| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 28/02/2025

          

 

 

Η επενδυτική έκρηξη στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης έχει λάβει διαστάσεις που παρατηρούνται σπάνια, με τις κεφαλαιουχικές δαπάνες των τεσσάρων κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών να υπερβαίνουν το ΑΕΠ της Ελλάδας, σημειώνει η Deutsche Bank. Τέτοια επενδυτικά κύματα έχουν καταγραφεί αρκετές φορές στην οικονομική ιστορία, είτε λόγω τεχνολογιών που μεταμόρφωσαν τον κόσμο είτε εξαιτίας κερδοσκοπικών τάσεων. Ο επενδυτικός οίκος εξετάζει τις αναλογίες με αντίστοιχες περιπτώσεις του παρελθόντος, καταλήγοντας σε ένα σχετικά καθησυχαστικό συμπέρασμα όσον αφορά τον κίνδυνο δημιουργίας μιας νέας φούσκας.

 

Σύμφωνα με τη Deutsche Bank, οι τέσσερις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης έχουν ανακοινώσει κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους 340 δισ. δολαρίων για το 2024. Συγκεκριμένα, η Amazon και η Microsoft προγραμματίζουν επενδύσεις περίπου 100 δισ. δολαρίων έκαστη, η Alphabet 75 δισ. δολάρια, ενώ η Meta Platforms αναμένεται να διαθέσει έως 65 δισ. δολάρια. Το ποσό αυτό ξεπερνά το ετήσιο ΑΕΠ της Ελλάδας (με πληθυσμό περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων) και είναι συγκρίσιμο με εκείνο της Αιγύπτου (περίπου 113 εκατομμύρια κατοίκοι), επισημαίνει η τράπεζα.

Η Deutsche Bank υπενθυμίζει ότι τέτοια επενδυτικά φαινόμενα έχουν συμβεί και στο παρελθόν, όπως:

Η μανία των διωρύγων (1790): Μαζικές επενδύσεις σε κανάλια για τη βελτίωση των μεταφορών στη βιομηχανική επανάσταση.

Η επενδυτική έξαρση στους σιδηροδρόμους (1840): Δημιούργησε χρηματιστηριακή φούσκα στη Βρετανία, η οποία έσκασε το 1847-1848.

Ο πυρετός του χρυσού (1849): Προκάλεσε μαζική μετανάστευση και επενδύσεις σε εξορυκτικό εξοπλισμό και υποδομές.

Η φούσκα της Διώρυγας του Παναμά (1880): Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς του 19ου αιώνα.

Οι αεροπορικές επενδύσεις στον 20ό αιώνα: Ένας τομέας με επαναλαμβανόμενους κύκλους ανάπτυξης και ύφεσης.

Η ιαπωνική φούσκα ακινήτων (1980): Οδήγησε σε υπερτίμηση των ακινήτων, με την αγορά του Τόκιο να αξίζει όσο ολόκληρες οι ΗΠΑ πριν τη δραματική κατάρρευση το 1990-1991.

Η φούσκα των dot-com (1995-2001): Ο Nasdaq αυξήθηκε κατά 400% μέχρι το 2000, προτού καταρρεύσει, αφήνοντας πίσω του όμως κρίσιμες τεχνολογικές υποδομές.

Συμπέρασμα

Η Deutsche Bank καταλήγει ότι, σε αντίθεση με προηγούμενες επενδυτικές φούσκες, η τρέχουσα έκρηξη στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης χρηματοδοτείται κυρίως από τα κέρδη των εταιρειών και όχι από δανεισμό. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο μιας συστημικής κρίσης σε περίπτωση απότομης διόρθωσης. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι η υπερβολική αισιοδοξία γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη έχει συμβάλει σημαντικά στο ράλι της Wall Street, δημιουργώντας έναν πιθανό κίνδυνο για την αγορά λόγω του λεγόμενου «αισθήματος πλούτου».

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum