| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 07/02/2025

          

 

 

Σύμφωνα με την UBS, η επιβολή επιθετικών δασμών θα μπορούσε να μειώσει το παγκόσμιο ΑΕΠ στο 2% και να αυξήσει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ κατά 1,5%, ενώ ένας ηπιότερος δασμός θα προκαλούσε αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ κατά 30 μονάδες βάσης και μείωση της ανάπτυξης κατά 0,10%.

Ένας δασμός 25% στις εισαγωγές από το Μεξικό και τον Καναδά θα μπορούσε να μειώσει το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 0,8% και να αυξήσει τον πληθωρισμό κατά 20 μονάδες βάσης. Ο διπλασιασμός των δασμών θα είχε πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο, καθώς θα περιόριζε τη δυνατότητα αντιστάθμισης μέσω συναλλαγματικών ισοτιμιών ή περιθωρίων κέρδους των εισαγωγέων και θα αύξανε τον κίνδυνο αντιποίνων.

 

«Οι αμερικανικές μετοχές μπορούν να αντέξουν ένα μέτριο πλήγμα από τους δασμούς», επισημαίνει η UBS. Το ασφάλιστρο κινδύνου (ERP) είναι 4,2% υπό την προϋπόθεση ότι η παραγωγικότητα θα αυξηθεί κατά 1% από το 2028, ενώ το δικαιολογημένο ERP, βασισμένο στα πιστωτικά spreads και τους δείκτες PMI, ανέρχεται σε 3,8%. Το κρίσιμο ζήτημα είναι αν τα πιστωτικά spreads θα αυξηθούν λόγω των δασμών ή αν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα υπερβούν τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.

Οι πιο ευάλωτες αγορές είναι εκείνες με το υψηλότερο εμπορικό έλλειμμα έναντι των ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη έκθεση στην Κίνα και υψηλή λειτουργική μόχλευση. Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ινδία αντιμετωπίζουν μικρότερους κινδύνους. Η ενίσχυση του δολαρίου λόγω των δασμών ωφελεί τον δείκτη FTSE της Βρετανίας, αλλά πλήττει τις αναδυόμενες αγορές.

Η UBS θεωρεί ότι οι δασμοί στην Κίνα μπορεί να αυξηθούν πέρα από το 10%, πιθανώς μετά την ολοκλήρωση της πώλησης της TikTok. Η Κίνα διαθέτει ισχυρή διαπραγματευτική θέση, δεδομένης της κατοχής σχεδόν 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα και του ελέγχου των σπάνιων γαιών. Ένας συμβιβασμός θα ήταν πιθανός, ενώ ένα θετικό σενάριο για τις μετοχές θα ήταν η υιοθέτηση μεγάλης κλίμακας ποσοτικής χαλάρωσης με στόχο την αύξηση της κινεζικής κατανάλωσης, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς αμερικανικών αγαθών.

Η στρατηγική που προτείνει η UBS για τους επενδυτές είναι η προτίμηση αμυντικών μετοχών χαμηλής μόχλευσης, όπως οι εταιρείες εξοπλισμού υγείας, λογισμικού, αμυντικές επιχειρήσεις εκτός ΗΠΑ και εταιρείες αρωμάτων. Ένα επιθετικό σενάριο δασμών δείχνει ότι οι τεχνολογικές και καταναλωτικές μετοχές θα υποαποδώσουν, ενώ οι μετοχές του χρυσού θα αποδώσουν καλύτερα.

Σε περίπτωση κλιμάκωσης των δασμών, οι καταναλωτές ενδέχεται να στραφούν περισσότερο σε εγχώριες μάρκες, πλήττοντας τα αμερικανικά καταναλωτικά προϊόντα. Αυτό είχε φανεί στη διαμάχη Κίνας-Ιαπωνίας το τέταρτο τρίμηνο του 2012. Εταιρείες που προμηθεύονται τοπικά είναι πιθανό να είναι οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι.

Σε γενικές γραμμές, η UBS προτείνει προτίμηση στις χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις έναντι άλλων κυκλικών εταιρειών. Οι δασμοί εντάσσονται σε μια γενικότερη στροφή προς τον λαϊκισμό, που συχνά συνοδεύεται από αυξημένα δημοσιονομικά κίνητρα, προστατευτισμό, υψηλότερους κατώτατους μισθούς και μειωμένη μετανάστευση. Αυτό οδηγεί σε αυξημένες πληθωριστικές προσδοκίες, γεγονός που ευνοεί τις τράπεζες σε σχέση με άλλους κυκλικούς κλάδους. Στην Ευρώπη, η αγορά φαίνεται να προεξοφλεί μια ήπια ύφεση, καταλήγει η UBS.

Mute

               

                

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum