| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 11/07/2022

 

 

Ως καθοριστικής σημασίας για την πορεία της ενέργειας στην Ευρώπη, θεωρείται η αυριανή 11 Ιουλίου όπου η Ρωσία έχει ανακοινώσει οτι θα κλείσει προσωρινά τις στρόφιγγες φυσικού αερίου προς την ΕΕ για τις επόμενες 10 ημέρες, με πολλές κυβερνήσεις να φοβούνται οτι το κλείσιμο θα είναι οριστικό.

 

 

Την ίδια ώρα οι ευρωπαικοί κολοσσοί ενέργειας στην Ευρώπη, που συνεργάζονταν με την Gazprom για τη διοχέτευση του φυσικού αερίου στις χώρες όπως η γερμανική Uniper αλλά και η γαλλική EDF αντιμετωπίζουν τεραστιο πρόβήμα επιβίωσης με τις κυβερνήσεις να καταφεύγουν σε πακέτα διάσωσης για να αποφύγουν τη χρεοκοπία τους. 

 

Το γερμανικό Κοινοβούλιο ψήφισε το σχέδιο διάσωσης της Uniper, στα πρότυπα της Lufthansa, ενώ και το Παρίσι ανακοίνωσε την κρατικοποίησης της EDF διαβεβαιώνοντας μάλιστα τους Γάλλους οτι «η σχεδιαζόμενη εθνικοποίηση της γαλλικής εταιρείας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας EDF δεν θα οδηγήσει σε αύξηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος των γαλλικών νοικοκυριών».

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Olivier Veran, προσπάθησε σήμερα να κατευνάσει τις ανησυχίες για ένα βαρύ ενεργειακό χειμώνα λέγοντας οτι η εθνικοποίηση της EDF δεν θα έχει καμία επίπτωση στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τους Γάλλους.

 

Η EDF και η γαλλική κυβέρνηση αναζητούν ένα νέο αφεντικό για να αναμορφώσουν την εταιρεία ηλεκτρισμού και να κατασκευάσουν περισσότερους πυρηνικούς αντιδραστήρες, δήλωσαν την Πέμπτη, μία ημέρα αφότου η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα εθνικοποιήσει πλήρως την υπερχρεωμένη εταιρεία. Διαβάστε ολόκληρη την ιστορία

Η EDF, στην οποία το κράτος κατέχει ήδη το 84% των μετοχών, είναι μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στην Ευρώπη και έχει κεντρικό ρόλο στην πυρηνική στρατηγική της Γαλλίας, στην οποία η κυβέρνηση ποντάρει για να αμβλύνει τις επιπτώσεις της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας που επιδεινώνονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

 

9 δισ. ευρώ για τη διάσωση της Uniper

 

Στη Γερμανία η Uniper υπέβαλε αίτηση για υπαγωγή στα κρατικά μέτρα σταθεροποίησης επιχειρήσεων ενέργειας αποθήκευσης και εμπορίας φυσικού αερίου Uniper, μετά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει εξαιτίας του περιορισμού της προμήθειας από τη Ρωσία.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, η πρόταση προβλέπει συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό της κεφάλαιο.

 

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρίσκεται εδώ και μέρες σε διαπραγματεύσεις με την Uniper, έναν από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς φυσικού αερίου στη χώρα, αλλά, σύμφωνα τουλάχιστον με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένο σχέδιο διάσωσης.

 

Μεταξύ των σεναρίων που συζητούνται είναι η επένδυση «πολλών» δισεκατομμυρίων ευρώ σε μερίδιο της εταιρίας ή ένα μίγμα κρατικής επένδυσης και μετακύλισης μέρους του κόστους στους πελάτες. Η νέα γερμανική νομοθεσία επιτρέπει υπό ειδικές συνθήκες την προσαύξηση των τιμών για όλους τους πελάτες φυσικού αερίου. Στην πρόταση που κατέθεσε ο μεγαλομέτοχος της Uniper, η φινλανδική Fortum, περιλαμβάνονται ακόμη η αναδιάρθρωση της εταιρίας και η δημιουργία κρατικής εταιρίας ασφάλειας εφοδιασμού.

 

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης νωρίτερα σήμερα του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου (Bundesrat), ο Δήμαρχος/Πρωθυπουργός της Βρέμης Αντρέας Μποφενσούλτε (SPD) δήλωσε ότι η συζήτηση κράτους - Uniper περιλαμβάνει «ένεση» ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, με αξιοποίηση και επιπλέον εξωτερικών κεφαλαίων, καθώς το πιστωτικό όριο της κρατικής Τράπεζας Επενδύσεων KfW φθάνει μόνο τα 2 δισεκατομμύρια.

 

Επιπλέον, το πακέτο δάσωσης που θα αποφασιστεί πρέπει, σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, να προστατεύει την επενδυτική βαθμίδα της Uniper.

 

Πηγή: Ημερησία

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum