| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Κυριακή, 12/03/2023

 

 

Mπορεί ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή να φρενάρει, αλλά ο δομικός πληθωρισμός δηλαδή, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή, στον οποίο όμως δεν λαμβάνονται υπόψη οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, είναι εκείνος πλέον που προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση. Τα στοιχεία της Eurostat για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο έδειξαν ότι ο λεγόμενος πυρήνας του πληθωρισμού όχι μόνο δεν επιβραδύνθηκε, αλλά αντιθέτως αυξήθηκε, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να κατέχει την 4η υψηλότερη θέση ανάμεσα στα 10 κράτη που έστειλαν τα σχετικά στοιχεία.

 

 

Όπως γράφει η Σίσσυ Σταυροπιερράκου στην Ημερησία, ο δομικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο του 2023 σε 5,6% από 5,3% τον Ιανουάριο του 2023 και 5% τον Δεκέμβριο του 2022. Ο πληθωρισμός διαφαίνεται ότι αποκτά μονιμότερα χαρακτηριστικά, καθώς το αυξημένο διατροφικό κόστος διαχέεται πια σε βασικές συνιστώσες του πυρήνα του πληθωρισμού, ήτοι στις υπηρεσίες και στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά, κάτι που αναμένεται να διατηρήσει τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα και το 2023.

Πολλαπλές συνέπειες

Αν θα ριζώσει» ή όχι ο πληθωρισμός ίσως να είναι η πιο μεγάλη μάχη του 2023, καθώς εάν οι ανατιμήσεις συνεχιστούν, δεν πλήττονται μόνο τα εισοδήματα, αλλά επηρεάζεται  γενικότερα η οικονομία μέσω της μείωσης της κατανάλωσης και της οικονομικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο δομικός πληθωρισμός διαβρώνει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, όπως είχε παρατηρηθεί και στα πρώτα χρόνια μετά την ένταξη στο ευρώ, με τη δυσμενή κατάληξη του 2010. Οπως, χαρακτηριστικά, είχε δηλώσει ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, Νίκος Βέττας, κατά την  παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης, «η σημαντική επιδείνωση στο εμπορικό ισοζύγιο και ο υψηλός δομικός πληθωρισμός αναδεικνύουν συστηματικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας».

Το καμπανάκι έχει κρούσει και η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεσή της, υπογραμμίζοντας πως «η επιτάχυνση του πυρήνα του πληθωρισμού καθιστά πλέον ορατό το ενδεχόμενο να διατηρηθεί ο πληθωρισμός σε υψηλά επίπεδα και το 2023».

Ο υψηλός πληθωρισμός «διαφαίνεται ότι αποκτά μονιμότερα χαρακτηριστικά, καθώς το αυξημένο ενεργειακό και διατροφικό κόστος διαχέεται πια στις βασικές συνιστώσες του πυρήνα του πληθωρισμού, δηλαδή στις υπηρεσίες και στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά, κάτι που αναμένεται να διατηρήσει τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα και την επόμενη χρονιά».

Ανθεκτικές οι πληθωριστικές πιέσεις

Ακόμα και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ ανακοινώνοντας την τελευταία αύξηση επιτοκίων, επισήμανε με έμφαση ότι παρότι ο γενικός δείκτης επιβραδύνεται ο δομικός πληθωρισμός αυξάνεται, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι ανθεκτικές και το πρόβλημα δεν έχει καμφθεί.

Με τον δομικό πληθωρισμό να αυξάνεται και να διαμορφώνεται πάνω από το διπλάσιο του στόχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας -που είναι στο 2%-, Ευρωπαίοι αναλυτές εκτιμούν ότι «ο πληθωρισμός δεν θα μπορέσει να επιστρέψει σταθερά στον στόχο (της ΕΚΤ) μέχρι να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα, με τον δομικό πληθωρισμό».

Για να προχωρήσει σε αλλαγή τακτικής η ΕΚΤ, θα πρέπει πρώτα να δει σημαντική πτώση του δομικού πληθωρισμού και άλλων δεικτών που υποδεικνύουν μακροπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις, όπως η αύξηση των μισθών. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα είναι επίσης σε επιφυλακή για ενδείξεις ότι τα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν υψηλές τιμές ενέργειας ενισχύουν τη ζήτηση.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum