| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 10/02/2025

         

 

 

Οι επενδυτές αναρωτιούνται: «Θα το κάνει ή όχι;», καθώς οι απειλές και οι δηλώσεις του Donald Trump για την επιβολή δασμών σε συμμάχους και αντιπάλους των ΗΠΑ βρίσκονται στο επίκεντρο. Ωστόσο, παρά την αβεβαιότητα και τις διακυμάνσεις του «Tariff Man», η Morgan Stanley επισημαίνει ότι η συνολική στρατηγική παραμένει αμετάβλητη: οι δασμοί στην Κίνα και σε βασικά ευρωπαϊκά προϊόντα θα συνεχίσουν να αυξάνονται σταδιακά, καθώς η αμερικανική πολιτική εστιάζει στην ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας και στη μείωση των εμπορικών ελλειμμάτων.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Morgan Stanley, οι επενδυτές θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η απειλή των δασμών θα παραμείνει βασικό εργαλείο της αμερικανικής πολιτικής. «Με απλά λόγια, οι δασμοί είναι διαπραγματευτικό μέσο, όχι αυτοσκοπός», τονίζει ο οίκος.

 

Η αμερικανική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη δασμολογική πολιτική για να προωθήσει τους στόχους του δόγματος «America First», επιδιώκοντας τη μείωση των εμπορικών ελλειμμάτων και την προστασία της εθνικής ασφάλειας και του οικονομικού πλεονεκτήματος των ΗΠΑ. Αυτό περιλαμβάνει τη στήριξη κρίσιμων τεχνολογιών και τη διασφάλιση στρατηγικών εφοδιαστικών αλυσίδων.

Παρότι υπάρχουν διχογνωμίες μεταξύ ψηφοφόρων και πολιτικών για την αποτελεσματικότητα των δασμών, οι δημοσκοπήσεις και οι διακομματικές πρωτοβουλίες υποδεικνύουν ότι η στήριξη στους γενικούς στόχους της πολιτικής είναι σταθερή εδώ και καιρό.

Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η κυβέρνηση Trump συνεχίζει να εξετάζει, να αναπτύσσει και να εφαρμόζει δασμολογικά μέτρα σε διάφορους τομείς, προκειμένου να επιτύχει τους στρατηγικούς της σκοπούς, σημειώνει η Morgan Stanley.

Οι επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο και στις επενδύσεις

Η πολιτική αυτή οδηγεί σε μία από τις βασικές επενδυτικές τάσεις που η Morgan Stanley προβλέπει για το 2025: την αναδιάρθρωση του παγκόσμιου εμπορίου προς ένα πολυπολικό οικονομικό περιβάλλον.

Η επιβολή δασμών, οι περιορισμοί στις εξαγωγές και στις επενδύσεις αποτελούν μέρος μιας ολοένα διευρυνόμενης εργαλειοθήκης πολιτικών, οι οποίες δημιουργούν επιπλέον κόστη για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε «ευαίσθητους» τομείς με κριτήρια εθνικής και οικονομικής ασφάλειας.

Η Morgan Stanley επισημαίνει ότι αυτό συνιστά σημαντική αλλαγή σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο της παγκοσμιοποίησης, κατά την οποία οι εταιρείες μείωναν τα έξοδά τους μεταφέροντας παραγωγή και πρώτες ύλες σε χώρες με χαμηλό κόστος. Η μετάβαση αυτή θα διαρκέσει αρκετά χρόνια, δημιουργώντας προκλήσεις για ορισμένους και ευκαιρίες για άλλους.

Τι σημαίνει αυτό για τους επενδυτές

Οι επενδυτές θα πρέπει να συνεκτιμήσουν τις αυξανόμενες πιέσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Παρόλο που αρκετές επιχειρήσεις έχουν ήδη επενδύσει στην αναδιάρθρωσή τους για να μειώσουν το κόστος συμμόρφωσης και εμπορίου, η διαδικασία απέχει από την ολοκλήρωσή της.

Ο οίκος προβλέπει προκλήσεις για κλάδους όπως η τεχνολογία hardware, η αυτοκινητοβιομηχανία και ορισμένα καταναλωτικά αγαθά. Αντίθετα, ο αμερικανικός βιομηχανικός τομέας εκτιμάται ότι θα επωφεληθεί, καθώς θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην υλοποίηση των επενδύσεων που απαιτούνται για την προσαρμογή των επιχειρήσεων στη νέα πραγματικότητα.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum