| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 04/05/2023

 

 

Αυξήσεις από 65-70% καταγράφονται στο κατασκευαστικό κόστος από τον Ιούνιο του 2021 μέχρι σήμερα, όπως ανέφερε χτες στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, ο διευθύνων σύμβουλος της Dimand, Δ. Ανδριόπουλος. 

 

 

Όπως είπε "αυτό που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια στην πράξη είναι μία πολύ μεγάλη αύξηση στο κατασκευαστικό κόστος και ένα εξωγενές γεωπολιτικό γεγονός (σ.σ τον πόλεμο στην Ουκρανία), τα οποία έχουν προκαλέσει εκτόξευση τόσο της ενέργειας όσο και του κόστους δανεισμού. 

Μέχρι τώρα είχαμε δύο κύματα αυξήσεων, ενώ στο πρώτο τετράμηνο του 2023 καταγράφεται στην ελληνική αγορά ένα ακόμη φαινόμενο, μία επιπλέον αύξηση κόστους διότι έχουμε άνοδο της κατασκευαστικής δραστηριότητας - σε αντίθεση με άλλες αγορές όπου καταγράφεται πτώση -  προκαλώντας έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Η τριπλέτα αυτή - επιτόκια, ανατιμήσεις και έλλειψη εργατικού δυναμικού έχουν προκαλέσει μία επιπλέον αύξηση 15% στο κατασκευαστικό κόστος. 

Όπως τόνισε ο κ. Ανδριόπουλος "από τον Ιούνιο του 2021 μέχρι σήμερα το κόστος κατασκευής των έργων έχει ανέβει 65%- 70% έχουν δημιουργήσει ένα φαινόμενο που καλούμαστε να διαχειριστούμε. Ωστόσο παρατηρείται αντιστάθμισμα στην αγορά από την αύξηση των ενοικίων, ενώ ένας ακόμη τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης σε ό,τι έχει να κάνει με το δανεισμό".

Αναφερόμενος στο κόστος δανεισμού τόνισε ότι ανέβηκε τόσο απότομα που πλέον οι εταιρείες διεθνώς δεν μπορούν να έχουν τα ίδια ποσοστά κερδοφορίας σχέση με πριν. 

"Το ποσοστό κέρδους του κλάδου μας έχει επηρεαστεί, ωστόσο είμαστε αισιόδοξοι σε ό,τι έχει να κάνει με την Dimand ότι με υπομονή αυτό θα βελτιωθεί την επόμενη τριετία, από το 2024 έως το 2026", ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Οι τάσεις

Αναφερόμενος στις τάσεις στην αγορά ακινήτων ο κ. Ανδριόπουλος αναφέρθηκε στην τηλεργασία τονίζοντας ότι η Νέα Υόρκη αυτή την στιγμή έχει 3 εκατ. τ.μ. γραφείων άδεια και έχει ξεκινήσει η προσπάθεια μετατροπής των χώρων αυτών σε κατοικίες. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο Λονδίνο και στο Παρίσι. Στην Ελλάδα το φαινόμενο αυτό είναι αντίστροφο, επειδή τα κτίρια είναι παμπάλαια και ενεργοβόρα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μία τάση από τις μεγάλες εταιρείες για μετεγκατάσταση. "Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι η ζήτηση για μοντέρνα κτίρια γραφείων εξακολουθεί να είναι ισχυρή και εκτιμούμε ότι έτσι θα ασυνεχίσει την επόμενη 5ετία", ανέφερε.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η Dimand και στο θέμα των αναπλάσεων "καθώς κοιτάμε να αποκτήσουμε και άλλα ακίνητα σε μία περιοχή με χαμηλό κόστος εισόδου, δημιουργώντας στο μέλλον υπεραξίες.  Το μοντέλο των αναπλάσεων είναι διατηρήσιμο γιατί το είδαμε να επιτυγχάνει στον Αγιο Διονύσιο στον Πειραιά, σε μία περίοδο όπως το 2016, που ήταν δύσκολη για την ελληνική οικονομία και η οποία ολοκληρώθηκε το 2020", ανέφερε.

Παράλληλα η εταιρεία είναι σε διαδικασία ολοκλήρωσης υπογραφής της σύμβασης για τα νέα Δικαστήρια Πειραιά, μία επένδυση που θα επηρεάσει συνολικά όλη την ευρύτερη περιοχή σε συνδυασμό και με τις σοβαρές παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί από το δήμο.

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα της Dimand "μελετάμε συστηματικά τις περιοχές των 14 σταθμών της νέας γραμμής 4 του μετρό και τις ευκαιρίες που πρόκειται να δημιουργηθούν τα επόμενα 10 χρόνια".

Νέα έργα 

Το 2022 προστέθηκαν στο χαρτοφυλάκιο της Dimand έξι έργα ύψους 370 εκατ. ευρώ (τα νέα γραφεία PwC στο Μαρούσι, το έργο του ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη που δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, το ακίνητο της BΑΛΚΑΝ, η επέκταση στο Hub 26, ένα ακίνητο στη Φιλοθέη, ένα κτίριο στην Απελλλού από το ίδρυμα Τοσίτσα για ένα κτίριο μικτών χρήσεων με κατοικία).

Επίσης, η Dimand έχει αναδειχτεί ανάδοχος για την ανάπτυξη οικοπέδου του ΤΕΕ για λογαριασμό του Ιατρικού Κέντρου, αναμένοντας τη σχετική έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκειμένου να συμβασιοποιηθεί η συμφωνία.

Επιπλέον έχει αγοράζει στο Μεγάλο Πεύκο Αττικής 73 στρέμματα με εγκαταστάσεις, αλλά και στην Καβάλα και στη Δράμα επίσης άλλα ακίνητα όπου εξετάζεται ο τρόπος αξιοποίησης.

Συνολικά, σήμερα η εταιρεία έχει εγκαταστήσει 10 εργοτάξια και προωθεί αδειοδοτικά τις υπόλοιπες επενδύσεις. Την προσεχή διετία εκτιμά ότι θα αποεπενδύσει από έξι projects (το οικιστικό της Φιλοθέης αλλά και από το Μινιόν, που θα έχει μικτής χρήσης χαρακτήρα), από το ακίνητο της ΕΕΔΕ (διαπραγματεύεται με δύο υποψήφιους μισθωτές), το Hub 26 στη Θεσσαλονίκη (γραφεία) αλλά και από τον Πύργο Πειραιά.

Τέλος, ο κ. Ανδριόπουλος αναφερόμενος στις εξελίξεις του 2023 επιβεβαίωσε ότι υπάρχει σχέδιο ευρύτερης συνεργασίας με την Εθνική Ασφαλιστική (η οποία έχει χορηγήσει ήδη δανειακή χρηματοδότηση στην Dimand), χωρίς ωστόσο να προβεί σε λεπτομέρειες.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum