| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 29/08/2024

 

 

Νέα έκρηξη στις τιμές στα ακίνητα «βλέπουν» παράγοντες της  κτηματαγοράς καθώς επισημαίνουν ότι όλα τα οικοδομικά υλικά, οι αμοιβές εργασίας και διάφοροι άλλοι συντελεστές κόστους έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά το τελευταίο 12μηνο.

 

 

Την ίδια στιγμή, πτώση  κατά 19,6% παρουσίασε ο αριθμός των οικοδομικών αδειών τον Μάιο 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Με βάση τα στοιχεία του φετινού Μαΐου, η εικόνα στην Αττική εμφανίζεται ιδιαίτερα αρνητική, καθώς εκδόθηκαν 12,1% λιγότερες άδειες (479 από 545 τον αντίστοιχο περσινό μήνα), που αντιστοιχούν σε 15,9% μικρότερη επιφάνεια, αλλά και 21,5% μικρότερο όγκο.

Στην Θεσσαλονίκη καταγράφεται ετήσια μείωση του αριθμού των οικοδομικών αδειών κατά 16,9% σε 296, από 356, που αντιστοιχεί σε μείωση της επιφάνειας κατά 21,6% και του όγκου κατά 29,3%.

Μεγάλη πτώση παρατηρείται και στην Κρήτη, με τον αριθμό των αδειών να έχει υποχωρήσει κατά 29,5%, την επιφάνεια κατά 35,7% και τον όγκο κατά 33%.

Έρχεται νέα έκρηξη 25% – 30% στις τιμές ακινήτων σύμφωνα με τον πρόεδρο των κατασκευαστών

Παράγοντες της κτηματαγοράς προβλέπουν ότι και τους καλοκαιρινούς μήνες θα υπάρξει νέα πτώση στις οικοδομικές άδειες.

ΝΟΚ και ακίνητα

Αρρυθμίες στην οικοδομική δραστηριότητα επιφέρει και το «αλαλούμ» που έχει δημιουργηθεί από τις διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) και των εύλογων αντιδράσεων που δημιουργήθηκαν.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών και Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΟΜΚΟΕΕ), κ. Δημήτρης Καψιμάλης, προειδοποιεί μιλώντας στον ΟΤ για αυξήσεις των τιμών πώλησης νεόδμητων κατοικιών κατά τουλάχιστον 25% – 30% σε σχέση με το σημερινό επίπεδο, αν το ΣτΕ προχωρήσει τελικά σε κατάργηση του «μπόνους» στην δομήσιμη επιφάνεια κάθε οικοπέδου.

Όπως αναφέρει ο κ. Καψιμάλης «ουσιαστικά, πλέον κάθε οικόπεδο θα χτίζει λιγότερα τ.μ. επιφάνειας. Ανάλογα με την κάθε περίπτωση, θα προκύψουν 25% έως 40% λιγότερα τ.μ. ανά κατασκευή, που σημαίνει ότι από εκεί που σήμερα, μια οικοδομή με άδεια του 2021, πωλείται 3.500 – 4.000 ευρώ/τ.μ., με τα νέα δεδομένα, η μέση τιμή πώλησης για ένα νεόδμητο διαμέρισμα στα βόρεια προάστια θα ξεκινά από τα 5.000 ευρώ/τ.μ.».

Μιλώντας στον ΟΤ ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθήνας – Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος αναφέρει ότι η πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας θα επηρεαστεί τόσο από τις διατάξεις του ΝΟΚ όσο και στο υψηλό κόστος στις τιμές των υλικών.

Σε αναμονή οι κατασκευαστές

Εκτιμάται ότι η οικοδομική δραστηριότητα θα παραμείνει σε πολεοδομική… καραντίνα για τα ύψη των κτιρίων δραστηριότητα τουλάχιστον έως τα τέλη του 2024, κυρίως σε περιοχές «αποκλειστικής κατοικίας» και σε άλλες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, άξια προστασίας.

Κι αυτό διότι, το ζήτημα της κατάργησης των «μπόνους» δόμησης στα ύψη και στον όγκο των κτιρίων που προβλέπει ο ΝΟΚ θα κριθεί, εκτός απροόπτου, στις 11 Οκτωβρίου, από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Σημειώνεται ότι οι κατασκευαστές βρίσκονται σε στάση αναμονής ώστε να γνωρίζουν τι ακριβώς μπορούν να χτίσουν στα οικόπεδά τους.

Μέχρι σήμερα, μεταξύ των δήμων που έχουν προχωρήσει σε αναστολές χορήγησης αδειών, εφόσον γίνεται χρήση του “μπόνους” του ΝΟΚ, περιλαμβάνονται οι Δήμος Αθηναίων, Κηφισιάς,  Αμαρουσίου, ο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Αλίμου, Παπάγου, Χολαργού και Χαλανδρίου.

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum