| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα,  27/01/2025

     

 

 

Η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε νέα φάση, καθώς οι πολιτικές των Ηνωμένων Πολιτειών υπό τον Donald Trump ενδέχεται να επηρεάσουν τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις κρατών σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, σύμφωνα με την Morningstar DBRS. Παρότι οι αλλαγές στις εμπορικές και επενδυτικές πολιτικές δεν αναμένεται να έχουν άμεσο αντίκτυπο στις αξιολογήσεις, ενδέχεται να επιδεινώσουν τις ήδη υπάρχουσες προκλήσεις σε ορισμένες χώρες. Όπως επισημαίνεται, όχι όλα τα κράτη διαθέτουν τα απαραίτητα δημοσιονομικά αποθέματα για να διαχειριστούν ξαφνικές αλλαγές στην αμερικανική πολιτική.

 

Αν και η πιθανότητα ευρείας κλίμακας δασμών θεωρείται μικρή, η Morningstar DBRS εκτιμά ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες χώρες ή κλάδους, με στόχο την προστασία της εγχώριας βιομηχανίας ή τη διαπραγματευτική ενίσχυση των ΗΠΑ σε διεθνές επίπεδο. Επιπλέον, υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τη μείωση της χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ σε διεθνείς οργανισμούς ή ακόμη και την πιθανή αποχώρησή τους.

Ο αντίκτυπος στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Στην Ευρώπη, η γερμανική οικονομία, και ιδιαίτερα ο κλάδος των αυτοκινήτων, είναι ευάλωτη στις αμερικανικές εμπορικές πολιτικές. Με τις ΗΠΑ να απορροφούν περίπου το 10% των γερμανικών εξαγωγών, μια μείωση στο εμπόριο θα επηρεάσει έμμεσα μικρότερες οικονομίες, όπως η Πολωνία και η Σλοβακία. Παράλληλα, η Ιταλία είναι εκτεθειμένη λόγω του υψηλού εμπορικού πλεονάσματος που διατηρεί με τις ΗΠΑ.

Αντίθετα, η Ελλάδα έχει περιορισμένες εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, γεγονός που την προστατεύει από άμεσες επιπτώσεις. Ωστόσο, οι δασμοί θα μπορούσαν να μειώσουν την εισροή επενδύσεων, κάτι κρίσιμο για τη χώρα, καθώς και να επηρεάσουν έμμεσα τις εξαγωγές.

Οι χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο

Σύμφωνα με την Morningstar DBRS, ο Καναδάς, λόγω της εξάρτησής του από την αμερικανική αγορά, είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένος. Παρόλα αυτά, ενδέχεται να ωφεληθεί από την ανακατεύθυνση των εμπορικών ροών μακριά από την Κίνα και το Μεξικό. Στη Λατινική Αμερική, το Μεξικό αντιμετωπίζει τους μεγαλύτερους κινδύνους, ενώ Βραζιλία και Αργεντινή επηρεάζονται από την εξασθένηση της παγκόσμιας ζήτησης και τις μειώσεις τιμών εμπορευμάτων.

Η Κίνα, ήδη αντιμέτωπη με δασμούς ύψους 350 δισ. δολαρίων, κινδυνεύει από περαιτέρω περιορισμούς στην πρόσβαση σε τεχνολογίες αιχμής, επηρεάζοντας τις μακροπρόθεσμες οικονομικές της προοπτικές. Παρόμοια, Ιαπωνία και Νότια Κορέα ενδέχεται να δουν εργοστάσια να μεταφέρονται στις ΗΠΑ. Στην Ινδία, οι επιπτώσεις αναμένονται περιορισμένες, αλλά άλλες ασιατικές οικονομίες ίσως επηρεαστούν περισσότερο.

Η αύξηση αμυντικών δαπανών

Με τις γεωπολιτικές εντάσεις να αυξάνονται, πολλές χώρες ενδέχεται να χρειαστεί να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες. Ειδικά στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, όπου το χρέος παραμένει χαμηλό, τα δημοσιονομικά περιθώρια επιτρέπουν τέτοιες αυξήσεις. Ωστόσο, μεγαλύτερες οικονομίες, όπως η Ισπανία, κινδυνεύουν να αντιστρέψουν την πρόοδο στη μείωση των ελλειμμάτων. Στη Γαλλία και τη Γερμανία, εσωτερικές πολιτικές προκλήσεις μπορεί να καθυστερήσουν τέτοιες πρωτοβουλίες.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum