| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 07/03/2025

           

 

 

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, παραδέχθηκε μεν την αυξημένη αβεβαιότητα όσον αφορά στις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ, όμως υποστήριξε ότι οι αξιωματούχοι δεν χρειάζεται να σπεύσουν να προσαρμόσουν την πολιτική τους. 

«Παρά τα υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας, η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να βρίσκεται σε καλή κατάσταση», δήλωσε ο Πάουελ σε εκδήλωση την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη που διοργάνωσε το Booth School of Business του πανεπιστημίου του Σικάγο. «Δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε και είμαστε σε καλή κατάσταση για να περιμένουμε μεγαλύτερη σαφήνεια».

«Ενώ υπήρξαν πρόσφατες εξελίξεις σε ορισμένους από αυτούς τους τομείς, ιδιαίτερα την εμπορική πολιτική, η αβεβαιότητα σχετικά με τις αλλαγές και τις πιθανές επιπτώσεις τους παραμένει υψηλή», είπε.

 

Σύμφωνα με τον Πάουελ, οι πρόσφατοι δείκτες υποδηλώνουν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες μπορεί να μετριαστούν, ενώ έρευνες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις δείχνουν αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με την κατεύθυνση της οικονομίας. «Μένει να δούμε πώς αυτές οι εξελίξεις μπορεί να επηρεάσουν τις μελλοντικές δαπάνες και τις επενδύσεις», είπε.

Πληθωρισμός με διακυμάνσεις 

Η πρόοδος ως προς τη μείωση του πληθωρισμού θα συνεχιστεί, αλλά με ανισομερή τρόπο, είπε ο Πάουελ. 

«Ο δρόμος για τη βιώσιμη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο μας ήταν δύσβατος και αναμένουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί», είπε ο Πάουελ. «Βλέπουμε συνεχή πρόοδο σε κατηγορίες που παραμένουν υψηλές, όπως οι υπηρεσίες στέγασης και οι συνιστώσες των υπηρεσιών που δεν βασίζονται στην αγορά».

Αναφέρθηκε πρόσφατα σε σημεία που υποδηλώνουν αύξηση των προσδοκιών των καταναλωτών για τον πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα, αλλά είπε ότι τα περισσότερα μακροπρόθεσμα μέτρα «παραμένουν σταθερά και συνεπή» με τον στόχο της Fed για πληθωρισμό 2%.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed αναμένεται ευρέως να αφήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση στις 18-19 Μαρτίου. Μετά τη μείωση των επιτοκίων κατά μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα τους τελευταίους μήνες του 2024, οι αξιωματούχοι έχουν σε γενικές γραμμές σηματοδοτήσει ότι είναι ικανοποιημένοι με το να τα διατηρήσουν σταθερά, καθώς επιδιώκουν περισσότερη πρόοδο στη μείωση του πληθωρισμού προς τον στόχο τους.

Επιπλέον, είναι πρόθυμοι να παραμείνουν σε αναμονή καθώς αντιμετωπίζουν την αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές προτάσεις του Τραμπ. Από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο, ο Τραμπ έχει επιβάλει νέους δασμούς στην Κίνα, αλλά προχώρησε σε κάποιες διευθετήσεις απέναντι στο Μεξικό και τον Καναδά. Υποσχέθηκε επίσης αμοιβαίους δασμούς σε πολλούς άλλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, ενώ επιδιώκει αυστηρότερη επιβολή της μετανάστευσης και αυξημένες απελάσεις μεταναστών.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ο συνδυασμός τέτοιων πολιτικών θα μπορούσε να ασκήσει ανοδική πίεση στον πληθωρισμό, επιβαρύνοντας παράλληλα τη συνολική οικονομική ανάπτυξη. Αυτό έχει αυξήσει την πιθανότητα η Fed να αντιμετωπίσει ένα σενάριο επιβράδυνσης της ανάπτυξης με αυξημένο πληθωρισμό.

«Είναι το καθαρό αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών πολιτικής που θα έχει σημασία για την οικονομία και για την πορεία της νομισματικής πολιτικής», είπε ο Πάουελ. 

Η οικονομία είναι σε καλή κατάσταση

Ο Πάουελ τόνισε ότι οι αξιωματούχοι της Fed δεν έχουν αυξήσει τους κινδύνους κάνοντας υπομονή. «Το κόστος του να είσαι προσεκτικός είναι πολύ, πολύ χαμηλό. Η οικονομία είναι μια χαρά. Δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα, πραγματικά, και έτσι μπορούμε να περιμένουμε και πρέπει να περιμένουμε».

Πρόσθεσε ότι το κόστος της αδράνειας μπορεί να αυξηθεί εάν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό ήταν «σαφώς υπό πίεση».

Αναφερόμενος στην αγορά εργασίας, ο Πάουελ είπε ότι πολλοί δείκτες δείχνουν ότι είναι σταθερή και σε γενικές γραμμές ισορροπημένη, προσθέτοντας ότι δεν αποτελεί σημαντική πηγή πληθωριστικής πίεσης.

Πηγή: Bloomberg

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum