| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη,  15/01/2025

                

 

 

Η UBS εκτιμά ότι ο κίνδυνος νέας κρίσης χρέους στην Ευρώπη είναι χαμηλός για τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά τονίζει ότι οι πιθανότητες αυξάνονται όσο πλησιάζουμε στα τέλη της δεκαετίας. Ο ελβετικός επενδυτικός οίκος θεωρεί ότι οι χώρες με μεγαλύτερη ευπάθεια στις ανησυχίες για το χρέος τους είναι η Γαλλία, η Ιταλία και το Βέλγιο. Όσον αφορά την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες των μνημονίων, παρατηρείται βελτιωμένη ανθεκτικότητα απέναντι στις πιέσεις της αγοράς ομολόγων, σημειώνουν οι αναλυτές.

Η UBS αναγνωρίζει ότι ο ακριβής χρόνος εμφάνισης μιας κρίσης χρέους είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι τέτοιες κρίσεις συχνά προκαλούνται από αλλαγές στο επενδυτικό κλίμα σχετικά με τα κρατικά ομόλογα και όχι από συγκεκριμένα οικονομικά ή πολιτικά γεγονότα.

 

Επιπλέον, ο οίκος αναφέρει ότι η κατάσταση του κρατικού χρέους στις ΗΠΑ, η οποία είναι χειρότερη σε σχέση με την Ευρώπη βάσει πολλών δεικτών, μπορεί να ενισχύσει τις ανησυχίες των επενδυτών διεθνώς, επηρεάζοντας και τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων.

Σε σύντομο ορίζοντα, οι κίνδυνοι κρίσης περιορίζονται λόγω της μείωσης των επιτοκίων και της αναμενόμενης νομισματικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό ενισχύει την ικανότητα των κυβερνήσεων να εξυπηρετούν το χρέος τους. Επιπλέον, πολλές ευρωπαϊκές χώρες εκμεταλλεύτηκαν την περίοδο 2015-2021 για να «κλειδώσουν» χαμηλά επιτόκια με μακροπρόθεσμα ομόλογα, γεγονός που σημαίνει ότι το χρέος τους θα επηρεαστεί αργότερα από την άνοδο των επιτοκίων. Εξαιτίας αυτών, τα δημοσιονομικά ελλείμματα αποτελούν μεγαλύτερη ανησυχία σε σχέση με τις αγορές ομολόγων, σύμφωνα με την UBS.

Στην παρούσα φάση, οι πιο ευάλωτες χώρες, κατά την UBS, είναι η Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και, σε μικρότερο βαθμό, η Ισπανία.

Οι χώρες που βρέθηκαν στο επίκεντρο της προηγούμενης κρίσης χρέους –Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία– έχουν ενισχύσει τους δημοσιονομικούς τους δείκτες, με καλύτερα ισοζύγια και μείωση του χρέους. Παρά τις αρχικές δυσκολίες από τα προγράμματα λιτότητας, οι οικονομίες τους τώρα καταγράφουν ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και δείχνουν αυξημένη ανθεκτικότητα στις πιέσεις των αγορών.

Αντίθετα, μεταξύ των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών οικονομιών, η Γαλλία και η Ιταλία παρουσιάζουν ευαισθησία στην άνοδο του κόστους δανεισμού, ενώ στη Γερμανία, η χαμηλή ανάπτυξη και οι αυξημένες δημόσιες δαπάνες δημιουργούν ερωτήματα για τη διατήρηση υγιών δημοσιονομικών δεικτών.

Βραχυπρόθεσμα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων φαίνεται να προέρχεται από τη Γαλλία, εκτός αν προκύψουν πρώτα ανησυχίες από τις ΗΠΑ. Η Γαλλία διατηρεί υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και έχει αυξήσει το χρέος της τις τελευταίες δεκαετίες. Από το 1974, η χώρα έχει εμφανίσει πλεόνασμα μόνο σπάνια, ενώ η πολιτική και κοινωνική στήριξη για υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές είναι περιορισμένη.

Ωστόσο, η UBS σημειώνει ότι η κατάσταση του γαλλικού χρέους επιδεινώνεται με ήπιους ρυθμούς, αφήνοντας περιθώρια για θετικές εξελίξεις. Ο οίκος εκτιμά ότι το χρέος της χώρας θα φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα αργότερα στη δεκαετία, προκαλώντας πιθανές ανησυχίες στους επενδυτές.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποτελέσει την πρώτη γραμμή άμυνας, αλλά η παρέμβασή της θα εξαρτηθεί από το αν οι πιέσεις στις αγορές κρατικών ομολόγων φτάσουν σε σημείο που να δικαιολογεί, πολιτικά, μια τέτοια δράση.

                    

                        

                              

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum