| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 00:01 - 17/12/2024

    

 

 

 

Ανακουφισμένοι μεν, προβληματισμένοι δε! Αυτή θα ήταν η κατάλληλη περιγραφή για τους υγειονομικούς φορείς των ΗΠΑ αλλά και τους ερευνητές που παρακολουθούν την εξέλιξη της επιδημίας γρίπης των πτηνών η οποία εδώ και εννιά περίπου μήνες πλήττει και τα βοοειδή.

Σύμφωνα με τα επίσημα αμερικανικά στοιχεία, στο διάστημα αυτό καταγράφηκαν 57 περιπτώσεις λοιμώξεων από τον ιό H5N1, οι οποίες στην πλειονότητά τους αφορούσαν εργαζομένους σε κτηνοτροφικές μονάδες παραγωγής γάλακτος. Ο αριθμός αυτός θεωρείται  τεράστιος για μια χώρα όπου στο παρελθόν είχε αναφερθεί μόνο ένα κρούσμα. Ευτυχώς όμως όλα τα πρόσφατα κρούσματα ήταν ήπια (με χαρακτηριστικό σύμπτωμα την επιπεφυκίτιδα), εξ ου και η ανακούφιση.

 
 

Οσο για τον προβληματισμό, αυτός προκύπτει από το γεγονός ότι για περισσότερες από δύο δεκαετίες ο H5N1 θεωρούνταν πολύ επικίνδυνος. Θυμίζουμε ότι ο ιός της γρίπης των πτηνών έκανε την εμφάνισή του ως ιός που προσβάλλει και τους ανθρώπους το 1997 στο Χονγκ Κονγκ και στη συνέχεια έδωσε μια δεύτερη έξαρση στην Αίγυπτο.

Από τα 970 κρούσματα που έχουν αναφερθεί αθροιστικά από τότε που ο H5N1 πέρασε στους ανθρώπους, πέθαναν τα  470. Αυτό ισοδυναμεί με θνητότητα περίπου 48% και κάνει τον Η5Ν1 να συναγωνίζεται τον ιό Εμπολα!

Τι συμβαίνει λοιπόν με το πρόσφατο στέλεχος του ιού; Αλλαξε άραγε προς το ηπιότερο, ή όχι; Οσο καλοδεχούμενη και αν είναι η πιθανή ηπιότητα του πρόσφατου στελέχους, οι ερευνητές παραμένουν ανήσυχοι καθώς δεν μπορούν να την εξηγήσουν. Πράγμα που σημαίνει ότι ίσως αδυνατούν να ανιχνεύσουν κάτι που θα μπορούσε στο εγγύς μέλλον να μας εκπλήξει δυσάρεστα.

Μεταξύ των θεωριών που έχουν προταθεί για να εξηγηθεί η παρατηρούμενη ηπιότητα είναι και αυτή της οδού μετάδοσης: το ιικό φορτίο στο γάλα προσβεβλημένων αγελάδων είναι τεράστιο και η συνήθης οδός μετάδοσης δεν είναι το αναπνευστικό σύστημα, αλλά τα μάτια (στα οποία ο ιός φτάνει όταν οι εργαζόμενοι τα τρίβουν ή όταν το γάλα πιτσιλάει).

Μια δεύτερη θεωρία αποδίδει την ηπιότητα σε ομοιότητες του πρόσφατου ιού με στελέχη που έχουν στο παρελθόν συναντηθεί με το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ειδικότερα, η πρωτεΐνη νευραμινιδάση (το Ν στον συμβολισμό Η5Ν1) του ιού της γρίπης των πτηνών έχει πολλές ομοιότητες με την αντίστοιχη των στελεχών της γρίπης που προσβάλλουν ανθρώπους, και αυτό ίσως προσφέρει μια σχετική προστασία.

Και οι δύο θεωρίες ακούγονται πιθανές αλλά κανείς δεν μπορεί να τις αποδείξει προς το παρόν. Και κανείς δεν μπορεί να εφησυχάσει, καθώς υπάρχουν και περιπτώσεις όπως αυτή ενός καναδού εφήβου του οποίου η  επιπεφυκίτιδα που εμφάνισε στις αρχές Νοεμβρίου εξελίχθηκε σε τόσο σοβαρή πνευμονία ώστε σήμερα να παραμένει ακόμη διασωληνωμένος.

Ας ελπίσουμε ότι σύντομα η εικόνα θα ξεκαθαρίσει και ότι θα είναι ευοίωνη.

Πρώτη δημοσίευση στο Βήμα

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum