| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή,  20/12/2024

                   
 

 

 

Μετά τη στρατηγική συμφωνία του ΑΔΜΗΕ με τη γαλλική Meridiam για το 49,9% των μετοχών του έργου Great Sea Interconnector (GSI), το ενδιαφέρον περνάει σε νέα επίπεδα, καθώς στο προσκήνιο εμφανίζεται και η TAQA από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πηγές του ΑΔΜΗΕ επιβεβαίωσαν την καταρχάς συμφωνία με το διεθνές fund Meridiam για την είσοδο του στην Great Sea Interconnector την εταιρεία που έστησε ο Διαχειριστής για να τρέξει το έργο των 1,9 δισ. ευρώ. Η εντυπωσιακή είσοδος της γαλλικής Meridiam στον σχεδιασμό της ενεργειακής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου ανοίγει τον δρόμο για ακόμη μεγαλύτερη διεθνή συμμετοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η TAQA από τα ΗΑΕ εκδηλώνει επίσης έντονο ενδιαφέρον, επιβεβαιώνοντας την ελκυστικότητα του έργου.

 

 

Όπως σχολιάζει και η Η, οι στρατηγικοί χειρισμοί του CEO του ΑΔΜΗΕ, Μάνου Μανουσάκη (η θητεία του οποίου ανανεώθηκε την Τετάρτη για άλλα 4 χρόνια), έχουν καθοριστική σημασία, καθώς ενισχύουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και αναδεικνύουν τη δυναμική του έργου, προσελκύοντας κορυφαίους διεθνείς «παίκτες» στην ελληνική ενεργειακή σκακιέρα.

Η συμφωνία με Meridiam και το ενδιαφέρον από ΗΠΑ

Όπως αποκάλυψε χθες το Bloomberg, στο έργο της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ εισέρχεται η γαλλική εταιρεία Meridiam SAS, καθώς θα αγοράσει μερίδιο ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,98 δισεκατομμύρια δολάρια). Με βάση τη συμφωνία, η γαλλική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων θα αποκτήσει μερίδιο 49,9% στο έργο Great Sea Interconnector, ενώ ο ελληνικός διαχειριστής δικτύου (ΑΔΜΗΕ) θα διατηρήσει το 50,1%. Η γαλλική εταιρεία, με έδρα το Παρίσι, έχει παρουσία σε 56 χώρες και διαχειρίζεται περισσότερα από 22 δισ. δολάρια περιουσιακών στοιχείων. Μεταξύ άλλων, είναι ο βασικός επενδυτής στο έργο NeuConnect, την πρώτη ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Γερμανίας που βρίσκεται ήδη στη φάση της κατασκευής.

Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για τη συμμετοχή και άλλων επενδυτών στο μετοχικό σχήμα, γεγονός που συνεπάγεται την αναπροσαρμογή των ποσοστών του ΑΔΜΗΕ και της Meridiam σε μια τέτοια περίπτωση.

Συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και με επενδυτές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, Αξίζει να σημειωθεί ότι, το ενδιαφέρον του να συμμετάσχει στο έργο της διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ Great Sea Interconnector κατέθεσε ο κρατικός αμερικανικός χρηματοδοτικός οργανισμός DFC. Για την είσοδο πάντως των Αμερικάνων στο μετοχικό σχήμα του GSI θα απαιτηθεί σε κάθε περίπτωση περισσότερος χρόνος καθώς το fund DFC είναι κρατικό οπότε χρειάζονται διαφορετικές διαδικασίες και εγκρίσεις από τα αντίστοιχα σώματα των ΗΠΑ, δηλαδή από το Κογκρέσο, εφόσον ληφθεί η οριστική επενδυτική απόφαση.

«Το ενδιαφέρον από τους Άραβες παραμένει έντονο και συζητούν μαζί τους έντονα και οι Κύπριοι. Από την πλευρά των ΗΠΑ υπάρχει επίσης ενδιαφέρον, αν και βρίσκεται σε λιγότερο προχωρημένο στάδιο. Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταβάλει σημαντική προσπάθεια για την προώθηση της διασύνδεσης στους Αμερικανούς. Γενικότερα, η κυβέρνηση έχει καταφέρει να προσφέρει μια σταθερότητα τα τελευταία χρόνια, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα που προσελκύει σημαντικές ξένες επενδύσεις και ενισχύει τη διεθνή εμπιστοσύνη στην ελληνική αγορά», είπαν πηγές από τον ΑΔΜΗΕ.

Και το ερωτηματικό από Κύπρο

Αξίζει να σημειωθεί ότι έργο έχει λάβει χρηματοδότηση ύψους 657 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα βγάλει από την ενεργειακή απομόνωση τη μεγαλόνησο, ενώ θα φέρει σημαντική μείωση στις τιμές ρεύματος για τους Κύπριους καταναλωτές.

Παρόλα αυτά εκκρεμεί η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο, η οποία αν και έχει δεσμευτεί πολιτικά από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ακόμα αμφιταλαντεύεται. 

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum