| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 29/04/2024

 

 

Σύμφωνα με την AXIA κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για το α’ τρίμηνο, οι επενδυτές θα πρέπει να προσέξουν τα εξής:

α) τις αναμενόμενες επιπτώσεις των τάσεων δανεισμού σε ολόκληρο τον κλάδο στην πιστωτική επέκταση της ΕΤΕ και τη στρατηγική του ομίλου για την αντιμετώπισή τους, καθώς και τυχόν ενδείξεις σχετικά με την αναμενόμενη αγωγιμότητα της πιστωτικής επέκτασης τα επόμενα τρίμηνα,

 

 

β) τη συρρίκνωση του πιστωτικού περιθωρίου, η οποία γίνεται πιο εμφανής καθώς ο εγχώριος ανταγωνισμός εντείνεται,

γ) τα beta καταθέσεων που αυξάνονται αλλά παραμένουν χαμηλά σε απόλυτα και ιστορικά πρότυπα, καθώς και το μείγμα και η εξέλιξη των καταθέσεων,

δ) ενημερώσεις σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα στρατηγικά σχέδια για την αξιοποίηση των πρωτοπόρων πλεοναζόντων κεφαλαίων της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων πιθανών ερωτημάτων σχετικά με την εναπομένουσα συμμετοχή του ΤΧΣ στον όμιλο, καθώς ο θόρυβος των τοπικών πρωτοσέλιδων ανέφερε ότι η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την ΕΤΕ θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ενδεχομένως μέσω επαναγοράς, τοποθέτησης ή συνδυασμού και των δύο. Επιπλέον, η AXIA διατηρεί σύσταση «Buy», με τιμή-στόχο αμετάβλητη στα 8,80 ευρώ.

Τα ”highlights” του α’ τριμήνου

Βασικοί τομείς εστίασης το α’ τρίμηνο του 2024:

Η πιστωτική επέκταση: Η ΕΤΕ αναμένεται να ακολουθήσει τις τάσεις της αγοράς για εποχικά συγκρατημένη πιστωτική επέκταση κατά το α’ τρίμηνο. Η AXIA υπολογίζει πιστωτική επέκταση 400 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση στα καθαρά δάνεια (περίπου +1% αύξηση σε διαδοχική βάση), καθώς αναμένει ότι η τάση αυτή θα αρχίσει να αντιστρέφεται από το β’ τρίμηνο και μετά με την αναμενόμενη ισχυρή αγωγιμότητα που θα πρέπει να ξεδιπλωθεί.

Διαχείριση κόστους και ψηφιακός μετασχηματισμός: H τράπεζα εφαρμόζει ένα φιλόδοξο σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού, με τα σημάδια βελτίωσης της αποδοτικότητας και της εξυπηρέτησης των πελατών να έχουν ήδη φανεί. Η AXIA αναμένει ότι η Εθνική Τράπεζα θα συνεχίσει να επανεπενδύει τα κέρδη προς το σχέδιο αυτό, γεγονός που ουσιαστικά θα δείξει ότι το κόστος μπορεί να είναι ελαφρώς αυξημένο στα επόμενα τρίμηνα, παρά τις συνεχείς ενέργειες διαχείρισης κόστους. Τα οφέλη που θα μπορούσαν να προκύψουν από αυτό το σχέδιο μετασχηματισμού εκτός από την εμπειρία των πελατών, θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πρόσθετη ενίσχυση των καθαρών εσόδων από προμήθειες, ενίσχυση των προσπαθειών διασταυρούμενων πωλήσεων, σύναψη στρατηγικών συνεργασιών, καθώς και δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών για επιχειρήσεις και ιδιώτες που θα μπορούσαν να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς και την εμβέλεια του ομίλου.

Ανθεκτική τιμολόγηση των καταθέσεων: Το κόστος των καταθέσεων αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, αλλά εξακολουθεί να παραμένει σχετικά χαμηλό σε σύγκριση με τις αντίστοιχες χώρες της Ευρωζώνης. Αυτό αντανακλά την υποκείμενη δομή του τραπεζικού τομέα, που χαρακτηρίζεται από χαμηλά Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και σημαντικό ποσοστό καταθέσεων λιανικής. Το χαμηλό beta των καταθέσεων είναι ένας άλλος παράγοντας που υποστηρίζει ότι το NII θα παραμείνει υψηλότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ενημέρωση σχετικά με τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική και την ανταμοιβή των μετόχων: Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει υψηλά πλεονάζοντα κεφάλαια CET1, παράλληλα με την ικανότητά της να δημιουργεί υψηλά επίπεδα οργανικά. Ως εκ τούτου, η διοίκηση θα πρέπει να παράσχει μια ενημέρωση σχετικά με τα πιθανά σχέδια για τη χρήση των πλεοναζόντων επιπέδων κεφαλαίου, όπως η ενίσχυση των ευκαιριών διασυνοριακών δανείων μέσω κοινοπραξιών ή η υποστήριξη μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, η στόχευση και η απόκτηση δανείων που βρίσκονται σε κατάσταση αναπροσαρμογής που κατέχουν επί του παρόντος οι διαχειριστές και ο εντοπισμός πιθανών ευκαιριών fintech, είτε ως στόχοι εξαγοράς είτε ως κοινοπραξίες. Θα καλωσορίζαμε επίσης μια ενημέρωση σχετικά με τις πιθανές επαναγορές και τον δείκτη αποπληρωμής, σημειώνει η AXIA.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum