| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 26/03/2025

         

 

 

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει βελτιωμένη επίδοση το 2026, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις της Morningstar DBRS, η οποία εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα φτάσει το 2%, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης του 1,9%. Για το 2025, η εκτίμηση παραμένει αμετάβλητη στο 2,1%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η αναθεώρηση έρχεται σε αντίθεση με τη γενική τάση των τελευταίων δύο μηνών, καθώς οι προβλέψεις για την ανάπτυξη του 2025 έχουν μειωθεί για περίπου το ήμισυ των χωρών που αξιολογεί η Morningstar DBRS. Αντίστοιχα, οι εκτιμήσεις για το 2026 έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω για τα δύο τρίτα αυτών των χωρών, αν και οι αναθεωρήσεις αυτές είναι έως τώρα μέτριες.

 

Σε γενικές γραμμές, η Morningstar DBRS παρατηρεί ότι η αυξημένη αβεβαιότητα που περιβάλλει την πολιτική των ΗΠΑ έχει επηρεάσει αρνητικά ορισμένες προβλέψεις εκτός ΗΠΑ, αν και η συνολική εικόνα παραμένει σχετικά σταθερή σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του Δεκεμβρίου. Παρότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν μειωθεί, οι κεντρικές τράπεζες στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη εξακολουθούν να λαμβάνουν αποφάσεις με βάση τα δεδομένα και ενδέχεται να μην προχωρήσουν σε σημαντικές πρόσθετες μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2025.

Ιδιαίτερα όσον αφορά τη Fed, ενδέχεται να καθυστερήσει οποιεσδήποτε περαιτέρω περικοπές επιτοκίων έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με το πλαίσιο των δασμών και τις επιπτώσεις τους στις τιμές. Οι αγορές εργασίας στις περισσότερες οικονομίες παραμένουν ανθεκτικές, με τους αναλυτές να μην αναμένουν απότομες αυξήσεις της ανεργίας στις μεγάλες οικονομίες.

Επιβράδυνση της ανάπτυξης, αλλά σε μικρό βαθμό

Σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του Δεκεμβρίου, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη του 2025 έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω για περίπου το 50% των χωρών που αξιολογεί η Morningstar DBRS. Για το 2026, η μείωση αφορά τα δύο τρίτα αυτών των χωρών, αν και οι αλλαγές αυτές παραμένουν μέτριες.

Από την ορκωμοσία του Προέδρου Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, οι δασμολογικές απειλές και άλλες διεθνείς εξελίξεις έχουν επηρεάσει αρνητικά το επενδυτικό κλίμα, ενισχύοντας την αβεβαιότητα μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων.

Ενώ η διάμεση πρόβλεψη για το 2025 στις ΗΠΑ παραμένει αμετάβλητη, η εκτίμηση για το 2026 έχει μειωθεί μόλις κατά 0,1%. Ωστόσο, η αβεβαιότητα στο διεθνές εμπόριο έχει επιβαρύνει τις οικονομικές προβλέψεις σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα, η πρόβλεψη ανάπτυξης του Μεξικού για το 2025 έχει μειωθεί κατά 0,5%, ενώ του Καναδά κατά 0,2%.

Οι προβλέψεις για την ανεργία στις ΗΠΑ δεν έχουν μεταβληθεί σημαντικά, ενώ οι εκτιμήσεις για τον μέσο πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,5% το τελευταίο τρίμηνο. Παρά τους αντίξοους παράγοντες, η συνολική προοπτική ανάπτυξης παραμένει θετική, με την αμερικανική οικονομία να αναμένεται να επιβραδυνθεί αλλά να διατηρεί έναν ρυθμό κοντά στον δυνητικό της ανάπτυξης.

Η κατάσταση στην Ευρώπη

Οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης αναμένεται να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις το 2025, με εκτιμώμενους ρυθμούς ανάπτυξης κάτω του 1% για τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις για τις αμυντικές δαπάνες ενδέχεται να οδηγήσουν σε μικρές ανοδικές αναθεωρήσεις των προβλέψεων ανάπτυξης, ωστόσο, η ταχύτητα υλοποίησης αυτών των δαπανών παραμένει αβέβαιη.

Από την άλλη πλευρά, η Ιβηρική Χερσόνησος ξεχωρίζει θετικά, με την Ισπανία να αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη 2,5% το 2025 και την Πορτογαλία 2,1%.

Παράλληλα, οι προβλέψεις για μερικές μικρότερες χώρες έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω. Συγκεκριμένα, η Δανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Μάλτα αναμένεται να καταγράψουν ανάπτυξη σημαντικά ταχύτερη από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Αυτή η υπεραπόδοση οφείλεται στην ενίσχυση των καθαρών εξαγωγών, καθώς και σε ευνοϊκές συνθήκες για εγχώριες επενδύσεις και αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης.

                 

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum