| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 00:01 - 12/12/2024

             

 

 

 

Όταν τα ξημερώματα της 7ης Οκτωβρίου, η Χαμάς έσπαγε το φράγμα του ισραηλινού τοίχους, εισβάλοντας στα κιμπούτς και δολοφονώντας πάνω από 1.000 αθώους, ο «Άξονας της Αντίστασης» πίστευε πως μια νέα ημέρα ξημερώνει για την Μέση Ανατολή. Σήμερα, ωστόσο, δεκατρείς περίπου μήνες μετά από εκείνη την εφιαλτική ημέρα, οι προσδοκίες του Άξονα διαψεύστηκαν, τα δεδομένα στη Μέση Ανατολή άλλαξαν άρδην και ο άλλοτε πανίσχυρος δεσμός που ένωνε το Ιράν με το Ιράκ, την Συρία, την Χεζμπολάχ και την Χαμάς μοιάζει με μουσειακό έκθεμα.

 
 

Η 7η Οκτωβρίου μπορεί να θεωρηθεί η σύγχρονη 11η Σεπτεμβρίου για την Μέση Ανατολή καθώς όπως το μακρινό 2001 οι Αμερικανοί αναμόρφωσαν τον χάρτη της περιοχής ως απάντηση στο τρομοκρατικό χτύπημα της AlQaeda, έτσι σήμερα το Ισραήλ χτύπησε αλύπητα τον Άξονα της Αντίστασης, δημιουργώντας έναν νέο χάρτη για όλη τη Μέση Ανατολή.

Ο Μπίμπι στον θρόνο της Μέσης Ανατολής

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός βλέποντας τα όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή αυτόν τον ένα χρόνο μπορεί να νιώθει απόλυτος νικητής. Κατάφερε να διαλύσει την Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ στην Γάζα, να «αποκεφαλίσει» την αήττητη Χεζμπολάχ δολοφονώντας τον «ασύλληπτο» Νασράλα, να αποδεκατίσει τις σιιτικές οργανώσεις του Ιράκ και φυσικά να περιορίσει την «πηγή του κακού» -όπως συνηθίζουν να αποκαλούν το Ιράν οι Ισραηλινοί-.

Τελευταία «στάση» σε αυτό το ιδιότυπο σαρωτικό πέρασμα του δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τη Συρία. Το καθεστώς Άσαντ άλλωστε αποτελεί έναν ιστορικό εχθρό για το Ισραήλ και ένα «κακό σπυρί» για το σύστημα εθνικής ασφάλειας του Τελ Αβίβ. Οι Ισραηλινοί μπορούν να «περηφανεύονται» πως συνέβαλαν στην πτώση του Άσαντ ακόμα και αν άφησαν τους Τούρκους να κάνουν όλη τη δουλεία στο έδαφος της Συρίας.

Εδώ και ένα χρόνο, όμως, η ισραηλινή αεροπορία έχει φροντίσει να «σαρώσει» την συριακή άμυνα μέσω καίριων χτυπημάτων αλλά να και να μετατρέψει την Δαμασκό σε επίγεια κόλαση για τους Ιρανούς και Λιβανέζους που βρίσκονταν στην συριακή πρωτεύουσα για την προστασία του Άσαντ. Με λίγα λόγια, το Ισραήλ βλέποντας τον Άσαντ με κασκόλ να προχωράει στους δρόμους της Μόσχας, μπορεί να νιώθει ο μεγαλύτερος νικητής της Μέσης Ανατολής.

Ο Ερντογάν έχασε την Παλαιστίνη και κέρδισε τη… Συρία

Ο Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί δίχως αμφιβολία τον δεύτερο μεγάλο νικητή αυτής της 12μηνης περιπέτειας για όλη τη Μέση Ανατολή. Ο Τούρκος Πρόεδρος έχασε έναν πιστό σύμμαχο, δηλαδή την Χαμάς, όμως κέρδισε μια ολόκληρη χώρα. Η Συρία αποτελούσε για δεκαετίες έναν μεγάλο στόχο για το τουρκικό σύστημα ασφαλείας και η δυναστεία των Άσαντ ένα μεγάλο εχθρό.

Σήμερα, η Άγκυρα, μπορεί να πανηγυρίζει. Ο Άσαντ είναι παρελθόν και η Συρία παραδομένη στα χέρια των τζιχαντιστών, οι οποίοι από τις πρώτες ώρες ξεκαθάρισαν πως μετά την Δαμασκό, ο επόμενος τους στόχος θα είναι οι Κούρδοι του Βορρά. Με λίγα λόγια, η έκβαση της υπόθεσης της Συρίας μοιάζει με όνειρο για τον Τούρκο Πρόεδρο. Και αυτό όχι μόνο επειδή κέρδισε μια χώρα και τελείωσε με έναν ιστορικό εχθρό αλλά και γιατί στον περιφερειακό ανταγωνισμό με το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία εμφανίζεται πλέον ως ο πιο ισχυρός πόλος. Αν η Τουρκία αποτελούσε τα προηγούμενα χρόνια έναν σημαντικό γεωπολιτικό παίκτη, σήμερα που ελέγχει και τη Συρία, το γεωπολιτικό της αποτύπωμα θα αυξηθεί σημαντικά ενώ ο λόγος του Ερντογάν θα ακούγεται ως… εντολή σε όλο το μουσουλμανικό κόσμο.

Το Ιράν αποχαιρέτα τον Άξονα της Αντίστασης που χάνει

Αν το πρωί της 7ης Οκτωβρίου το Ιράν πανηγύριζε βλέποντας τις εικόνες της Χαμάς μέσα στο έδαφος του Ισραήλ, σήμερα 13 μήνες μετά δεν μπορεί παρά να μετρά πληγές. Με τον συσχετισμό δύναμης να έχει αλλάξει δραματικά κατά του Ιράν ακόμα και οι πιο «σκληροί» του καθεστώτος θα εύχονταν οι μαχητές της Χαμάς να μην είχαν καταφέρει ποτέ να περάσουν τα σύνορα και να προκαλέσουν την σφαγή στο Νότιο Ισραήλ.

Η Τεχεράνη καλείται σήμερα να μάθει να ζει χωρίς τον Άξονα της Αντίστασης και να συνειδητοποιήσει πως όσα έχτιζε στην Μέση Ανατολή για δεκαετίες γκρεμίζονται ως χάρτινος πύργος. Στο Ιράκ, οι σιιτικές οργανώσεις έχουν αποδεκατιστεί από τα χτυπήματα του Ισραήλ, η Χεζμπολάχ- ο βασικός πυλώνας της ιρανικής ισχύος στην Μέση Ανατολή- «αποκεφαλίστηκε», η Χαμάς διαλύθηκε ενώ ο Μπασάρ αλ Άσαντ βρίσκεται ήδη στη Μόσχα. Με άλλα λόγια, το Ιράν είδε μέσα σε λίγους μήνες όσα έχτιζε στην ευρύτερη περιοχή με στόχο την περιφερειακή ηγεμονία, να χάνονται και πλέον το μέλλον για την Τεχεράνη μοιάζει δυσοίωνο.

Η Ρωσία εγκαταλείπει τη Μέση Ανατολή

Ένας ακόμα μεγάλος ηττημένος της μάχης στη Μέση Ανατολή είναι η Ρωσία. Η Μόσχα από το 2012 και έπειτα είχε καταφέρει να πατήσει πόδι σε όλη τη περιοχή του Μαγκρέμπ. Με βασικό «όπλο» τους μισθοφόρους της Wagner, οι Ρώσοι είχαν εμπλακεί σε πολλά πολεμικά μέτωπα εξασφαλίζοντας ισχυρούς συμμάχους και «πατήματα» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το καθοριστικότερο ίσως ήταν αυτό της Συρίας και του Μπασάρ αλ Άσαντ. Εκεί οι Ρώσοι πόνταραν χρήματα, στρατιωτικό εξοπλισμό και διπλωματικό κεφάλαιο για να στηρίξουν τον πρόεδρο της Συρίας και να διατηρήσουν ναυτική βάση στην Λαττάκεια. Σήμερα, με την Συρία να έχει πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών, η Ρωσία μπορεί να ελπίζει μόνο στη διατήρηση της ναυτικής βάσης, βλέποντας την Τουρκία να έχει πάρει το πάνω χέρι στην περιοχή.

Ποια είναι η επόμενη ημέρα μετά την πτώση του Άσαντ;

Μιλώντας στο in o επικεφαλής της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας του PYD (Κούρδοι της Συρίας) εκτιμά πως αργά ή γρήγορα οι τζιχαντιστές αντάρτες θα «χτυπήσουν» τους Κούρδους στον Βορρά.  «Ήδη οι πρώτης μικρής έντασης συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει» ανέφερε, προσθέτοντας πως «μετά την πτώση της Δαμασκού και με τις ευλογίες της Άγκυρας, οι αντάρτες θα στραφούν κατά των Κούρδων».

Από τη πλευρά του, ο Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ειδικός σε ζητήματα Μέσης Ανατολής, εκτιμά πως η κατάσταση στην Συρία παραμένει οριακή και το ενδεχόμενο μιας νέας σύγκρουσης πολύ πιθανό.

«Η νέα κατάσταση στη Συρία δεν αποτελεί εγγύηση για ειρήνη και ασφάλεια. Η χώρα παραμένει χωρισμένη σε τέσσερα κομμάτια (τζιχαντιστές στην κεντρική Συρία, οι Κούρδοι στον Βορρά, η Τουρκία στο Αφρίν και δυτικά οι Αλαούτιες)». Ο ίδιος μάλιστα προσθέτει πως «είναι άγνωστο αν μπορούν αυτά τα τέσσερα διαφορετικά κομμάτια να ενοποιηθούν» ξεκαθαρίζοντάς πως «οι συγκρούσεις χαμηλής έντασης μοιάζουν αναπόφευκτες».

Στο συμπέρασμα αυτό φαίνεται πως καταλήγουν οι περισσότεροι αναλυτές. Ένα μεγάλο θέμα που έχει προκύψει είναι το μέλλον της Ρωσίας στην Μέση Ανατολή. Ο Κωνσταντίνος Λάβδας εκτιμά πως η Τουρκία θα παίξει σημαντικό ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ των τζιχαντιστών και της Ρωσίας ώστε να διατηρήσει η Μόσχα τις ναυτικές της βάσεις.

Από τη πλευρά του, ο Κώστας Υφαντής, δεν απέκλεισε το σενάριο διαμελισμού της Συρίας αν και εκτίμησε πως αυτή τη στιγμή το σενάριο φαντάζει μακρινό. «Θα εξαρτηθεί από το πως θα κινηθεί αυτός ο νέος συνασπισμός που διοικεί τη Συρία» είπε, τονίζοντας πως οι περιφερειακές δυνάμεις της περιοχής συνεχίζουν να έχουν ζωτικά συμφέροντα στην Συρία.

Κυριάκος Δημάγγελος (in.gr)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum