| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 14/02/2025

 

 

 

Η Ευρώπη φαίνεται να είναι σε δύσκολη θέση αναφορικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις σημαντικές αλλαγές που φέρνει ο Ντόναλντ Τραμπ τις τελευταίες 48 ώρες, με αξιωματούχους της Ε.Ε. να αναφέρονται σε ένα «μείγμα φόβου και άρνησης».

Το τελευταίο διάστημα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, έθεσε σε αμφισβήτηση τις ελπίδες της Ουκρανίας για μια ευνοϊκή ειρηνευτική συμφωνία και άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να μειώσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ευρώπη. Παράλληλα, ο ίδιος ο Τραμπ συζητούσε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για το μέλλον του Κιέβου.

Για να γίνει πιο κατανοητό, ο Χέγκσεθ ανέφερε την Πέμπτη ότι ο Λευκός Οίκος βλέπει την Κίνα ως την κύρια παγκόσμια απειλή, γεγονός που οδηγεί στην απομάκρυνση της αμερικανικής εμπλοκής στην ασφάλεια της Ευρώπης.

 

Οι σκέψεις στην Ευρώπη

Αυτή η δήλωση έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες, όπου οι ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν ότι πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική τους ασφάλεια, ξοδεύοντας περισσότερα χρήματα για τους στρατούς τους. Παρά ταύτα, μεγάλο μέρος της δημόσιας ρητορικής στις Βρυξέλλες φάνηκε να επικεντρώνεται στο να κρατήσουν καλές σχέσεις με τον Τραμπ και τον Χέγκσεθ.

Οι Ευρωπαίοι προσπάθησαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα, χρησιμοποιώντας λέξεις και φράσεις όπως «σύγκλιση», «οι ΗΠΑ έχουν δίκιο» και «οικογένεια». Ωστόσο, οι δειλές αντιδράσεις τους απέναντι στις νέες εξελίξεις από την Ουάσιγκτον ενίσχυσαν την εντύπωση ότι δεν υπάρχει μια σαφής ευρωπαϊκή στρατηγική για το πώς να αντιμετωπιστεί η νέα τάξη πραγμάτων που φέρνει ο Τραμπ.

«Η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών δεν σκέφτονται ακόμα με βάση το νέο πλαίσιο του Τραμπ», δήλωσε ένας ευρωπαίος αξιωματούχος στο Politico, προσθέτοντας ότι αυτό είναι αποτέλεσμα ενός «μίγματος φόβου και άρνησης» σχετικά με τον αντίκτυπο των αλλαγών στην Ουκρανία και στην ασφάλεια της Ευρώπης γενικότερα.

Κινητοποίηση της Αμερικής

Η Γαλλία, μια από τις τρεις πυρηνικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, υποστήριξε πρόσφατα ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο αμερικανικής στρατιωτικής αποχώρησης από την ήπειρο. Ωστόσο, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να μειώσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ευρώπη.

«Ο Πιτ Χέγκσεθ δήλωσε στη Στουτγάρδη ότι δεν υπάρχουν σχέδια για μείωση των στρατευμάτων», ανέφερε ο Ρούτε. «Παράλληλα, οι ΗΠΑ είναι εκνευρισμένες εδώ και καιρό για το γεγονός ότι ξοδεύουν περισσότερα από τους ευρωπαίους συμμάχους τους και τον Καναδά, οπότε πρέπει να κάνουμε περισσότερα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ευρώπη, ο Χέγκσεθ ανέφερε ότι «δεν εγκαταλείπουμε τους συμμάχους μας στην Ευρώπη». «Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για τα επίπεδα στρατευμάτων στην Ευρώπη, αλλά όλοι αναγνωρίζουμε ότι οι φιλοδοξίες της Κίνας αποτελούν απειλή για τους ελεύθερους ανθρώπους παντού», πρόσθεσε.

Η περίπτωση του ΝΑΤΟ

Ο Χέγκσεθ τόνισε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, αλλά επισήμανε ότι οι σύμμαχοι πρέπει να συμμορφωθούν με το λιγότερο συζητημένο Άρθρο 3, το οποίο απαιτεί από τα μέλη να είναι «επαρκώς προετοιμασμένα» για μια κρίση.

Τα κράτη που συνορεύουν με τη Ρωσία, τα οποία είναι πιο ευάλωτα σε ενδεχόμενη ρωσική επίθεση, εξακολουθούν να ελπίζουν ότι οι ΗΠΑ θα τους υποστηρίξουν εάν ο Πούτιν αποφασίσει να εισβάλει σε έδαφος του ΝΑΤΟ.

Κατευνασμός

Αφότου η κλήση του Τραμπ με τον Πούτιν άφησε τους Ευρωπαίους συμμάχους μπερδεμένους, οι υπουργοί του ΝΑΤΟ επέμειναν ότι η Ουκρανία πρέπει να συμπεριληφθεί σε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες. Ο Ρούτε αρνήθηκε την άποψη ότι οι Ευρωπαίοι παραγκωνίζονται, δηλώνοντας ότι «πάντα ξέραμε ότι μια κλήση θα γινόταν σύντομα και οι ομάδες διαβουλεύονται μεταξύ τους».

Η Κάγια Κάλλας, η κορυφαία διπλωμάτης της ΕΕ, έδωσε πιο σκληρό τόνο, καταγγέλλοντας την κλήση Τραμπ με τον Πούτιν ως «κατευνασμό» και επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία για το μέλλον της Ουκρανίας χωρίς την ευρωπαϊκή συμμετοχή δεν θα ήταν καλή αρχή.

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι παραγκωνίστηκαν. Για παράδειγμα, ο Τραμπ δεν ενημέρωσε τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς για τα σχέδιά του, ενώ η κατάσταση αυτή δείχνει πώς οι ΗΠΑ αγνοούν όλο και περισσότερο την Ευρώπη.

«Ο λόγος που οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι τόσο πληγωμένοι είναι ότι οι ΗΠΑ δεν προσποιούνται πλέον ότι βλέπουν την Ευρώπη ως σημαντικό παράγοντα στις γεωπολιτικές υποθέσεις», δήλωσε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Politico. «Ο Τραμπ έχει βάλει τέλος σε αυτά τα τελετουργικά και τους έχει ξυπνήσει από την αυταπάτη», πρόσθεσε.

Πηγή: Politico

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum