| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 21/03/2025

                  

 

 

Η Citigroup εκτιμά ότι οι πρόσφατες πολιτικές αλλαγές στην Ευρώπη ενδέχεται να αναδιαμορφώσουν τη μακροοικονομική της πορεία και να οδηγήσουν σε αναβάθμιση (re-rating) των ευρωπαϊκών μετοχών. Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, σε ένα αισιόδοξο σενάριο, το μακροπρόθεσμο P/E της Ευρώπης θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 10-15%, λόγω της ενίσχυσης των κερδών ανά μετοχή (EPS) και της μείωσης του επενδυτικού κινδύνου.

 

Η ιστορική υστέρηση της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ

Μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, οι ευρωπαϊκές μετοχές υποαπέδωσαν συστηματικά έναντι των αμερικανικών, λόγω χαμηλής ανάπτυξης, χαμηλών επιτοκίων και ασθενούς πληθωρισμού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη συνεχή εκροή κεφαλαίων από την Ευρώπη, η οποία εντάθηκε από το 2022. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Citi, οι πρόσφατες εξελίξεις υποδεικνύουν μια θεμελιώδη αλλαγή στη δυναμική της περιοχής.

Οι καταλύτες της αλλαγής

Αυξημένες αμυντικές και υποδομειακές δαπάνες

150 δισ. ευρώ σε δάνεια της Ε.Ε. για την άμυνα

650 δισ. ευρώ πρόσθετες αμυντικές δαπάνες σε βάθος τετραετίας

Αύξηση των συνολικών αμυντικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ ως το 2030

Γερμανικό ταμείο υποδομών 500 δισ. ευρώ για την επόμενη δεκαετία

Μακροπρόθεσμη επιτάχυνση της ανάπτυξης
Οι επιπτώσεις των αυξημένων δημοσίων δαπανών θα αρχίσουν να γίνονται αισθητές από το 2027 και μετά, συμβάλλοντας στην οικονομική μεγέθυνση της Ευρώπης και ενδεχομένως επιτρέποντας στην ΕΚΤ να διατηρήσει χαλαρή νομισματική πολιτική.

Το επενδυτικό σενάριο της Citi

Η Citi εκτιμά ότι η ευρωπαϊκή αγορά μπορεί να υποστεί re-rating μέσω δύο μηχανισμών:

Αύξηση EPS

Η ενίσχυση των δημοσίων δαπανών μπορεί να προσθέσει 3% ετησίως στην αύξηση των κερδών ανά μετοχή (EPS) τα επόμενα πέντε χρόνια.

Αυτό μεταφράζεται σε άνοδο του P/E από 14x σε 15,5x.

Μείωση του risk premium

Η μείωση του επενδυτικού ρίσκου θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση του P/E κατά 0,5x.

Συνολικά, η Citi θεωρεί πιθανή μια αναβάθμιση 10-15% στις ευρωπαϊκές αποτιμήσεις.

Επενδυτικές επιπτώσεις

Η ευρωπαϊκή αγορά μπορεί να εξελιχθεί από ένα βραχυπρόθεσμο trade σε μια μακροπρόθεσμη ευκαιρία. Η Citi προβλέπει:

Προτίμηση κυκλικών μετοχών (π.χ. τράπεζες, αυτοκινητοβιομηχανία, μέταλλα, βιομηχανία).

Ευνοημένες χώρες: Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία.

Ανακατανομή κεφαλαίων από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη, με αυξημένες εισροές από αμερικανούς επενδυτές.

Παρότι η αναβάθμιση των ευρωπαϊκών μετοχών μπορεί να διαρκέσει και να συνοδευτεί από βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις, η Citi θεωρεί ότι η Ευρώπη διαθέτει πλέον τις προϋποθέσεις για βιώσιμη υπεραπόδοση.

 

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum