| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη,  29/01/2025

                      

 

 

Ενα ακόμα έτος θετικής ανάπτυξης κρίνεται το 2024 για τη βραχυχρόνια μίσθωση, παρά την επιβολή σειράς μέτρων φορολογικού και λειτουργικού χαρακτήρα, που επιδιώκουν να βάλουν «φρένο» στη μεγάλη αύξηση των καταλυμάτων και να στρέψουν μερίδα ιδιοκτητών προς την επιλογή της μακροχρόνιας μίσθωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών AIRDNA, κατά το 2024, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των αγορών που κατέγραψαν υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, το 2024 ολοκληρώθηκε με ετήσια αύξηση κατά 9% του αριθμού των ενεργών αγγελιών καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ειδικότερα, λειτούργησαν συνολικά 122.756 καταλύματα, έναντι 113.116 το 2023, αλλά και 102.713 το 2019. Βέβαια, παρά την αύξηση κατά 20% σε σχέση με το 2019, είναι εμφανές ότι ο πραγματικός αριθμός των καταλυμάτων είναι πολύ κοντά στις εκτιμήσεις, τόσο της ΑΑΔΕ, όσο και του STAMA (Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων), εν αντιθέσει με εκείνες του ΙΝΣΕΤΕ και του ξενοδοχειακού κλάδου γενικότερα, που κάνουν λόγο για πάνω από 200.000 καταλύματα σε πανελλαδικό επίπεδο.

 

Ακόμα κι έτσι, είναι εμφανές ότι τα μέτρα που ελήφθησαν το 2024 δεν περιόρισαν τη δραστηριότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, που συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του 2024, όσοι εκμεταλλεύονταν τρία ή περισσότερα ακίνητα υποχρεώθηκαν να προχωρήσουν σε έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας (κάτι που αυξάνει το κόστος διαχείρισης, καθώς απαιτείται π.χ. η τήρηση έδρας), ενώ τα έσοδα από τα ακίνητα υπόκεινται και σε ΦΠΑ 13%. Ακολούθησε εγκύκλιος της ΑΑΔΕ, βάσει της οποίας ορίστηκε ότι κάθε ακίνητο που χρησιμοποιείται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης, θα πρέπει να έχει τον χαρακτήρα φορολογικού υποκαταστήματος, κάτι που μεταφράζεται σε τέλος επιτηδεύματος ανά ακίνητο και όχι ανά εταιρεία, όπως περίμεναν στην αγορά ότι θα ισχύσει. Στην πράξη, αν μια εταιρεία/ιδιοκτήτης έχει στην κατοχή της και διαχειρίζεται π.χ. 5 ακίνητα, θα πληρώσει 600 ευρώ ανά ακίνητο, δηλαδή συνολικά 3.000 ευρώ τον χρόνο, αντί για 600 ευρώ. Παράλληλα βέβαια θα φορολογηθεί και για το κέρδος της με φόρο 22% και προκαταβολή φόρου. Σημειώνεται ότι τα παραπάνω δεν αφορούν τους ιδιοκτήτες εκείνους που εκμεταλλεύονται ένα ή δύο ακίνητα.

Σημαντική κρίνεται και η πρόσφατη αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση (ΤΑΚΚ) για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς αυξάνεται στα 8 ευρώ, από το 1,5 ευρώ, την περίοδο υψηλής ζήτησης από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο, ενώ τους υπόλοιπους μήνες διαμορφώνεται στα 2 ευρώ, από 0,5 ευρώ μέχρι πρότινος. Ωστόσο η εν λόγω περίοδος επεκτείνεται από τον Νοέμβριο έως και τον Μάρτιο, ενώ μέχρι πρόσφατα το μειωμένο τέλος ίσχυε μέχρι τον Φεβρουάριο.

Η απήχηση του τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων εξηγείται από το γεγονός ότι παρατηρείται σταθερή αύξηση της ζήτησης, η οποία μάλιστα συνεχίζει να είναι μεγαλύτερη της αντίστοιχης ανόδου της προσφοράς. Ειδικότερα, σύμφωνα με την AIRDNA, το 2024 παρατηρήθηκε αύξηση κατά 16% των διανυκτερεύσεων, που ανήλθαν σε 14,12 εκατ., έναντι 12,1 εκατ. το 2023, ενώ σε σχέση με το 2019, η αύξηση αγγίζει το 42%. Αντίστοιχα, η μέση πληρότητα ανά κατάλυμα διαμορφώθηκε σε 58%, σημειώνοντας αύξηση κατά 3% από το 2023 και κατά 10% έναντι του 2019.

Τα στοιχεία αυτά αντανακλώνται και στα φορολογικά έσοδα. Οπως σημείωσε στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ ο κ. Γ. Πιτσιλής, επικεφαλής της ΑΑΔΕ, το 2024 υποβλήθηκαν πάνω από 2,2 εκατ. δηλώσεις και καταγράφηκαν 870 εκατ. ευρώ έσοδα, από 750 εκατ. ευρώ το 2023. «Βλέπουμε κάθε χρόνο θεαματική αύξηση του κύκλου εργασιών και της συμμόρφωσης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτσιλής, προαναγγέλλοντας και την έκδοση της εγκυκλίου για το μέτρο της τριετούς φοροαπαλλαγής του φόρου εισοδήματος από ενοίκια, σε περίπτωση που ένα ακίνητο αποχωρήσει από τη βραχυχρόνια μίσθωση και μισθωθεί μέσω συμβολαίου μακροχρόνιας διάρκειας.

Στις αρχές της εβδομάδας πάντως, η ΑΑΔΕ εξέδωσε την εγκύκλιο για τις νέες ελάχιστες προδιαγραφές, που θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, τα καταλύματα θα πρέπει να αποτελούν χώρους κύριας χρήσης, να διαθέτουν επαρκή φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό, να είναι ασφαλισμένα έναντι αστικής ευθύνης για ζημιές ή ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν, να διαθέτουν υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, πυροσβεστήρες και ανιχνευτές καπνού, ρελέ διαρροής ή ρελέ αντιηλεκτροπληξιακό και ενδείξεις σήμανσης διαφυγής και επίσης να διαθέτουν πιστοποιητικό μυοκτονίας και απεντόμωσης, φαρμακείο με είδη πρώτων βοηθειών, καθώς και οδηγό με τηλέφωνα πρώτης ανάγκης. Στη διάρκεια του περασμένου έτους λειτούργησαν συνολικά 122.756 καταλύματα, έναντι 113.116 το 2023.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum