και το τελευταίο εστίασε περισσότερο στη διαχείριση της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης και λιγότερο στη χάραξη στρατηγικής για το μέλλον.
 

 
Είναι πολιτικά απαραίτητη η εστίαση στην προστασία των καταναλωτών, ιδιαίτερα των πλέον ευάλωτων, από τις υψηλές τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρισμού, πόσο μάλλον καθώς αυτές δημιουργούν πληθωριστικές πιέσεις που επεκτείνονται στο σύνολο της οικονομίας. Λογικό και για την αντιπολίτευση να εστιάζει την κριτική της στο ίδιο θέμα – και ήταν μια ευκαιρία, εκτός από την πλειοδοσία υποσχέσεων παροχών που δεν απέφυγε, για χρήσιμη κριτική με στόχο την καλύτερη θωράκιση της χώρας ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα.
 
Αλλά είναι εξίσου σημαντικό, την ώρα που η κυβέρνηση λαμβάνει έκτακτα μέτρα για την ενεργειακή ασφάλεια, όπως η επαναλειτουργία κάποιων λιγνιτικών μονάδων, και διαπραγματεύεται στις Βρυξέλλες τη φόρμουλα για ένα πανευρωπαϊκό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, να εστιάσει επίσης στην ολοκλήρωση, το συντομότερο δυνατόν, εκείνων των υποδομών που αναδεικνύουν τη χώρα σε ενεργειακό hub – μεταξύ τους το FSRU της Αλεξανδρούπολης και ο αγωγός σύνδεσης με τη Βόρεια Μακεδονία. Και παράλληλα, να υποστηρίξει την ενεργειακή μετάβαση με ένα ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την επιτάχυνση της στροφής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που όλοι ευαγγελίζονται.
 
Αυτά εμπίπτουν στη χάραξη πολιτικών με το βλέμμα στο μέλλον, κάτι που δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε μέχρι τις εκλογές για να μπει στο τραπέζι. Και όσο η εσωτερική επικαιρότητα απορροφά ολοένα περισσότερη ενέργεια –και πολιτικό κεφάλαιο– ενόψει εκλογών, τόσο χρειάζεται όλα τα κόμματα, και βέβαια η κυβέρνηση, να παρουσιάζουν τη στρατηγική τους για το ενεργειακό, και όχι μόνον, μέλλον της χώρας.
 
Ούτε βέβαια μπορεί να περιμένει η διπλωματική θωράκιση της χώρας. Στην παρούσα συγκυρία της διεθνούς αστάθειας και ανάγκης ενότητας της Δύσης απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, αυτό περνά από την επιβεβαίωση του σταθεροποιητικού ρόλου της Ελλάδας, ο οποίος βασίζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών. Πρωτοβουλίες της ελληνικής διπλωματίας όπως η προώθηση της ελληνικής υποψηφιότητας για μία θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη μπορούν να ενισχύσουν την προσπάθεια.
 
Την ίδια στιγμή, όμως, έμπειροι συνομιλητές αναδεικνύουν επίσης την ανάγκη διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας ακόμη και με τον ολοένα διεκδικητικότερο, δύσκολο γείτονα. Αυτό συνιστά μια μακρόχρονη εθνική πρακτική, η οποία μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη για την αποτροπή ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία σε αυτή τη γεμάτη επισφάλειες περίοδο, πριν και μετά τις εκλογές.
 
* Η κ. Κατερίνα Σώκου είναι nonresident senior fellow στο Atlantic Council και ερευνήτρια εξωτερικού στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
 
Πρώτη δημοσίευση στην Καθημερινή
 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum