| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 11/02/2025

           

 

 

Η ελβετική τράπεζα UBS προβλέπει μεγαλύτερες μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν τα επιτόκια κάτω από το 2%. Αυτή η εκτίμηση βασίζεται στη συνεχιζόμενη ασθενή οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης, καθώς και στις επιπτώσεις από ενδεχόμενους νέους δασμούς που ενδέχεται να επιβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της UBS, η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε μία από τις τρεις επόμενες συνεδριάσεις της (Μάρτιος, Απρίλιος, Ιούνιος), οδηγώντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 2%, επίπεδο που θεωρείται ουδέτερο. Ωστόσο, οι αναλυτές της τράπεζας τονίζουν ότι οι αυξανόμενοι κίνδυνοι για την οικονομία της Ευρωζώνης ενδέχεται να επιφέρουν ακόμα βαθύτερες μειώσεις, οδηγώντας τα επιτόκια κάτω από αυτό το όριο.

 

Ο Αντίκτυπος των Δασμών και οι Προβλέψεις για την ΕΚΤ

Παρόλο που οι δασμοί των ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου δεν αναμένεται να έχουν άμεσο και σημαντικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία, ένα ευρύτερο κύμα εμπορικών περιορισμών θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρότερες επιπτώσεις. Σε ένα τέτοιο σενάριο, η UBS επισημαίνει ότι η ΕΚΤ ενδέχεται να προχωρήσει σε περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων, ακόμα και μετά τον Ιούνιο. Εάν οι νέοι δασμοί πλήξουν ουσιώδεις τομείς της οικονομίας της Ευρωζώνης, η τράπεζα εκτιμά πως η ΕΚΤ θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια έως και 50 μονάδες βάσης, ώστε να ενισχύσει τη ρευστότητα και να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα.

Ο Περιορισμένος Άμεσος Αντίκτυπος των Δασμών

Η UBS σημειώνει ότι οι σημαντικότεροι προμηθευτές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ είναι ο Καναδάς, η Βραζιλία, το Μεξικό και η Κίνα. Αν και χώρες της Ευρωζώνης όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ιταλία και η Γαλλία περιλαμβάνονται στους 15 μεγαλύτερους εξαγωγείς χάλυβα και αλουμινίου προς τις ΗΠΑ, το συνολικό τους μερίδιο παραμένει χαμηλό, κάτω από 5% για κάθε μία από αυτές. Συνολικά, οι εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ευρωζώνη προς τις ΗΠΑ αντιστοιχούν μόλις στο 0,2% των συνολικών εξαγωγών αγαθών της περιοχής, με την Ισπανία να έχει τη μεγαλύτερη εξάρτηση (5,7% των συνολικών εξαγωγών της) και τη Γερμανία τη μικρότερη (3%).

Βάσει της βάσης δεδομένων TiVA του ΟΟΣΑ, η UBS εκτιμά ότι οι δασμοί των ΗΠΑ θα έχουν περιορισμένη επίδραση στο ΑΕΠ της Ευρώπης, δεδομένου ότι οι εξαγωγές βασικών μετάλλων προς τις ΗΠΑ αντιστοιχούν σε λιγότερο από 0,2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

Οι Δασμοί του 2018 και τα Ενδεχόμενα Αντίμετρα

Η UBS υπενθυμίζει ότι το 2018 οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει δασμούς 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο, μέτρα που περιλάμβαναν και τις εισαγωγές από την ΕΕ. Σε απάντηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε σε αντίμετρα ύψους 2,8 δισ. ευρώ, στοχεύοντας σε προϊόντα όπως οι μοτοσικλέτες Harley-Davidson, το μπέρμπον ουίσκι, τα τζιν και οι χυμοί φρούτων. Επιπλέον αντίμετρα αξίας 3,6 δισ. ευρώ επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ τον Ιούνιο του 2021, αλλά ανεστάλησαν μετά τη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της κυβέρνησης Μπάιντεν τον Οκτώβριο του 2021.

Επιπτώσεις στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης

Παρόλο που οι άμεσες επιπτώσεις των νέων δασμών εκτιμώνται ως περιορισμένες, η UBS προειδοποιεί ότι μια κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου θα μπορούσε να επηρεάσει πιο ουσιαστικά την ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν γενικό δασμό 10% στις ευρωπαϊκές εξαγωγές, η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα μπορούσε να μειωθεί από 0,2% έως 0,75%. Οι πιο εκτεθειμένες χώρες είναι η Γερμανία, λόγω της υψηλής εξαγωγικής της δραστηριότητας, ενώ οι τομείς που ενδέχεται να πληγούν περισσότερο περιλαμβάνουν τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα μηχανήματα και την αυτοκινητοβιομηχανία. Αντίθετα, ο τομέας των τροφίμων ήδη αντιμετωπίζει υψηλούς δασμούς στις συναλλαγές με τις ΗΠΑ.

Πιθανές Αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Δεδομένης της αβεβαιότητας που περιβάλλει την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, η αντίδραση της ΕΕ δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Η UBS εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα επιχειρήσουν αρχικά να διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ, προτείνοντας πιθανές υποχωρήσεις, όπως μειώσεις δασμών στα αυτοκίνητα ή αυξημένες εισαγωγές αμερικανικού LNG και αμυντικού εξοπλισμού. Ωστόσο, είναι επίσης πιθανό να υπάρξουν αντίμετρα, όπως συνέβη το 2018.

Η ΕΕ διαθέτει επιπλέον εργαλεία, όπως ο Μηχανισμός κατά του Εμπορικού Εκβιασμού (ACI), ο οποίος επιτρέπει την επιβολή δασμών, την επιβολή περιορισμών στις υπηρεσίες και στα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς και τη λήψη μέτρων που αφορούν ξένες επενδύσεις και δημόσιες προμήθειες. Σε αντίθεση με το 2018, αυτή τη φορά η ΕΕ ενδέχεται να στοχεύσει και τον τομέα των υπηρεσιών, πλήττοντας μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum