Τα
τρόφιμα, ο απόλυτος
πρωταγωνιστής των deals
Οι
επαφές ανάμεσα στις δύο
πλευρές, όπως αναφέρουν
έγκυρες πηγές ξεκίνησαν
εδώ και αρκετούς μήνες,
με τις διαπραγματεύσεις
να κινούνται πολλές
φορές στο… νήμα. Ωστόσο,
κατά την περίοδο των
Χριστουγέννων έγινε το
καθοριστικό βήμα και το
χάσμα που χώριζε τις δύο
πλευρές γεφυρώθηκε,
ανοίγοντας τον δρόμο για
την επίτευξη συμφωνίας.
Το
παραπάνω deal ωστόσο δεν
είναι το μοναδικό. Ο
χώρος των τροφίμων
πρωταγωνιστεί τα
τελευταία χρόνια, όντας
ένας από τους
δυναμικότερους κλάδους
της οικονομίας και
μάλιστα με σημαντικές
προοπτικές εκτός των
ελληνικών συνόρων.
Μόνο
πέρυσι ξεχώρισαν η
εξαγορά της Λάβδα από
την ΙΟΝ του Σπύρου
Θεοδωρόπουλου, η
συμφωνία για την είσοδο
της Aqua Bridge στην
Avramar και η τοποθέτηση
του επιχειρηματία Βλάσση
Γεωργάτου («Γρηγόρης»)
στην αλυσίδα ζυμαρικών
Mailos.
Με φόρα
ξεκίνησε όμως και το
2025. Πολύ πρόσφατα
ανακοινώθηκε η απόκτηση
της «Κάμπος Χίου» από
την Ελληνικά
Γαλακτοκομεία της
οικογένειας Σαράντη
έναντι περίπου 5 εκατ.
ευρώ.
Έτσι, η
μικρή πλην αναγνωρίσιμη
εταιρεία χυμών Κάμπος
Χίου παίρνει τη θέση της
στο πολυσχιδές
χαρτοφυλάκιο του ομίλου
Ελληνικά Γαλακτοκομεία.
Ακριβώς δίπλα στους
φυσικούς χυμούς Όλυμπος
αλλά και στους χυμούς
ραφιού της Κλιάφας, η
οποία εξαγοράστηκε από
τους Τρικαλινούς
επιχειρηματίες πριν από
πέντε χρόνια.
Τι είναι
όμως αυτό που
κινητοποιεί το
επενδυτικό ενδιαφέρον;
Μπαράζ
επαφών και
διαπραγματεύσεων
Σύμφωνα
με πληροφορίες, η
κινητικότητα παραμένει
έντονη στον κλάδο με μια
σειρά από
διαπραγματεύσεις να
βρίσκονται σε πλήρη
εξέλιξη. Η αίσθηση
μάλιστα που μεταφέρουν
έγκυρες πηγές είναι πως
θα υπάρξουν θετικές
εξελίξεις μέσα στο 2025.
Τι είναι
όμως αυτό που
κινητοποιεί το
επενδυτικό ενδιαφέρον;
Γιατί σπεύδουν τόσοι
επενδυτές να
τοποθετηθούν στα
τρόφιμα; Και μάλιστα σε
μια εποχή έντονης
διεθνούς αβεβαιότητας
και γεωπολιτικών
αναταράξεων, την οποία
επιτείνει η επιστροφή
του Ντόναλντ Τραμπ στην
προεδρία των ΗΠΑ;
Η
απάντηση είναι απλή.
Τουλάχιστον σύμφωνα με
όσα αναφέρουν έμπειροι
παράγοντες της αγοράς
Η
κινητήριος δύναμη των
deals
Η
απάντηση είναι απλή.
Τουλάχιστον σύμφωνα με
όσα αναφέρουν έμπειροι
παράγοντες της αγοράς.
Τα αμυντικά
χαρακτηριστικά και οι
προοπτικές του κλάδου,
αλλά και η προσδοκία για
υψηλές αποδόσεις
συνθέτουν την κινητήριο
δύναμη όλων των deals.
«Στις business όλοι οι
επενδυτές ψάχνουν το
κέρδος. Για αυτό και
παίρνουν το ρίσκο και
ποντάρουν ουκ ολίγα
ποσά…», σημειώνουν
χαρακτηριστικά οι
συνομιλητές μας.
Αρκετές
από τις ελληνικές
εταιρείες τροφίμων και
ποτών για πολλούς και
διάφορους λόγους δεν
έχουν καταφέρει να
αξιοποιήσουν τις
ευκαιρίες που υπάρχουν
όχι μόνο στην εσωτερική
αγορά αλλά και διεθνώς,
με βάση πάντοτε την
ποιότητα των προϊόντων
που παράγουν.
Εκτιμάται ότι με το
κατάλληλο μάνατζμεντ και
την απαραίτητη
χρηματοδότηση μπορεί να
πετύχουν πολλά πράγματα
απ’ όσα έχουν καταφέρει
μέχρι σήμερα. Ειδικά
στις διεθνείς αγορές.
Η
ευκαιρία στις ΗΠΑ για το
made in Greece
Ακόμη
και στις ΗΠΑ μπορεί να
παρουσιαστούν σημαντικές
ευκαιρίες. Ακόμη και εάν
επιβληθούν δασμοί
–μικρής βέβαια κλίμακας.