| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 00:01 - 25/02/2025

        

 

 

 

Κάθε επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη προκαλεί ανατροπές. Με τις ανάλογες επιπτώσεις, στην εργασία, στην καθημερινή ζωή, στις συνήθειες και στο πνευματικό πεδίο. Αυτός είναι και ο λόγος που οι εξελίξεις αυτές, οδηγούν σε διαμάχες και διάφορες ατεκμηρίωτες κατά κανόνα θεωρίες φόβου.

Για παράδειγμα έτσι, αναφέρει ο Φρεντερικ Πρόστ, οι πρώτες επιστημονικές εξελίξεις στον ηλεκτρισμό προήλθαν από μια διαμάχη μεταξύ Volta και Galvani σχετικά με την προέλευση της ενέργειας που θα μπορούσε να κινήσει το μηρό ενός νεκρού βατράχου.

 
 

Η πολιτιστική επίπτωση αυτής της επιστημονικής διαμάχης δημιούργησε τον μύθο του Φρανκενστάιν . Στο μυθιστόρημα της Mary Shelley, ο ηλεκτρισμός είναι αυτός που φέρνει ζωή σε άψυχα σώματα. Είναι επίσης μια επανερμηνεία ενός αρχαίου μύθου, του golem, υπό το φως των τελευταίων επιστημονικών προόδων.

Φαίνεται ότι σήμερα ζούμε μια παρόμοια στιγμή όσον αφορά τη συζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ). Οι πιο πρόσφατες εντυπωσιακές επιτυχίες της καταγράφονται στα αποτελέσματα που έχει η ομάδα DeepMind της Google, στα παιχνίδια όπως το Go ή στις εξελίξεις σε αυτόνομα οχήματα που έχουν ευαισθητοποιήσει το κοινό.

Από τη μία πλευρά, οι προσδοκίες σχετικά με αυτές τις τεχνολογικές εξελίξεις είναι υψηλές. Από την άλλη υπάρχουν φόβοι για τις δυνητικά επιβλαβείς επιπτώσεις τους. Ονόματα, όπως ο φυσικός Stephen Hawking (που πέθανε στις 14 Μαρτίου 2018) ή ο διάσημος επιχειρηματίας Elon Musk, πήραν μέρος σε αυτή τη συζήτηση, μη διστάζοντας να υπογραμμίσουν ότι η ανθρωπότητα κινδυνεύει εξαιτίας της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ).

Το κύριο επιχείρημα για αυτήν την ανησυχία συνοψίζεται καλά στη «θεωρία της μοναδικότητας», που ενσωματώνεται συγκεκριμένα από το Πανεπιστήμιο Singularity που συνιδρύθηκε από τον Ray Kurzweil.

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, η πρόοδος στην τεχνητή νοημοσύνη θα επιταχυνθεί σε σημείο που, έχοντας ξεπεράσει την ανθρώπινη νοημοσύνη, οι τεχνητές νοημοσύνες θα μπορούν να δημιουργήσουν οι ίδιες ακόμη πιο έξυπνες τεχνητές νοημοσύνες που θα επαναλαμβάνουν αυτό το μοτίβο ατελείωτα.

Αυτή η ιλιγγιώδης προοπτική οδηγεί ορισμένους σχολιαστές στο συμπέρασμα ότι οι ΤΝ στην καλύτερη περίπτωση, δεν θα χρειάζονται πλέον ανθρώπους για να υπάρχουν και στη χειρότερη θα μας ξεφορτωθούν – ακόμα και αν δεν ξέρουμε για ποιο λόγο.

Κατά τον Γάλλο μαθηματικό, σκακιστή και καθηγητή ηλεκτρονικής υπολογιστικής Φρέντερικ Προστ, οι περί την ΤΝ καταστροφολογικές προβλέψεις, στην ουσία αποτελούν μια νέα ενσάρκωση (avatar) του μύθου του Golem. Ένας μύθος σχεδόν τόσο παλιός όσο και ο κόσμος και του οποίου η επιστημονική εγκυρότητα αμφισβητείται, όπως αυτό συνέβη σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν.

Στην περίπτωση της ΤΝ, τρία κύρια επιχειρήματα έρχονται σε αντίθεση με τον φόβο που κάποιοι σκοπίμως προκαλούν. Πρόκειται για την επιβράδυνση της τεχνολογικής προόδου, τα όρια της υπολογιστικής ισχύος και τη φύση των σημερινών μορφών Τεχνητής Νοημοσύνης.

European Business Review

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum