| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 18/07/2022

 

 

Η τρέχουσα εβδομάδα είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης, όπως επισημαίνει η JP Morgan (την έκθεση παρουσιάζει η Ελευθερία Κούρταλη στο capital.gr), με τρία σημαντικά γεγονότα να κυριαρχούν: η συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 21 Ιουλίου, το τέλος της προγραμματισμένης συντήρησης του αγωγού Nord Stream 1 γύρω στις 21-22 Ιουλίου και η ψήφος εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι στις 20 Ιουλίου. 

 

 

Η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια, πιθανότατα με μια κίνηση 25 μονάδων βάσης, και θα ανακοινώσει περαιτέρω στοιχεία για το νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού. "Δεν είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι θα ενεργοποιηθεί ποτέ, και αν το κάνει, δεν περιμένουμε να ενεργοποιηθεί αμέσως", σημειώνει η JP Morgan. Ωστόσο αναμένει από την ΕΚΤ να προσπαθήσει να σηματοδοτήσει μια ισχυρή δέσμευση για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε αδικαιολόγητου κατακερματισμού. Στο μέτωπο των επιτοκίων, αν και η αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης αυτήν την επόμενη εβδομάδα είναι η πιο πιθανή, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να σηματοδοτεί μια μεγαλύτερη αύξηση τον Σεπτέμβριο και τις περαιτέρω αυξήσεις στη συνέχεια.

 

Η αβεβαιότητα σχετικά με την αποκατάσταση των ροών του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη εγείρει σοβαρούς κινδύνους ύφεσης για την περιοχή και τη Γερμανία ειδικότερα, ως εκ τούτου η επανέναρξη του αγωγού Nord Stream 1 μετά την προγραμματισμένη συντήρηση που λήγει στις 21 Ιουλίου θα είναι ένας από τους πιο κρίσιμους "μοχλούς" για την τις προοπτικές των ομολόγων της ευρωζώνης στο τρέχον β’ εξάμηνο, σημειώνει η JP Morgan. 22ου ευρώ. Σε ένα σενάριο ύφεσης, όπου η ροή του φυσικού αερίου σταματά από τον North Stream 1, αναγκάζοντας την εφαρμογή δελτίου φυσικού αερίου στη ζώνη του ευρώ, το παράθυρο ευκαιρίας για ομαλοποίηση των επιτοκίων πολιτικής από την ΕΚΤ θα είναι αρκετά στενό. "Αναμένουμε από την ΕΚΤ να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων αμέσως μετά την επιστροφή του σε θετικό έδαφος (στο 0% ή 0,25% μέχρι το τέλος του έτους), με περιορισμένο περιθώριο για περαιτέρω αυστηροποίηση αργότερα μέσα στο έτος. Πιστεύουμε ότι οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων θα μειωθούν απότομα από τα τρέχοντα επίπεδα, κάτω του 0,50%", όπως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα. Ακόμη και αν ανοίξει ξανά ο αγωγός, δεν μπορεί να αποκλειστούν πιέσεις στην τιμή του φυσικού αερίου, ειδικά εάν ο ρυθμός αποθήκευσης είναι απογοητευτικός σε σχέση με το εποχιακό πρότυπο ή τους κινδύνους μελλοντικών διαταραχών λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων.

 

Σε ότι αφορά το τρίτο μεγάλο γεγονός αυτής της εβδομάδας για τα ομόλογα, ο Ντράγκι θα απευθυνθεί στην Βουλή της Τετάρτη προκειμένου να εξακριβωθεί εάν η πλειοψηφία που υποστηρίζει την κυβέρνησή του (η ίδια ή διαφορετική) εξακολουθεί να υπάρχει. Στην πράξη, θα υπάρξει νέα ψήφος εμπιστοσύνης που θα αναγκάσει όλα τα κόμματα να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των επιλογών τους. Η JP Morgan βλέπει τρία πιθανά σενάρια: 1) Μια νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ντράγκι > πιθανότητα 50%, 2) Μια τεχνοκρατική κυβέρνηση με περιορισμένο πεδίο εφαρμογής > 10% πιθανότητα, ή 3) Πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο >  40% πιθανότητα.

 

Οι εξελίξεις στις 14 Ιουλίου συνάδουν πλήρως με το πρώτο σενάριο μια νέα κυβέρνηση με τον Ντράγκι να παραμένει πρωθυπουργός. Υπό αυτό το βασικό σενάριο, το οποίο είναι κοντά σε αυτό που λέγεται "συνέχιση της τρέχουσας πολιτικής", το spread Ιταλίας-Γερμανίας θα υποχωρήσει στα επίπεδα που ήταν πριν το ξέσπασμα της πολιτικής κρίσης, δηλαδή στις 200-205 μ.β από 230 μ.β σήμερα, καθώς η αγορά θα κλείσει τα risk premia που άνοιξαν την τελευταία εβδομάδα. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο πολιτικής σταθερότητας, η ΕΚΤ θα παραμείνει ενεργή (τελικά) για να απωθήσει οποιαδήποτε αδικαιολόγητη διεύρυνση των spreads. Ωστόσο, ο πήχης για οποιαδήποτε ενέργεια της ΕΚΤ θα είναι υψηλότερος από αυτά τα επίπεδα, επομένως δικαιολογεί τη διεύρυνση των spreads της ευρωζώνης γενικότερα.

 

Από την άλλη πλευρά, το σενάριο των πρόωρων εκλογών θα εγείρει σημαντικούς κινδύνους στην ανάπτυξη (μέσω του χρηματοοικονομικού στρες και της αβεβαιότητας σχετικά με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης ως πρώτους παράγοντες). Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η JP Morgan αναμένει ότι το spread Ιταλίας-Γερμανίας (10ετία) θα διευρυνθεί εύκολα στις 250 μ.β. Επίσης, αναμένει ότι τα spreads των υπόλοιπων ομολόγων της ευρωζώνης θα συνεχίσουν τη διεύρυνση, καθώς πιστεύει ότι θα υπάρξει λιγότερη ώθηση από την ΕΚΤ μέσω των επανεπενδύσεων του PEPP ή του πιθανού εργαλείου κατά του κατακερματισμού λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας.

 

Υπό το λιγότερο πιθανό σενάριο μίας τεχνοκρατικής κυβέρνησης, η αγορά θα συνεχίσει να τιμολογεί ένα σημαντικό ασφάλιστρο πολιτικού κινδύνου, καθώς αυτό το σενάριο υποδηλώνει συνεχιζόμενο πολιτικό θόρυβο κατά το β’ εξάμηνο του 222, με την μακροοικονομική και γεωπολιτική αβεβαιότητα στην ευρωζώνη να συνεχίσει να αυξάνεται.  Η JP Morgan βλέπει το 10ετες spread Ιταλίας-Γερμανίας στις 230-240 μ.β αυτή την εβδομάδα.

 

Τέλος, κατά την άποψη της JP Morgan η ΕΚΤ είναι απίθανο να παρέμβει μέσω του ευέλικτου εργαλείου επανεπενδύσεων του PEPP ή/και κατά του μέσου κατά του κατακερματισμού για να περιορίσει την εκτόξευση των ιταλικών spreads καθώς η πολιτική αβεβαιότητα είναι ένα ιδιοσυγκρασιακό γεγονός που αφορά την Ιταλία μόνο, ενώ ενδέχεται να παρέμβει σε άλλες αγορές ομολόγων της περιφέρειας για να αποφευχθεί μία ενδεχόμενη μετάδοση της ιταλικής πολιτικής κρίσης.

 

Σε ότι αφορά την Ελλάδα πάντως, η JP Morgan συνεχίζει να αναμένει αποκλιμάκωση των ελληνικών spreads κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους καθώς και το 2023. Έτσι αναμένει πως θα διαμορφωθούν στις 210 μ.β. τον Σεπτέμβριο από περίπου 228 μ.β. σήμερα, στις 200 μ.β. τον Δεκέμβριο του 2022 και τον Μάρτιο του 2023, και στις 170 μ.β. τον Ιούνιο του 2023.

 

Σε ό,τι φορά την ελληνική οικονομία, η JP Morgan αυξάνει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος στο 4% από 3,5% πριν με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 8,9% από 6,3% που προέβλεπε πριν. Το ελληνικό χρέος αναμένεται να μειωθεί φέτος στο 186% του ΑΕΠ, και το έλλειμα του προϋπολογισμού στο 4,3% του ΑΕΠ, με το έλλειμμα του πρωτογενούς ισοζυγίου να κινείται στο 1,9%.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum