Όπως
γράφει το Money Review,
το ίδιο ισχύει φυσικά
και για την Ελλάδα, όπου
μάλιστα οι τιμές σε
ορισμένα βασικά είδη
διατροφής, όπως το ψωμί
και τα κρέατα, έχουν
αυξηθεί πολύ περισσότερο
σε σύγκριση με τον μέσο
όρο της Ευρωζώνης.
Υπενθυμίζεται ότι
σύμφωνα με τα στοιχεία
της Eurostat
ο πληθωρισμός των
τροφίμων τον Μάρτιο του
2023 ήταν στην Ελλάδα
14,1% έναντι 17,9% στην
Ευρωζώνη. Τον Μάρτιο του
2023 οι τιμές στο ψωμί
στην Ελλάδα ήταν
αυξημένες σε σύγκριση με
ένα χρόνο πριν κατά
22,8% έναντι 17% στην
Ευρωζώνη, ενώ συνολικά
στα κρέατα οι τιμές στην
Ελλάδα είχαν αυξηθεί
μέσα σε ένα χρόνο κατά
19,9% έναντι 15% στην
Ευρωζώνη. Η απόκλιση
είναι σημαντική σε όλα
τα είδη κρέατος, με
εξαίρεση τα πουλερικά,
λόγω ίσως της μεγάλης
αυτάρκειας της Ελλάδας
στην κατηγορία αυτή. Οι
τιμές του μοσχαρίσιου
κρέατος στην Ελλάδα
έχουν αυξηθεί μέσα σε
ένα χρόνο κατά 21,4%
έναντι 11,7% στην
Ευρωζώνη, του χοιρινού
κρέατος κατά 21,8%
έναντι 16,3% στην
Ευρωζώνη, ενώ στο αρνί
και στο κατσίκι, είδη
στα οποία επίσης είναι
αυτάρκης η Ελλάδα, οι
τιμές αυξήθηκαν κατά
21,7% έναντι 12,4% στην
Ευρωζώνη. Οι τιμές των
πουλερικών στην Ελλάδα
έχουν αυξηθεί κατά 14,6%
έναντι 17% σε επίπεδο
Ευρωζώνης.
Μεγαλύτερες είναι οι
ανατιμήσεις στην Ελλάδα
σε αυγά και βούτυρο, ενώ
κοντά στα επίπεδα της
Ευρωζώνης κυμάνθηκαν οι
αυξήσεις στο γάλα και
στα τυριά. Ειδικότερα,
σύμφωνα με τα στοιχεία
της Eurostat για τον
Μάρτιο του 2023 τα αυγά
έχουν ανατιμηθεί στην
Ελλάδα κατά 23,3% έναντι
22,9% στην Ευρωζώνη και
το βούτυρο κατά 16%
έναντι 14,2% στην
Ευρωζώνη. Η τιμή του
φρέσκου γάλακτος
αυξήθηκε σε ετήσια βάση
κατά 22,3% στην Ελλάδα
έναντι 25% στην
Ευρωζώνη, ενώ των τυριών
κατά 25,7% έναντι 26,6%
στην Ευρωζώνη.
Καφές, κρασί και μπύρα
είναι επίσης τρία
προϊόντα στα οποία
καταγράφηκαν μεγαλύτερες
αυξήσεις σε σύγκριση με
την Ευρωζώνη. Έτσι, η
τιμή του καφέ είναι
αυξημένη σε ετήσια βάση
κατά 14% έναντι 11,7%
στην Ευρωζώνη, του
κρασιού κατά 11,2% στην
Ελλάδα έναντι 8% στην
Ευρωζώνη και της μπύρας
κατά 13% στην Ελλάδα
έναντι 12,9% στην
Ευρωζώνη. |