| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 27/03/2023

 

 

Φόβους για κραχ αλά 2008 δημιούργησαν οι πρόσφατοι τριγμοί στον ευρωπαϊκό και αμερικανικό τραπεζικό κλάδο, όμως μια κρίση τέτοιου βεληνεκούς θα «έσκαγε» με εντελώς διαφορετικό τρόπο σήμερα μόνο και μόνο για έναν λόγο: το Ίντερνετ.

 

 

Πρόκειται για την «πρώτη τραπεζική κρίση της γενιάς του Twitter», δήλωσε πριν από μερικές ημέρες στο CNBC ο Paul Donovan, επικεφαλής στη UBS Global Wealth Management, αναφερόμενος στην έκτακτη διάσωση της Credit Suisse. «Τα social media διόγκωσαν τη σημασία που έχουν οι φημολογίες, ενδεχομένως εκθετικά, και πιστεύω ότι αυτό είναι μέρος του προβλήματος», δήλωσε ο ίδιος για την εβδομάδα «κατρακύλας» της Credit Suisse πριν τη συμφωνία με τη UBS. 

Ο Jon Danielsson, διευθυντής του κέντρου συστημικών κινδύνων στο LSE, εξήγησε από την πλευρά του ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν πρόσφορο έδαφος για τη διασπορά επιβλαβών φημολογιών, κάτι το οποίο δεν υπήρχε το 2008. Ο ίδιος υποστήριξε πως «η αυξημένη χρήση του Ίντερνετ και των social media, της ψηφιακής τραπεζικής και αντίστοιχων υπηρεσιών, όλα καθιστούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα πιο ευάλωτο σε σχέση με αυτό που θα ήταν υπό διαφορετικές συνθήκες».

Ειδικότερα, διευκολύνουν τη διασπορά φημολογιών και μάλιστα με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα. Το γεγονός αυτό αλλάζει εντελώς το ταμπλό, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα σε διοργάνωση στη Ουάσιγκτον η CEO της Citi, Jane Fraser. «Μετά από μερικά tweets αυτό το πράγμα (η κατάρρευση της αμερικανικής SVB) κατέρρευσε πολύ ταχύτερα από κάθε άλλη στιγμή στην ιστορία», συμπλήρωσε η ίδια.

Η εικόνα μιας τραπεζικής κατάρρευσης σήμερα

Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο η ταχεία διασπορά των ειδήσεων, αλλά και η δυνατότητα για εξίσου ταχεία φυγή των καταθετών. Η ψηφιακή τραπεζική άλλαξε θεμελιωδώς τη συμπεριφορά των τραπεζικών πελατών, όπως αντίστοιχα και την εικόνα των τραπεζικών καταρρεύσεων.

«Δεν υπάρχουν ουρές έξω από τις τράπεζες πια, όπως έγινε με την Northern Rock στη Βρετανία στην προηγούμενη κρίση – αυτό δεν έγινε αυτή τη φορά – διότι απλώς μπαίνεις online, πατάς μερικά κουμπιά και τελείωσες», δήλωσε ο Donovan.

Ο συνδυασμός ταχείας πληροφόρησης και ταχείας πρόσβασης στις καταθέσεις μπορεί να καταστήσει τις τράπεζες πιο ευάλωτες, δήλωσε ο Stafan Legge, επικεφαλής φορολογικής και εμπορικής πολιτικής στο Ινστιτούτο Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του St. Gallen.

«Ενώ παλιά, η εικόνα των ατόμων έξω από τραπεζικά καταστήματα προκαλούσε πανικό, σήμερα έχουμε τα social media…Κατά κάποιον τρόπο, οι τραπεζικές πτωχεύσεις μπορεί να συμβούν πολύ ταχύτερα σήμερα», κατέληξε ο ίδιος.

Πηγή: CNBC

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum