| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 11/07/2022

 

 

Με τις συνθήκες να γίνονται δυσμενέστερες και την αβεβαιότητα να μεγαλώνει όλο και περισσότερο τόσο σε διάρκεια όσο και σε εύρος, οι υπουργοί Οικονομικών συναντώνται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες με στόχο να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, τους δημοσιονομικούς κανόνες βάσει των οποίων θα συνταχθούν οι προϋπολογισμοί του 2023.

 

 

Οι βασικές κατευθύνσεις που έχει δώσει η Κομισιόν από το Μάιο, ειδικά για τις χώρες με υψηλό χρέος όπως η Ελλάδα, είναι ότι το επόμενο έτος θα πρέπει να ακολουθηθεί μια συνετή δημοσιονομική πολιτική με παράλληλη λήψη στοχευμένων μέτρων στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων αλλά και μείωσης του χρέους.

 

Όπως γράφει η Ραλλού Αλεξοπούλου στην Ναυτεμπορική, ειδικά χώρες όπως η Ελλάδα, το 2023 θα πρέπει να περιορίσουν την αύξηση των δαπανών και να δώσουν έμφαση στην ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου, φέτος θα καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ και επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα το 2023 σε ποσοστό 1% του ΑΕΠ. Ωστόσο ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της διεύθυνσης οικονομικών υποθέσεων της Κομισιόν κ. Ντέκλαν Κοστέλο, μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα στη «Ν», αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιας μορφής ευελιξίας δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι « ενόψει της μεγάλης αβεβαιότητας, δεν πρέπει να εστιάσουμε τόσο στον ακριβή στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά στην ποιότητα των δημοσιονομικών μέτρων για τον μετριασμό των επιπτώσεων των υψηλών τιμών ενέργειας και στη διασφάλιση μια αξιόπιστης μείωση του χρέους μεσοπρόθεσμα».

 

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει τις αναθεωρημένες «καλοκαιρινές» της προβλέψεις για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω του ότι οι συνθήκες στην οικονομία της Ευρώπης προδιαγράφονται δυσκολότερες το δεύτερο εξάμηνο του έτους αλλά και το 2023, η εκτίμηση για την ανάπτυξη αναμένεται να αναθεωρηθεί εκ νέου προς τα κάτω, ίσως όχι σημαντικά. Βασικές κινητήριες δυνάμεις για την αύξηση του ΑΕΠ εξακολουθούν να αποτελούν η συνεχιζόμενη καλή πορεία της αγοράς εργασίας στην Ευρώπη αλλά και ο τουρισμός. Βέβαια όλα θα εξαρτηθούν από την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία και την πορεία της ενεργειακής κρίσης στην περίπτωση που η Ρωσία διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Παράγοντες ιδιαίτερα καθοριστικοί, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην ΕΡΤ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Κλάους Ρέγκλινγκ καθώς τυχόν κλιμάκωση του πολέμου και μεγέθυνση της ενεργειακής κρίσης θα μπορούσαν να θέσει «σε κίνδυνο» την αναπτυξιακή πορεία της Ευρώπης.

 

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, αν και αναμένεται ότι θα διαρκέσει και εντός του 2023, σε σχέση με ό,τι αναμενόταν νωρίτερα, εκτιμάται ότι θα αρχίσει να μειώνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, ο πληθωρισμός θα αποκλιμακώνεται τα επόμενα χρόνια αλλά δεν θα μας εγκαταλείψει.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum