| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 29/01/2026

         

 

 

Το καθοριστικό στοιχείο στη μετάβαση της Ελλάδας σε καθεστώς ανεπτυγμένης αγοράς δεν είναι η ίδια η αναβάθμιση ως ένδειξη κύρους, αλλά ο τρόπος με τον οποίο το παθητικό κεφάλαιο αναδιανέμεται τίτλο προς τίτλο. Αυτό επισημαίνει η Goldman Sachs, αναλύοντας λεπτομερώς τις επιπτώσεις στις μετοχές, ποιες διατηρούν κρίσιμη μάζα και ρευστότητα, ποιες υποβαθμίζονται σε επίπεδο δεικτών και ποιες μένουν εκτός του βασικού επενδυτικού χάρτη.

Το επίκεντρο των θετικών ροών εντοπίζεται στις μετοχές που παραμένουν στην κατηγορία Standard μετά την αναβάθμιση, τόσο στους δείκτες MSCI όσο και στους FTSE. Σε αυτή την ομάδα συγκεντρώνεται σχεδόν το σύνολο του θετικού καθαρού ισοζυγίου παθητικών ροών.

 

Πρωταγωνιστής στις εισροές είναι η Εθνική Τράπεζα, με εκτιμώμενα καθαρά κεφάλαια περίπου 120 εκατ. δολαρίων, ποσό που αντιστοιχεί σε περισσότερες από τρεις ημέρες μέσου εξαμηνιαίου τζίρου. Ακολουθούν η Eurobank με περίπου 95 εκατ. δολάρια, η Τράπεζα Πειραιώς με 85 εκατ. δολάρια και η Alpha Bank με 80 εκατ. δολάρια. Και στις τέσσερις περιπτώσεις, το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι διατηρούν αμετάβλητη την κατηγορία μεγέθους τους, απορροφώντας εισροές από δείκτες ανεπτυγμένων αγορών χωρίς να υφίστανται αντίστοιχες εκροές από τους δείκτες αναδυόμενων.

Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και ο ΟΠΑΠ, με καθαρές εισροές περίπου 28 εκατ. δολαρίων, που ισοδυναμούν με σχεδόν δύο ημέρες συναλλαγών. Πρόκειται για τον μοναδικό μη τραπεζικό τίτλο κατηγορίας Standard που εμφανίζεται ξεκάθαρα ωφελημένος.

Αντίθετα, η πιο απαιτητική ομάδα αφορά τις μετοχές που σήμερα βρίσκονται στην κατηγορία Standard αλλά, μετά την αναβάθμιση, μεταφέρονται στην κατηγορία Small. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι εκροές από τους δείκτες Standard υπερβαίνουν τις εισροές που προκύπτουν από τη συμμετοχή στους δείκτες Small.

Η ΔΕΗ καταγράφει τη μεγαλύτερη καθαρή εκροή, της τάξης των 152 εκατ. δολαρίων, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 16 ημέρες μέσου τζίρου. Ακολουθούν η Jumbo με καθαρές εκροές 121 εκατ. δολαρίων και ο ΟΤΕ με περίπου 109 εκατ. δολάρια. Η Goldman Sachs υπογραμμίζει ότι και στις τρεις περιπτώσεις η πίεση είναι καθαρά τεχνική και όχι θεμελιώδης, αποτέλεσμα αποκλειστικά της αλλαγής κατηγορίας στους δείκτες.

Σε μια ενδιάμεση κατηγορία τοποθετούνται οι εταιρείες που παραμένουν Small, αλλά εντάσσονται σε πιο «βαρύ» σύμπαν ανεπτυγμένων αγορών. Οι καθαρές ροές εδώ είναι θετικές, αλλά περιορισμένης κλίμακας. Η Metlen Energy & Metals εμφανίζει εισροές περίπου 27 εκατ. δολαρίων, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ γύρω στα 17 εκατ. δολάρια, ενώ Titan, Motor Oil και Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα, από μονοψήφια έως χαμηλά διψήφια εκατομμύρια. Οι ροές αυτές δεν επαρκούν για να αλλάξουν ουσιαστικά τη δυναμική των μετοχών, λειτουργούν όμως ως σταθεροποιητικός παράγοντας σε περιόδους έντονης μεταβλητότητας.

Η πιο αρνητική εικόνα καταγράφεται στους τίτλους κατηγορίας Small που δεν εντάσσονται στους δείκτες ανεπτυγμένων αγορών ή παρουσιάζουν περιορισμένη επιλεξιμότητα. Ξεχωρίζει η Optima Bank, με καθαρές εκροές περίπου 62 εκατ. δολαρίων, που αντιστοιχούν σε περισσότερες από 20 ημέρες συναλλαγών.

Ανάλογη πίεση δέχονται ο ΟΛΠ, η ΕΥΔΑΠ, η Autohellas, η Σαράντης και ο ΑΔΜΗΕ, με εκροές μικρότερες σε απόλυτα μεγέθη, αλλά ιδιαίτερα επιβαρυντικές σε όρους ρευστότητας, καθώς ξεπερνούν τις 20 έως 25 ημέρες μέσου τζίρου.

Συνολικά, η Goldman Sachs εκτιμά ότι η Ελλάδα οδηγείται σε καθαρές παθητικές εκροές περίπου 300 εκατ. δολαρίων, παρά το γεγονός ότι οι ακαθάριστες ροές —τόσο εισροές όσο και εκροές— υπερβαίνουν κατά πολύ τα 10 δισ. δολάρια. Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: η αναβάθμιση συνιστά μια διαδικασία έντονης εσωτερικής αναδιάρθρωσης κεφαλαίων και όχι ένα γεγονός μαζικής εισροής νέων χρημάτων.

                   

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum