| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 06/06/2024

 

 

Πάνω από 875 εκατ. ευρώ αναμένεται να πιστωθούν στους μετόχους των ελληνικών τραπεζών τον Ιούλιο (το πιθανότερο σενάριο), μετά την έγκριση που έλαβαν οι ελληνικές τράπεζες (εν αναμονή και της Εθνικής) από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

 

 

Οι εν πολλοίς αναμενόμενες εγκρίσεις ήρθαν σήμερα, με την Alpha Bank να διανέμει 122 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μέσω μερίσματος θα δοθούν 0,02 ευρώ/μετοχή, και τα υπόλοιπα μέσω επαναγοράς ιδίων μετοχών, οι οποίες θα ακυρωθούν στη συνέχεια.

Η Eurobank θα διανείμει 342 εκατ. ευρώ, ενώ η Πειραιώς θα δώσει 79 εκατ. ευρώ, θα ολοκληρώσει τη διαδικασία τον Ιούνιο του 2024.

Όπως γράφει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, η Εθνική Τράπεζα θα διανείμει μέρισμα σε μετρητά ύψους 332 εκατ., ή 0,36 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστό (“payout ratio”) ύψους 30% επί των καθαρών κερδών του 2023.

Και μπορεί οι μερισματικές αποδόσεις ακόμη να είναι σε χαμηλά επίπεδα, αλλά η αγορά δείχνει να περίμενε αυτήν την εξέλιξη, ως ορόσημο επιστροφής του κλάδου στην κανονικότητα μετά από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις που οδήγησαν στην κρατικοποίησή τους την προηγούμενη δεκαετία.

Είναι άλλωστε τα πρώτα μερίσματα που θα δοθούν μετά από 16 χρόνια, αλλά και μετά από την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τον κλάδο, αν και αναμένεται το υπόλοιπο 18,4% που κατέχει στην Εθνική.

Πότε θα αρχίσει η διανομή

Μετά τις εγκρίσεις, οι αποφάσεις θα ληφθούν στις γενικές συνελεύσεις των τραπεζών που θα πραγματοποιηθούν εντός του Ιουλίου. Ήδη η Alpha Bank θα θέσει προς έγκριση τη διανομή 122 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του 2023. Η τράπεζα θα διανείμει το μισό του ποσού ή 61 εκατ. ευρώ με τη μορφή μερίσματος σε μετρητά, που ισοδυναμεί με ποσό Ευρώ 0,026 ανά μετοχή. Το υπόλοιπο θα αξιοποιηθεί για την διαδικασία επαναγοράς μετοχών.

Η έγκριση της ΓΣ της Eurobank θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουλίου. Η τράπεζα θα καταβάλει μέρισμα σε μετρητά ύψους 342 εκ., ή 0,0933 ανά μετοχή. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό διανομής 30% επί των Καθαρών Κερδών του έτους 2023.

Η Πειραιώς θα πραγματοποιήσει γενική συνέλευση στις 28 Ιουνίου 2024 για διανομή σε μετρητά ποσού 79 εκατ. ευρώ στους μετόχους της. Η διανομή αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο 2024.

Θετικός καταλύτης

Στη σημασία των διανομών είχε αναφερθεί και η Goldman Sachs στην τελευταία ανάλυσή της, καθιστώντας τες ως έναν θετικό καταλύτη. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις, η μερισματική απόδοση αναμένεται στο 2% για την Πειραιώς, στο 3,5% για την Alpha Bank και στο 5% για την Eurobank και την Εθνική.

«Αναμένουμε ότι η έγκριση μερίσματος από την ΕΚΤ στις αρχές του Ιουνίου θα λειτουργήσει ως θετικός καταλύτης για τις ελληνικές τράπεζες και στο βασικό μας σενάριο αναμένουμε από όλες τις ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν τις προτεινόμενες πληρωμές», αναφέρει η Goldman Sachs.

Σε σχετική βάση, η επενδυτική τράπεζα περιμένει μια ισχυρότερη θετική αντίδραση για τις Πειραιώς και Alpha για την έγκριση, ενώ πιο ήπια θα είναι για την Εθνική και τη Eurobank λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική υπεραπόδοσή τους τους τελευταίους μήνες.

Η Goldman Sachs διατηρεί τη σύσταση για αγορά (buy) στις τρεις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, πλην της Alpha Bank, για την οποία διατηρεί τη σύσταση ουδετερότητας (hold). Για την Eurobank δίνει τιμή στόχο 12 μηνών στα 2,5 ευρώ, για την Εθνική η τιμή στόχος είναι στα 10 ευρώ, για την Alpha στα 1,95 ευρώ και για την Πειραιώς στα 5,30 ευρώ.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum