| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 00:01 - 06/03/2025

  

 

 

 

Θέμα χρόνου ήταν η ρήξη στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ευρωπαϊκή Ενωση από τη στιγμή που ο απερίγραπτος Ντόναλντ Τραμπ έχει θέσει ως στόχο του να ανατρέψει κυριολεκτικώς τα πάντα και ιδιαίτερα το γνωστό μας μεταπολεμικό καθεστώς, που είχε καθιερώσει τη χώρα του ως ηγέτιδα της φιλελεύθερης Δύσης για την αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής. Και είναι τώρα που η απειλή αυτή μετατρέπεται σε μια φιλική δύναμη όχι μόνο για να λυθεί ο πόλεμος της Ουκρανίας, αλλα κυρίως επειδή στην Ουάσιγκτον κρίνουν ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της αναδυόμενης ισχύος της Κίνας, μετατοπίζοντας έτσι το τόξο της κρίσης από το ευρωπαϊκό έδαφος στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Η προσπάθεια είναι να αποσπαστεί η Ρωσία του Πούτιν από τον εναγκαλισμό της Κίνας και μέσα στο πλαίσο αυτό οι ευθύνες του Πούτιν για την επίθεση στην Ουκρανία δεν έχουν πλέον καμία σημασία.

 
 

Υπό το πρίσμα αυτό δεν πρέπει λοιπόν να προκαλεί έκπληξη ότι οι Ηνωμένες Πολιτειες ψήφισαν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών μαζί με τη Ρωσία (!) εναντίον της πρότασης που είχε καταθέσει η Ουκρανία για την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος και την καταδίκη της Ρωσίας για εγκλήματα πολέμου. Ενώ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με ψήφους 10 έναντι 5 αποχών των ευρωπαϊκών χωρών, εγκρίθηκε αμερικανική πρόταση που ζητούσε τον τερματισμό του πολέμου χωρίς αναφορά στο ποιος τον προκάλεσε. Είναι γνωστό άλλωστε ότι για τον Τραμπ ο δικτάτορας δεν είναι ο Πούτιν, αλλά ο Ζελένσκι. Και είναι χαρακτηριστική της απαράδεκτης συμπεριφοράς του ότι τον έδιωξε από τον Λευκό Οίκο!

Μέσα σε όλα αυτά το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι παρά τα ωραία λόγια που ακούστηκαν κατά τις επισκέψεις στον Λευκό Οίκο του προέδρου της Γαλλίας και του πρωθυπουργού της Βρετανίας, αυτές ουδέν ουσιαστικό απέδωσαν. Αν μάλιστα κρίνουμε από αυτό που ακολούθησε. Δηλαδή την επιβολή από τον Τραμπ των περιώνυμων δασμών κατά της Ευρώπης και την άρνηση να γίνει δεκτή για συνομιλίες με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών η εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις Κάγια Κάλας. Ενώ το μόνο θετικό που σημειώθηκε είναι η εντυπωσιακή στροφή προς την Ευρώπη του βρετανού πρωθυπουργού σε μια προσπάθεια να αναιρεθούν τα αρνητικά αποτελέσματα του Βrexit, πλησιάζοντας τώρα περισσότερο την Ευρωπαϊκή Eνωση και καλώντας τους ευρωπαίους ηγέτες σε Σύνοδο Κορυφής αυτή την Κυριακή στο Λονδίνο, αφού θα έχει προηγηθεί συνάντησή του με τον Ζελένσκι.

Ως θετική πρέπει επίσης να επισημανθεί η επίσκεψη του προσεχούς γερμανού πρωθυπουργού Φρίντριχ Μερτς στο Παρίσι, σε μια προσπάθεια να επαναλειτουργήσει επιτέλους ο γνωστός μας γαλλογερμανικός άξονας. Διότι αν πετύχει η προσπαθεία αυτή, θα αποτελέσει τον κύριο παράγοντα για την πολλαπλή ενίσχυση της ευρωπαϊκής αυτονομίας. Αφήνοντας απ’ έξω όσους παραμονεύουν για να εμφανιστούν ως μεσολαβητές για την επίλυση της κρίσης, όπως ο γνωστός μας Ερντογάν με τα όνειρα του νεο-οθωμανισμού του.

Γιάννης Καρτάλης (Το Βήμα)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum