| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Σάββατο, 29/04/2023

 

 

«Η χώρα έχει ανάγκη από καινούργια κτίρια και οι αξίες μας παραμένουν ακόμη ανταγωνιστικές» σημειώνει με συνέντευξη του στην «Η» ο Διευθύνων Σύμβουλος της DIMAND, Δημήτρης Ανδριόπουλος, λίγο πριν το φινάλε του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Ο έμπειρος επιχειρηματίας του real estate μιλά για τις θετικές προοπτικές του κλάδου των ακινήτων, που παραμένει μια από τις βαριές βιομηχανίες της χώρας.  

 

 

Λόγω των ιδιαιτεροτήτων που αναλύει, η ελληνική αγορά δεν αντιμετωπίζει την επιβράδυνση που παρατηρείται σε άλλες χώρες. Ωστόσο χτυπά καμπανάκι κινδύνου, λέγοντας πως «αυτό δεν πρέπει να φουσκώσει τα μυαλά όλων εκείνων που ονομάζουμε stakeholders και οδηγηθούμε σε μια φούσκα». 

Μιλά για τον Πύργο του Πειραιά που θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2024, το πρώην «Μινιόν» που θα έχει και διαμερίσματα αλλά και τα έργα στη Θεσσαλονίκη. 

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Ανδριόπουλου

«Στην Ελλάδα είχαμε την εξής ιδιαίτερη κατάσταση», σημειώνει ο κ. Ανδριόπουλος και εξηγεί: «Από το 2009 και για μια περίπου δεκαετία οι αξίες των ακινήτων έπεσαν σε ποσοστά άνω του 50% και επίσης λόγω της κρίσης που βιώσαμε, είχαμε πολύ μεγάλη περίοδο μη παραγωγής και κατασκευής νέων κτιρίων. Αυτό σήμερα έχει αποτυπωθεί με μία ανάπτυξη που ξεκίνησε μετά το 2019 και παρότι ο πόλεμος, η ενεργειακή κρίση, τα υψηλά επιτόκια, η αύξηση του κατασκευαστικού κόστους στον Δυτικό κόσμο έχουν προκαλέσει στον κλάδο μας μια επιβράδυνση, στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν τη βιώνουμε. Αντίθετα, αυτή τη στιγμή τα ακίνητα είναι από τους πλέον αναπτυσσόμενους και υποσχόμενους κλάδους της οικονομίας». 

Προειδοποιεί ωστόσο πως «αυτό δεν πρέπει να φουσκώσει τα μυαλά όλων εκείνων που ονομάζουμε stakeholders και οδηγηθούμε σε μια φούσκα».

Υπογράμμισε επίσης ότι αυτό έχει γίνει και στο παρελθόν. «Εάν οι θεσμικοί παράγοντες, οι εταιρείες, οι καταναλωτές και οι τράπεζες παρακολουθούν, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια, τις λεπτομέρειες της πορείας της ανάπτυξης του κλάδου των ακινήτων, νομίζω ότι θα έχουμε ήπιες αυξήσεις για τα επόμενα χρόνιαΗ χώρα έχει ανάγκη από παραγωγή καινούργιων κτιρίων για οποιαδήποτε χρήση αλλά και οι αξίες μας παραμένουν ακόμη ανταγωνιστικές. Πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσιοποίησε στοιχεία που λένε ότι είμαστε ακόμα στο 80% των αξιών των ακινήτων του 2009».

Πότε θα ολοκληρωθεί ο Πύργος του Πειραιά

Για το εμβληματικό έργο του Πύργου του Πειραιά, ο CEO της DIMAND υπογράμμισε ότι «το πρόγραμμα ολοκλήρωσης του έργου βαίνει κανονικά και ο Πύργος θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις:

Η μία τον Οκτώβριο - Νοέμβριο του 2023, ενώ

Η πλήρης ολοκλήρωσή του θα έχει συντελεστεί το πρώτο τρίμηνο του 2024.

«Ο Πύργος επί 47 χρόνια ήταν μια μούμια, αν και είναι το δεύτερο ψηλότερο κτίριο στην χώρα μετά τον Πύργο των Αθηνών. Τους επόμενους 10 μήνες θα έχει ολοκληρωθεί και θα είναι ένα εμβληματικό κτίριο στην είσοδο του λιμανιού. Θα γίνει ένας καινούριος πόλος ανάπτυξης για την πόλη». 

Θα δούμε μικτές χρήσεις:

εμπορικές δραστηριότητες στο ισόγειο, τον πρώτο και τον δεύτερο όροφο,

γυμναστήριο και χώρους εστίασης και αναψυχής στον τρίτο

οι υπόλοιποι όροφοι θα είναι γραφεία.

«Θα αλλάξει όλη η περιοχή. Κάθε τέτοιο εμβληματικό έργο και κάθε παρέμβαση της Dimand συνοδεύεται από ευρύτερη αστική ανάπλαση που λειτουργεί σαν πολλαπλασιαστής στην οικονομία», αναφέρει ο κ. Ανδριόπουλος.

Να υπάρχει κόσμος στο Μινιόν από το πρωί μέχρι το απόγευμα

Για την ιστορική ανάπλαση του Μινιόν, δηλώνει πως έχει ξεκινήσει η κατασκευή της καινούργιας όψης του κτιρίου, όπου θα υπάρχουν μικτές χρήσεις. «Παρότι είχαμε πολύ δελεαστικές προτάσεις να το κάνουμε ακόμα ένα ξενοδοχείο στο κέντρο, επιλέξαμε να κάνουμε κάτι άλλο για να αναπλαστεί η περιοχή». Ένα τμήμα του κτιρίου θα είναι εμπορικές χρήσεις, επειδή «το εμπόριο συντηρεί την καθημερινότητα του πεζοδρομίου, Φωτίζει όπως λέμε το χώρο και το πεζοδρόμιο».

Στους επάνω ορόφους δημιουργούνται γραφεία «με στόχο να υπάρχει κόσμος από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα στο ιστορικό κτίριο της Αθήνας». Ένα τμήμα του θα μετατραπεί σε διαμερίσματα για μόνιμους κατοίκους στο κέντρο.

Το HUB26 στη Θεσσαλονίκη

Σημαντικό ενδιαφέρον επιδεικνύει ο όμιλος της Dimand και για την Θεσσαλονίκη, με τον κ. Ανδριόπουλο να σημειώνει στην «Ημερησία», ότι οι επενδύσεις της εταιρείας στην συμπρωτεύουσα ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ. «Κάνουμε το πρώτο επιχειρηματικό πάρκο της πόλης με κτίρια γραφείων στην 26η Οκτωβρίου, το HUB26. Εκεί θα έχουμε 5 ξεχωριστά κτίρια σε ένα ενιαίο μεγάλο οικόπεδο με 25.000 τετραγωνικά μέτρα γραφεία. Ο σκοπός είναι να προσελκύσουμε πολυεθνικές εταιρείες που επιλέγουν την πόλη για βάση τους και δεν έβρισκαν οργανωμένα γραφεία, αλλά  και ντόπιες επιχειρήσεις και άλλες επιχειρήσεις εθνικής εμβέλειας».

Ξενοδοχείο στο ΦΙΞ;

Ο ίδιος μιλά για την εξαγορά του Φιξ. «Ολοκληρώσαμε την αγορά του Φιξ, ένα τόσο συμβολικό τοπόσημο της πόλης, όπου εκεί θα κάνουμε μια μεγάλη ανάπτυξη μεικτών χρήσεων. Θα αναστηλώσουμε τα διατηρητέα παλιά βιομηχανικά κτίρια που είναι αυτή τη στιγμή σε φάση πλήρους κατάρρευσης μετά από 30 χρόνια που είναι κλειστά και εγκαταλελειμμένα.

Ξέρετε, το Φιξ είναι το πρώτο ζυθοποιείο της χώρας το 1903 και είναι μια πολύ ακριβή προσέγγιση η αναστήλωση. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια και κυρίως με το Δήμο και το Δήμαρχο της πόλης αλλά και τους υπόλοιπους φορείς, πήραμε θάρρος από αυτή τη συνεργασία και το υλοποιούμε. Και επίσης θα έχουμε χρήσεις κατοικίας και χρήσεις συμπληρωματικές γραφείων και ίσως και ένα ξενοδοχείο», υπογράμμισε.

Πράσινα κτίρια

Αναφέρθηκε ακόμα και στο παλιό ακίνητο της Βαλκάν, το οποίο αγοράστηκε από την Dimand για να γίνει το μεγαλύτερο logistic park της Βορείου Ελλάδος με χρήστες για τα Βαλκάνια. «Επίσης μέσω του πρότζεκτ Skyline, που αγοράσαμε ως κοινοπραξία με την EBRD Premia από την Alpha Bank, έχουμε μια σειρά από ακίνητα, μικρά διαμερίσματα και άλλα κτίρια, διάσπαρτα στο κέντρο της πόλης. Άρα έχουμε τέσσερα μεγάλα πρότζεκτ σε εξέλιξη», επεσήμανε.

Τέλος, ο κ. Ανδριόπουλος τόνισε ότι υπάρχει πλέον η απαραίτητη δύναμη «ώστε να δημιουργούμε τα τελευταία 14 χρόνια πράσινα κτίρια φιλικά στο περιβάλλον και να βλέπουμε με αισιοδοξία το μέλλον των πόλεων. Όλα αυτά τα project για τα οποία μιλήσαμε, αφορούν σε πράσινα κτίρια με πιστοποιητικά LEED. Πρόκειται για τη νέα γενιά κτιρίων.Γιατί πραγματικά αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει όλους είναι πως θα είναι οι πόλεις που ζούμε σήμερα σε 10, 20 και 30 χρόνια».

Πηγή: Ημερησία

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum