| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 00:01 - 24/04/2023

 

 

Περίληψη: 

Το Βερολίνο αναδιαμορφώνει γρήγορα την ενεργειακή του υποδομή, αφού πέρασε χρόνια εξαρτώμενο από την Ρωσία, και γίνεται μια πράσινη ενεργειακή δύναμη. Προσπαθεί να διαφοροποιήσει την οικονομία του και να ενισχύσει τους διπλωματικούς του δεσμούς με τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η Γερμανία, ωστόσο, θα πρέπει να τηρήσει τις στρατιωτικές της δεσμεύσεις και να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες των συμμάχων της.

 

 

-------------------

Στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022, ο Γερμανός καγκελάριος, Olaf Scholz, στάθηκε ενώπιον του κοινοβουλίου της χώρας του και δήλωσε ότι η Γερμανία θα πραγματοποιήσει μια Zeitenwende, ή αλλιώς μια κοσμογονική καμπή. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, δήλωσε ο Scholz, απαιτούσε από το Βερολίνο να επανεξετάσει τον ρόλο του στον κόσμο -και ειδικότερα την αποστροφή του στην χρήση βίας, που έχει τις ρίζες της στο αίσθημα ενοχής της χώρας για το ναζιστικό παρελθόν της. Υποσχέθηκε νέες επενδύσεις στον υποχρηματοδοτούμενο στρατό της χώρας, ζητώντας «αεροπλάνα που πετούν, πλοία που μπορούν να βγουν στην θάλασσα, και στρατιώτες που είναι βέλτιστα εξοπλισμένοι για τις αποστολές τους». Υποστήριξε ότι η χώρα του έχει υποχρέωση να υπερασπιστεί την δημοκρατία. Και υποσχέθηκε ότι η Γερμανία, που επί μακρόν ήταν η κυρίαρχη οικονομική δύναμη της Ευρώπης, θα γίνει τώρα μια πραγματική γεωπολιτική δύναμη.

Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz στο Βερολίνο, τον Μάρτιο του 2023. Christian Mang / Reuters
 

-----------------------------------------------------------------

Μεταξύ των συμμάχων της Γερμανίας, η ομιλία του Scholz για την Zeitenwende έτυχε θερμής υποδοχής. Για περισσότερο από μια δεκαετία, πολλές από αυτές τις χώρες περίμεναν από την Γερμανία να ηγηθεί της Ευρώπης. Δυστυχώς όμως, οι πράξεις του Scholz δεν ανταποκρίθηκαν στα λόγια του. Παρά τις υποσχέσεις του, ο γερμανικός στρατός παραμένει υποχρηματοδοτούμενος. Και παρόλο που το Βερολίνο είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας, η επιφυλακτικότητα της Γερμανίας όσον αφορά τον εξοπλισμό της Ουκρανίας και η απραξία της όσον αφορά την απομόνωση της Ρωσίας έχουν αμαυρώσει την αξιοπιστία της.

Εν τη απουσία του Βερολίνου, άλλα ευρωπαϊκά κράτη προσπαθούν να ηγηθούν της ηπείρου. Η Γαλλία υποστηρίζει την ευρωπαϊκή αυτονομία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και η Πολωνία ισχυρίζεται ότι είναι η νέα δύναμη ασφαλείας στην ήπειρο. Όμως καμία από τις δύο προσπάθειες δεν βρίσκει απήχηση. Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, κέρδισε λίγους οπαδούς με το να προτείνει ότι η Ευρώπη θα αγνοούσε μια κινεζική επίθεση στην Ταϊβάν, και η υπόλοιπη ήπειρος δεν επιθυμεί το είδος του κοινού ευρωπαϊκού στρατού που ο Μακρόν πρότεινε ότι χρειάζεται η ΕΕ. Η Πολωνία θα παραμείνει στο πολιτικό περιθώριο της ηπείρου μέχρι να συμμορφωθεί με τις αρχές της ΕΕ για το κράτος δικαίου. Ως αποτέλεσμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι η de facto δύναμη που θα μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης στο άμεσο μέλλον.

Όμως, η Zeitenwende θα μπορούσε τελικά να καταστήσει το Βερολίνο έναν καλύτερο εταίρο για την Ουάσινγκτον, έναν εταίρο που μπορεί να συμβάλει στην εγγύηση της ευρωπαϊκής ασφάλειας, ακόμη και αν συνεχίσει να αποφεύγει την πρωταρχική ηγεσία. Πράγματι, ο πόλεμος έχει ήδη αναμφίβολα ωθήσει την Γερμανία έξω από την ζώνη άνεσής της. Το Βερολίνο, για παράδειγμα, αναδιαμορφώνει γρήγορα την ενεργειακή του υποδομή, αφού πέρασε χρόνια εξαρτώμενο από την Ρωσία, και γίνεται μια πράσινη ενεργειακή δύναμη. Προσπαθεί να διαφοροποιήσει την οικονομία του και να ενισχύσει τους διπλωματικούς του δεσμούς με τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η Γερμανία, ωστόσο, θα πρέπει να τηρήσει τις στρατιωτικές της δεσμεύσεις και να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες των συμμάχων της, προκειμένου η στροφή της να έχει πλήρη επιτυχία.

ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΦΘΗΝΑ

Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κανένα κράτος δεν μπορεί να συναγωνιστεί την δύναμη της Γερμανίας. Είναι η πολυπληθέστερη χώρα του μπλοκ, με περίπου 15 εκατομμύρια περισσότερους κατοίκους από την Γαλλία. Έχει μακράν την μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ. Διαθέτει ικανότητες -όπως η κατασκευαστική της βάση και οι επενδύσεις της στην επιστήμη και την έρευνα- που δεν συγκρίνονται με καμία από τις ομόλογες χώρες της. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τόσο μεγάλο μέρος της Ευρώπης, ιδίως τα ανατολικά κράτη της ΕΕ, χάρηκαν όταν άκουσαν τα σχέδια του Scholz για ένα πιο διεκδικητικό Βερολίνο σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό θα σήμαινε ότι το στρατιωτικό βάρος της Γερμανίας θα ήταν επιτέλους ανάλογο με το οικονομικό της βάρος.

Αλλά στους 14 μήνες που πέρασαν από τότε που μίλησε ο Scholz, είναι προφανές ότι η προσπάθεια έχει αποτύχει. Στο πλαίσιο της ομιλίας του, για παράδειγμα, ο Scholz δεσμεύτηκε να δημιουργήσει ένα ειδικό ταμείο 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον γερμανικό στρατό, με σκοπό να τον βοηθήσει να εκσυγχρονιστεί μετά από χρόνια παραμέλησης. Αλλά όταν η Eva Högl, η κοινοβουλευτική επίτροπος για τις ένοπλες δυνάμεις, παρουσίασε την ετήσια έκθεση της επιτροπής για το 2022 στα μέσα Μαρτίου, δήλωσε ότι ούτε ένα σεντ από το ταμείο δεν είχε φτάσει στην πραγματικότητα στους Γερμανούς στρατιώτες. Χάρη στην γραφειοκρατική αδράνεια και το παρατεταμένο τραύμα για τον ρόλο της Γερμανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μόνο το ένα τρίτο του έχει προοριστεί για έργα. Τα χρήματα θα εκταμιευθούν μόνο όταν εκπληρωθούν οι παραγγελίες για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 και τα ελικόπτερα Chinook, πράγμα που θα πάρει χρόνο. Εν τω μεταξύ, τα υψηλότερα επιτόκια έχουν μειώσει το πραγματικό ποσό στα ταμεία των ενόπλων δυνάμεων. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο Bundeswehr -ο γερμανικός στρατός- παραμένει φτωχικός.

Οι ένοπλες δυνάμεις δυσκολεύονται και με άλλους τρόπους. Ο Scholz υποσχέθηκε ότι η Γερμανία θα δαπανά το ισοδύναμο τουλάχιστον του 2% του ΑΕΠ της για τον στρατό, αλλά δεν έχει ακόμη επιτύχει αυτόν τον στόχο. Ο Bundeswehr ίσως επίσης να δυσκολευτεί να συγκεντρώσει 30.000 στρατιώτες για το ΝΑΤΟ σε συνεχή και υψηλή ετοιμότητα μέχρι το 2025, όπως υποσχέθηκε ο Scholz ότι θα έκανε η Γερμανία. Και παρόλο που το Βερολίνο έχει αρχίσει να παραδίδει βαρέα όπλα στην Ουκρανία, το έκανε μόνο μετά από μήνες καλοπιασμάτων από τους συμμάχους.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους η Γερμανία παραμένει πίσω είναι ότι εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πάρτε, για παράδειγμα, την διαμάχη για την προμήθεια αρμάτων μάχης στην Ουκρανία. Η Γερμανία κατασκευάζει άρματα μάχης Leopard, ένα κομμάτι εξοπλισμού που θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο στην Ουκρανία όχι μόνο για την τρομακτική ισχύ πυρός του, αλλά και για το σχετικά μεγάλο απόθεμα στην Ευρώπη και την εύκολη συντήρησή του. Ωστόσο, ο Scholz πέρασε εβδομάδες αρνούμενος ακόμη και να επιτρέψει σε άλλες χώρες που διαθέτουν Leopard, όπως η Πολωνία, να τα μεταφέρουν στην Ουκρανία. (Όταν πωλεί όπλα σε άλλη χώρα, η Γερμανία διατηρεί το δικαίωμα να απαγορεύσει στον αγοραστή να τα μεταφέρει σε τρίτους). Μόνο όταν η Ουάσινγκτον συμφώνησε να παραδώσει τα πολύ πιο δυσκίνητα άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία, η Γερμανία υποχώρησε. Το Βερολίνο χρειαζόταν τελικά την αμερικανική κάλυψη προτού δράσει.

Αν και ο συντονισμός με την Ουάσιγκτον είναι απαραίτητος, αυτού του είδους η εξάρτηση δεν είναι ρεαλιστική. Κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ασταθείς στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζαν το Βερολίνο και την υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη, γεγονός που ώθησε την τότε καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, να δηλώσει ότι ήρθε η ώρα για την Ευρώπη να «πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας». Όμως, το Zeitenwende του Scholz έκανε ελάχιστα για να βοηθήσει την Γερμανία να πείσει την ήπειρο να ενισχύσει τις συμβατικές στρατιωτικές της ικανότητες. Πράγματι, έχει κάνει ελάχιστα για να βοηθήσει το Βερολίνο να ηγηθεί της Ευρώπης. Η σχέση της Γερμανίας με την Γαλλία είναι τεταμένη λόγω της ώθησης του Μακρόν για αυτονομία και της πυρηνικής βιομηχανίας της Γαλλίας, σε αμφότερα τα οποία το Βερολίνο αντιτίθεται. Η Πολωνία έχει επικρίνει δικαίως την Γερμανία επειδή αγνόησε τις ανησυχίες της για την ασφάλειά της στο παρελθόν, αλλά η Βαρσοβία επικρίνει επίσης την Γερμανία επειδή δεν κατέβαλε στην Πολωνία τις αποζημιώσεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Πολλά ευρωπαϊκά κράτη διστάζουν επίσης να ακολουθήσουν πλήρως το Βερολίνο και για έναν κατανοητό λόγο: Η Γερμανία έχει συχνά απογοητεύσει τους εταίρους της με το να προωθεί τα δικά της συμφέροντα με το πρόσχημα ότι κάνει το καλύτερο για την ΕΕ. Πιο πρόσφατα, για παράδειγμα, το Βερολίνο ανέτρεψε την ήδη συμφωνημένη νομοθεσία της ΕΕ που επέβαλε στα κράτη-μέλη την σταδιακή κατάργηση των αυτοκινήτων που κινούνται με ορυκτά καύσιμα, δήθεν επειδή η πολιτική δεν ήταν φιλική προς την τεχνολογία (αφού εξαιρούσε τα καύσιμα αυτοκινήτων που κατασκευάζονται με τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα), αλλά στην πραγματικότητα για να προστατεύσει την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Το Βερολίνο προσπάθησε επίσης, και απέτυχε, να εμποδίσει την ΕΕ να χαρακτηρίσει την πυρηνική ενέργεια ως βιώσιμη. Αν το Βερολίνο θέλει πραγματικά να ενισχύσει την Ευρώπη, πρέπει να μάθει να λαμβάνει υπόψη του άλλες χώρες κατά την χάραξη των πολιτικών του.

ΣΠΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΔΕΣΜΑ

Αλλά η ομιλία του Scholz για το Zeitenwende δεν ήταν απλώς κενή ρητορική. Σε διάφορους τομείς, η Γερμανία έχει πράγματι αρχίσει να προβάλλει την ισχύ της με τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν τους συμμάχους της. Ο νέος υπουργός Άμυνας της χώρας, Boris Pistorius, μπορεί να έχει μείνει πίσω στον εκσυγχρονισμό του γερμανικού στρατού, αλλά σε αντίθεση με τους προκατόχους του, σαφώς προσπαθεί. Η ηγεσία του γερμανικού Υπουργείου Άμυνας δεν είναι συνήθως μια περιζήτητη θέση, αλλά ο Pistorius δημιούργησε γρήγορα μια σχέση με τα στρατεύματα της χώρας και απολαμβάνει να φοράει στρατιωτικό εξοπλισμό και να συμμετέχει σε στρατιωτικές ασκήσεις. Δεν έχει διστάσει να ζητήσει περισσότερα κονδύλια. Και κατανοεί ότι ο στρατός πρέπει να συντονιστεί στενότερα με την βιομηχανική βάση της Γερμανίας για να αναπληρώσει τα αποθέματα και να προσαρμοστεί στις σημερινές προκλήσεις.

Αν ο Pistorius καταφέρει να βελτιώσει την επικοινωνία μεταξύ του στρατού και των Γερμανών κατασκευαστών, ίσως καταφέρει να κάνει περισσότερα από το απλώς να κάνει τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις τρομερές. Θα μπορούσε επίσης να μετατρέψει την Γερμανία σε κορυφαίο εξαγωγέα όπλων για τους συμμάχους της στην Ασία και την Ευρώπη. Το Βερολίνο μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω το εξαγωγικό του δυναμικό, δεσμευόμενο για πιο μακροπρόθεσμες αγορές, μαζί με άλλες μεταρρυθμίσεις στις προμήθειες, που θα δώσουν στους κατασκευαστές μεγαλύτερη ασφάλεια. Μπορεί επίσης να βοηθήσει παρέχοντας στους συμμάχους περισσότερα περιθώρια για τη μεταφορά γερμανικού εξοπλισμού σε τρίτους. Η Γερμανία είναι ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς του Δυτικού κόσμου, οπότε αν αγκαλιάσει την εξοπλιστική της βιομηχανία, θα έχει μια εντυπωσιακή ικανότητα να παρέχει στους συμμάχους της τα όπλα που χρειάζονται.

Το Βερολίνο εργάζεται ήδη για να γίνει μια ενεργειακή δύναμη. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Γερμανία μπόρεσε να ανεγείρει τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου με αστραπιαία ταχύτητα, επιτρέποντάς της να απεξαρτηθεί από τις ρωσικές προμήθειες. Ο πόλεμος επιτάχυνε επίσης την κίνηση της Γερμανίας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπου πρόσφατα είχε χάσει το προβάδισμά της από την Κίνα. Τώρα, η Γερμανία είναι έτοιμη να γίνει ηγέτης της αγοράς στο πράσινο υδρογόνο, το οποίο θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει φιλικούς προς το κλίμα δεσμούς μεταξύ του Βερολίνου και των αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δίδαξε επίσης στην Γερμανία την σημασία της διαφοροποίησης των αλυσίδων εφοδιασμού της και τον κίνδυνο να βασίζεται σε αυταρχικούς εταίρους. Αυτό δεν σημαίνει ότι το Βερολίνο μπόρεσε να μετατοπίσει το σύνολο του εμπορίου του˙ η κυβέρνηση δυσκολεύτηκε να απομακρύνει την γερμανική οικονομία από τους στενούς δεσμούς της με την Κίνα. Όμως ο Scholz έχει καταβάλει συντονισμένες προσπάθειες να συνεργαστεί και να αποκτήσει πρόσβαση σε αγορές του παγκόσμιου Νότου. Φιλοξενώντας πέρυσι την συνάντηση της Ομάδας των Επτά (Group of Seven, G-7), για παράδειγμα, ο Σολτς κάλεσε διάφορες αναπτυσσόμενες χώρες να συμμετάσχουν, κάτι που τελικά έκαναν οι ηγέτες της Αργεντινής, της Ινδίας, της Ινδονησίας, της Σενεγάλης, και της Νότιας Αφρικής. Ο Scholz ταξίδεψε στην Βραζιλία, την Ινδία, την Ινδονησία, τον Νίγηρα, την Σενεγάλη, τη Νότια Αφρική, και το Βιετνάμ για να συζητήσει το εμπόριο και τις επενδύσεις, εν μέρει για να αποφύγει την εξάρτηση από την Κίνα. Τα ταξίδια αυτά εξυπηρετούν επίσης έναν πολύτιμο διπλωματικό σκοπό. Με την συνάντηση με αυτές τις χώρες, ο Σολτς μετατρέπει την Γερμανία σε αξιόπιστο συνομιλητή μεταξύ της Δύσης και των δημοκρατιών του παγκόσμιου Νότου.

Το Zeitenwende, λοιπόν, είναι σαφώς ένα σημαντικό σημείο καμπής για την Γερμανία. Ωστόσο, όσο το Βερολίνο σέρνει τα πόδια του όσον αφορά τον στρατό του, η κυβέρνηση δεν θα είναι ένας αποτελεσματικός διατλαντικός εταίρος, εμποδίζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να επικεντρωθούν σε μεγάλο βαθμό στην ασφάλεια στον Ινδο-Ειρηνικό. Ο Scholz φαίνεται να το αναγνωρίζει αυτό και έχει παραδεχθεί ότι η χώρα του χρειάζεται «μια νέα στρατηγική κουλτούρα» για να ολοκληρώσει την υποσχόμενη στροφή. Αυτό μπορεί να πάρει μια γενιά, αλλά ο Scholz θέτει τα θεμέλια για την επόμενη εποχή της Γερμανίας.

Η SUDHA DAVID-WILP είναι ανώτερη διατλαντική συνεργάτις και περιφερειακή διευθύντρια του γραφείου στο Βερολίνο του German Marshall Fund of the United States.

Foreign Affairs

https://foreignaffairs.gr/articles/74116/sudha-david-wilp/i-germania-eksakoloythei-na-min-exei-bgei-mprosta?page=show

https://www.foreignaffairs.com/germany/germany-still-hasnt-stepped

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum