| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 22/05/2023

 

 

Τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου δείχνουν ξεκάθαρα πως το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλό, χαμηλότερο από τις περισσότερες χώρες παγκοσμίως, αλλά το πιο σημαντικό είναι πως η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και την πορεία που της έχει επιτρέψει να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της και να καταγράψει οικονομική ανάπτυξης με ρυθμούς ισχυρότερους από αυτούς της Ευρωζώνης. 

 

 

Αυτό εκτιμά η ΑΧΙΑ σε αναλυσή της για το αποτέλεσμα των εκλογών και την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας με πάνω από 20 μονάδες επί του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει πως ελλείψει νέων παγκοσμίων κρίσεων και δεδομένων των θετικών καταλυτών που έρχονται (Ταμείο Ανάκαμψης, αυξημένες επενδύσεις, ισχυρός χρηματοοικονομικός τομέας, ανάπτυξη σε τουρισμό και ενέργεια), η eλληνική οικονομία θα είναι σε θέση να συνεχίσει να αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια, ενώ αναμένεται πως θα συνεχιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα οδηγώντας την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ σε χαμηλότερα επίπεδα. 

«Σε αυτό το πλαίσιο, είναι πιθανό πως η Ελλάδα θα επιτύχει την επενδυτική βαθμίδα νωρίτερα παρά αργότερα», σημειώνουν οι αναλυτές της AXIA υπενθυμίζοντας πως η χώρα μας βρίσκεται σήμερα ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα στις αξιολογήσεις των Fitch, S&P και DBRS. 

Ανοδικά το ΧΑ – Ποιες μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο 

Τα παραπάνω αναμένεται να οδηγήσουν την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά να αντιδράσει πολύ θετικά λόγω των προσδοκιών για συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από μια κυβέρνηση φιλική προς την αγορά, σε συνδυασμό με τις ισχυρές οικονομικές προοπτικές και τη σχετικά μη απαιτητικές αποτιμήσεις.

Ωστόσο, τονίζουν το γεγονός ότι θα γίνουν δεύτερες εκλογές (πιθανότατα) σε περίπου 40 ημέρες από τώρα και σημειώνουν ότι κατά την προεκλογική περίοδο τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσουν να εδραιώσουν περαιτέρω την εκλογική τους βάση εντείνοντας τη ρητορική τους προκαλώντας αυξημένη αβεβαιότητα. Ως εκ τούτου, βραχυπρόθεσμα, θα μπορούσε να αναμένεται κάποια μεταβλητότητα στην αγορά.

Οι αναλυτές της AXIA σημειώνουν ότι η ελληνική αγορά συνεχίζει να διαπραγματεύεται με ευνοϊκούς πολλαπλασιαστές έναντι άλλων αγορών, ενώ καταγράφονται συγκεκριμένες μετοχές που θα ευνοηθούν περισσότερο από την πολιτική σαφήνεια (ΔΕΗ, HelleniQ Energy και Εθνική Τράπεζα). Ακόμη, η συνέχιση των διαδικασιών που είχαν ξεκινήσει πριν τις εκλογές θα ευνοήσουν τις εταιρείες του κατασκευαστικού τομέα και των υποδομών αλλά και την ΕΥΔΑΠ. 

Τέλος, οι προσδοκίες πως η Ελλάδα έρχεται πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα, κάτι που σημαίνει μείωση του κόστους χρήματος, ενώ ανοίγει το δρόμο σε συγκεκριμένα fundς να επενδύσουν στη χώρα μας αναμένεται να αυξήσουν τις κεφαλαιοποιήσεις: 

Των συστημικών τραπεζών

Των Μεγάλων «χαρτιών» στο ΧΑ που αντλούν μεγάλο τμήμα της κερδοφορίας τους από την Ελλάδα, όπως ΟΤΕ, Mytilineos, Jumbo και Motor Oil 
Και

Τον όμιλο της ΕΧΑΕ καθώς η συνολική κεφαλαιοποίηση αλλά και η διαπραγματευτική δραστηριότητα θα ενισχυθεί. 

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum