| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 00:01 - 18/12/2024

 
           
 

 

Ο πρόεδρος της Rockefeller International, Ruchir Sharma, αφού χαρακτήρισε το υπερβολικά μεγάλο μερίδιο των Ηνωμένων Πολιτειών στις παγκόσμιες αγορές ως «τη μητέρα όλων των φουσκών», επανέρχεται για να σχολιάσει πώς αυτή η φούσκα μπορεί να σκάσει. Παρά τις προειδοποιήσεις του, πολλοί αναλυτές της Wall Street παραμένουν αισιόδοξοι, προβλέποντας ότι οι αμερικανικές μετοχές θα συνεχίσουν να αποδίδουν καλύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο, τουλάχιστον μέχρι το 2025.

 

 

Ο Sharma υποστηρίζει ότι αυτός ο υπέρμετρος ενθουσιασμός δείχνει πως η φούσκα έχει φτάσει σε προχωρημένο στάδιο. Όταν η κοινή γνώμη είναι τόσο βέβαιη για την αμερικανική υπεροχή, ποιοι επενδυτές απομένουν να «ανεβούν στο τρένο» και να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο αυτήν την τάση; Ενδεικτικό είναι ότι η αισιοδοξία της Wall Street έχει επηρεάσει και τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία συχνά προβάλουν τις κυρίαρχες τάσεις της αγοράς λίγο πριν αυτές αρχίσουν να φθίνουν.

Η υπερπροβολή της αμερικανικής οικονομικής υπεροχής έχει κατακλύσει κάθε μορφή ενημέρωσης, από την τηλεόραση και τα podcast έως τα περιοδικά. Ωστόσο, ιστορικά, αυτές οι προβλέψεις είναι συχνά εσφαλμένες. Οι αισιόδοξοι επιμένουν ότι η Αμερική θα συνεχίσει να ηγείται λόγω των υψηλών εταιρικών κερδών, αλλά ο Sharma σημειώνει ότι αυτά ενισχύονται τεχνητά από τα υπερβολικά κέρδη των τεχνολογικών κολοσσών και τις μεγάλες κρατικές δαπάνες.

Κίνδυνοι και προειδοποιήσεις

Κατά τον Sharma, τα υπερβολικά κέρδη δεν θα διατηρηθούν λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού, ενώ οι κρατικές δαπάνες έχουν ήδη οδηγήσει σε πρωτοφανή αύξηση του ελλείμματος. Η Αμερική πλέον χρειάζεται σχεδόν 2 δολάρια νέου χρέους για να παραγάγει 1 δολάριο οικονομικής ανάπτυξης – μια ανησυχητική αναλογία που έχει επιδεινωθεί κατά 50% σε μόλις πέντε χρόνια.

Παρόλο που οι επενδυτές δείχνουν εμπιστοσύνη στη δυνατότητα της Αμερικής να διαχειριστεί το χρέος της, ο Sharma προειδοποιεί ότι ενδέχεται να απαιτήσουν σύντομα υψηλότερα επιτόκια ή αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική. Αυτό θα μπορούσε να περιορίσει τις κρατικές δαπάνες, πλήττοντας την οικονομική ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη.

Το πιθανό ξεφούσκωμα

Η φούσκα αυτή αφορά τη σχετική απόδοση της Αμερικής έναντι του υπόλοιπου κόσμου και όχι μια ακραία μανία όπως αυτή της δεκαετίας του 1990. Κατά συνέπεια, το ξεφούσκωμα μπορεί να είναι πιο σταδιακό. Ίσως η οικονομική ανάκαμψη σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία ή ακόμη και η Κίνα να προσφέρει εναλλακτικές επενδυτικές επιλογές, μειώνοντας την κυριαρχία της Αμερικής.

Παρόλα αυτά, πολλοί αναλυτές παραμένουν προσκολλημένοι στην ιδέα ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να κυριαρχούν, παραβλέποντας ότι η αμερικανική αγορά έχει υστερήσει έναντι άλλων χωρών σε έξι από τις τελευταίες έντεκα δεκαετίες.

Ιστορικά παραδείγματα

Ο Sharma υπενθυμίζει πως παρόμοιες φούσκες έχουν λήξει απροσδόκητα, όπως η άνθηση των εμπορευμάτων που κατέρρευσε το 2011 και η ανάπτυξη της Κίνας που σταμάτησε το 2021. Στο τελικό στάδιο μιας φούσκας, οι τιμές τείνουν να εκτοξεύονται σε παραβολικά επίπεδα – κάτι που παρατηρείται τώρα με τις αμερικανικές μετοχές, οι οποίες έχουν σημειώσει τις μεγαλύτερες διαφορές απόδοσης σε σχέση με άλλες αγορές τα τελευταία 25 χρόνια.

Ενάντια στον «αμερικανικό εξαιρετισμό»

Με βάση όλα τα σημάδια, ο Sharma εκτιμά ότι το τέλος αυτής της περιόδου υπεροχής είναι κοντά. «Ήρθε η στιγμή να ποντάρουμε ενάντια στον αμερικανικό εξαιρετισμό», καταλήγει.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum