| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 12/02/2025

    

 

 

Η επανεμφάνιση του «τυφώνα Trump» στην παγκόσμια εμπορική σκηνή δημιουργεί νέες προκλήσεις για την Ευρώπη, σύμφωνα με ανάλυση της ING. Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος αποδεικνύει πως είναι αποφασισμένος να τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, με τους δασμούς να αποτελούν βασικό εργαλείο προώθησης της εξωτερικής του πολιτικής.

Η τελευταία κίνησή του—η επιβολή δασμών 25% σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου—επηρεάζει ευρωπαϊκές εξαγωγές συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ (3 δισ. ευρώ για τον χάλυβα και 2 δισ. ευρώ για το αλουμίνιο). Με δεδομένη την πιθανότητα επέκτασης αυτών των μέτρων σε περισσότερους κλάδους, η Ευρώπη καλείται να αντιδράσει.

 

Οι επιλογές της Ευρώπης για αντίποινα

Η ING αναφέρει πως στις Βρυξέλλες υπάρχει ήδη μια μυστική λίστα πιθανών ευρωπαϊκών αντιποίνων, η οποία δεν έχει ακόμα αποκαλυφθεί. Ωστόσο, σύμφωνα με την ανάλυση της τράπεζας, οι τρεις βασικές κατηγορίες προϊόντων που θα μπορούσαν να μπουν στο στόχαστρο είναι:

Προϊόντα από κρίσιμες πολιτείες των ΗΠΑ (swing states): Η Ευρώπη θα μπορούσε να επιβάλει δασμούς σε προϊόντα όπως η σόγια, το ουίσκι, οι μηχανές και ο χυμός πορτοκάλι, πλήττοντας πολιτείες που παίζουν ρόλο-κλειδί στις αμερικανικές εκλογές.

Στρατηγικά προϊόντα των ΗΠΑ: Οι ευρωπαϊκοί δασμοί θα μπορούσαν να στοχεύσουν σε χημικά και φάρμακα, τομείς στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ. Ωστόσο, η ING προειδοποιεί ότι και η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να απαντήσει με παρόμοια μέτρα.

Ψηφιακές υπηρεσίες: Ένα φόρος στις τεχνολογικές υπηρεσίες των αμερικανικών κολοσσών (Big Tech) θα μπορούσε να ισοσκελίσει το εμπορικό πλεόνασμα 156 δισ. ευρώ που διατηρεί η Ευρώπη με τις ΗΠΑ, καθώς η αμερικανική πλευρά έχει πλεονέκτημα 104 δισ. ευρώ στον τομέα των υπηρεσιών (πνευματικά δικαιώματα, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες κ.λπ.).

Πώς θα μπορούσε να αποφευχθεί ο εμπορικός πόλεμος

Η ING επισημαίνει ότι ο Trump δεν ενδιαφέρεται μόνο για μια «καλή συμφωνία», αλλά χρειάζεται επιπλέον έσοδα για να χρηματοδοτήσει τη φορολογική του ατζέντα, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει να αποδυναμώσει τους οικονομικούς ανταγωνιστές των ΗΠΑ. Έτσι, μια απλή δέσμευση της Ευρώπης να αγοράσει περισσότερη σόγια, όπως το 2018, δεν αρκεί αυτή τη φορά.

Για να αποτρέψει μια εμπορική σύγκρουση, η Ευρώπη θα μπορούσε να προχωρήσει σε τρεις κινήσεις:

Αύξηση των εισαγωγών αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG): Παρότι ήδη το 40% των ευρωπαϊκών εισαγωγών LNG προέρχεται από τις ΗΠΑ, μια περαιτέρω αύξηση θα μπορούσε να ικανοποιήσει την Ουάσινγκτον.

Αύξηση των αμυντικών δαπανών: Η Ε.Ε. θα μπορούσε να δεσμευτεί για αμυντικές δαπάνες 3%-4% του ΑΕΠ, ενισχύοντας τις αγορές αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού.

Μείωση των ευρωπαϊκών δασμών στα αμερικανικά αυτοκίνητα: Ενώ οι δασμοί στις ΗΠΑ είναι 2,5%, στην Ε.Ε. φτάνουν το 10%, δημιουργώντας περιθώριο διαπραγματεύσεων.

Στρατηγική αυτονομίας για την Ευρώπη

Η ING τονίζει πως, ανεξάρτητα από την έκβαση των διαπραγματεύσεων, η Ε.Ε. πρέπει να ενισχύσει την αυτονομία της. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της εφαρμογής των προτάσεων της έκθεσης Draghi, εστιάζοντας στην εσωτερική οικονομική ανάπτυξη και τη μείωση της εξάρτησης από τις ΗΠΑ.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum