| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 31/03/2025

    

 

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τους δασμούς του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, έως το τέλος του 2025, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Η τράπεζα εκτιμά ότι οι δασμοί θα μειώσουν το πραγματικό ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ κατά επιπλέον 0,25%, σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις της.

Η Goldman Sachs αναμένει ότι η ανάπτυξη θα πληγεί περισσότερο από το δεύτερο έως το τέταρτο τρίμηνο του 2025, ενώ μια μερική ανάκαμψη θα ξεκινήσει το 2027, καθώς οι επιπτώσεις της αβεβαιότητας θα μειώνονται. Οι νέες προβλέψεις της τράπεζας για το 2025 δείχνουν ετήσια ανάπτυξη 0,1%, 0% και 0,2% στο δεύτερο, τρίτο και τέταρτο τρίμηνο αντίστοιχα. Για το 2026, οι προβλέψεις παραμένουν αμετάβλητες, ενώ το δεύτερο εξάμηνο του 2026 και το πρώτο εξάμηνο του 2027 ενδέχεται να υπάρξουν μικρές ανοδικές τάσεις.

 

Στο δυσμενές σενάριο, η επιβολή αμοιβαίων δασμών θα οδηγήσει τη ζώνη του ευρώ σε τεχνική ύφεση φέτος, ενώ ο δομικός πληθωρισμός θα φτάσει το 2,5% μέχρι τις αρχές του 2026.

Τι προβλέπει η Goldman Sachs

Η τράπεζα εκτιμά ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα επιβάλει αμοιβαίο δασμό 15 ποσοστιαίων μονάδων (π.μ.) στην ΕΕ, αυξάνοντας τον συνολικό πραγματικό δασμολογικό συντελεστή κατά 20 π.μ. (έναντι 7 π.μ. προηγουμένως) από τις αρχές του 2025.

Επιπλέον, στο δυσμενές εμπορικό σενάριο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε προσαρμογή ΦΠΑ, ανεβάζοντας τον αμοιβαίο δασμολογικό συντελεστή της ΕΕ κατά 36 π.μ. Η Goldman Sachs υποθέτει ότι η ΕΕ θα ανταποδώσει τους δασμούς, γεγονός που θα επηρεάσει την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική.

Η τράπεζα εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος στο νέο βασικό της σενάριο, κυρίως λόγω των αντιποίνων της ΕΕ. Ως αποτέλεσμα, αυξάνει την πρόβλεψή της για τον βασικό πληθωρισμό στο 2,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2025 (από 2% προηγουμένως). Στο καθοδικό σενάριο, ο πληθωρισμός μπορεί να κορυφωθεί στο 2,3% και στη συνέχεια να μειωθεί από το 2027-2028.

Η επίδραση στους δασμούς και η αντίδραση της ΕΕ

Η Goldman Sachs προβλέπει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα δημοσιεύσει νέο πακέτο δασμών στις 2 Απριλίου, το οποίο θα περιλαμβάνει:

Υφιστάμενες δασμολογικές διαφορές.

Εκτιμώμενους μη δασμολογικούς εμπορικούς φραγμούς (π.χ. νομισματικές και ρυθμιστικές διαφορές).

Φορολογικές διαφορές (όπως ο φόρος ψηφιακών υπηρεσιών της Ευρώπης).

Το βασικό σενάριο της Goldman Sachs προβλέπει έναν αμοιβαίο δασμό από 2 π.μ. έως 32 π.μ., αν συμπεριληφθεί η προσαρμογή ΦΠΑ. Στο δυσμενές σενάριο, ο συνολικός δασμολογικός συντελεστής των ΗΠΑ προς την ΕΕ θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 37 π.μ.

Από την πλευρά της, η ΕΕ έχει απειλήσει με αντίμετρα που θα ταιριάζουν σε αξία με τους αμερικανικούς δασμούς, σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Ωστόσο, δεδομένου του εμπορικού πλεονάσματος αγαθών της ΕΕ έναντι των ΗΠΑ, η εφαρμογή αντίστοιχων αντίμετρων θα είναι πιο δύσκολη.

Για να αντισταθμίσει την επιβάρυνση των δασμών 15 π.μ. από τις ΗΠΑ, η ΕΕ θα πρέπει να αυξήσει τον δασμολογικό συντελεστή στις εισαγωγές (μη ενεργειακών) από τις ΗΠΑ κατά περίπου 30 π.μ. Εναλλακτικά, μπορεί να επιβάλει εμπορικούς φραγμούς στις εισαγωγές υπηρεσιών, όπου η ΕΕ παρουσιάζει έλλειμμα έναντι των ΗΠΑ.

Η Goldman Sachs υποθέτει ότι οι αμοιβαίοι δασμοί θα εφαρμοστούν το δεύτερο τρίμηνο του 2025 και ότι η ΕΕ θα ανταποκριθεί άμεσα το ίδιο τρίμηνο.

Η «απάντηση» της ΕΚΤ

Δεδομένου ότι οι δασμοί επηρεάζουν αντίθετα την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ θα πρέπει να ισορροπήσει την πολιτική της, εκτιμά η Goldman Sachs. Σύμφωνα με την τράπεζα, η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια, εφόσον οι πληθωριστικές προσδοκίες παραμείνουν σταθερές.

Με βάση την ανάλυση της Goldman Sachs, η ΕΚΤ πιθανότατα θα μειώσει τα επιτόκια τον Απρίλιο και τον Ιούνιο. Επιπλέον, η τράπεζα προβλέπει μια πρόσθετη μείωση 25 μονάδων βάσης τον Ιούλιο, με το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 1,75% (από 2% προηγουμένως).

Η Goldman Sachs τονίζει ότι η μείωση των επιτοκίων αντικατοπτρίζει την ασθενέστερη ανάπτυξη και τους μεσοπρόθεσμους καθοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό. Η ΕΚΤ φαίνεται να προσαρμόζει την πολιτική της ώστε να μετριάσει τις επιπτώσεις των δασμών στην ευρωπαϊκή οικονομία.

                   

                  

                  

                    

                      

 

 

 

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum