| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 23/05/2023

 

 

Με την Εθνική Τράπεζα «κλείνει» σήμερα ο κύκλος της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με το πρόσημο να είναι ήδη θετικό, καθώς εκτιμάται ότι η κερδοφορία τους  μπορεί να κινηθεί φέτος ακόμα υψηλότερα από τα 3,625 δισ. ευρώ του 2022.

 

 

Όπως γράφει η Άρτεμις Σπηλιώτη στην Ημερησία, από την άλλη πλευρά, η επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης λόγω του υψηλότερου κόστους χρήματος, που οδήγησε εταιρείες με μεγάλη ρευστότητα να προχωρήσουν σε πρόωρες αποπληρωμές, αποτελεί πηγή προβληματισμού.

Ωστόσο, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η πορεία του τουρισμού παραμένουν σημαντικοί καταλύτες, την ώρα μάλιστα που μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια για δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων.

Οι στόχοι για τα κόκκινα δάνεια 

Εφόσον μέχρι το τέλος του χρόνου δεν υπάρξει αντιστροφή αυτής της θετικής τάσης, με δεδομένο μάλιστα ότι έχουν ληφθεί μέτρα «προστασίας» για τα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου που είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο, οι τράπεζες θα μπορέσουν πιο εύκολα να πετύχουν τους στόχους για περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων κάτω από το 4% μέχρι το 2025, ώστε να προσεγγίσουν τον μέσο όρο της ευρωζώνης (1,8%).

Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες αναμένεται να χρησιμοποιήσουν κεφάλαια για τη διαγραφή και πώληση προβληματικών δανείων.

Το βλέμμα στα μερίσματα

Με βάση τις επιδόσεις τους το 2022 και την μέχρι τώρα πορεία τους είναι σαφές ότι οι τράπεζες μπαίνουν στην τελική ευθεία της πορείας προς την κανονικότητα, καθώς μετά τη μείωση του δείκτη ΝPE σε μονοψήφιο ποσοστό, επιστρέφουν στην πολιτική επιβράβευσης των μετόχων, με την Eurobank να «οδηγεί την κούρσα» μετά την έγκριση που έλαβε από τον SSM για την επαναγορά του 1,4% του ποσοστού που σήμερα βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ενώ έχει προαναγγείλει την διαμονή μερίσματος 25% των κερδών του 2023.

Εν αναμονή απάντησης του SSM βρίσκεται και η Εθνική Τράπεζα, καθώς θα ήθελε είτε να διανείμει μέρισμα 20%-25% από τα κέρδη του 2022, είτε να προχωρήσει και αυτή σε επαναγορά ενός μέρους των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ και ανέρχεται στο 40%.

Για την Αlpha Bank και την Πειραιώς η ανταμοιβή των μετόχων τοποθετείται το 2024, από τα κέρδη του 2023 και σε ποσοστό 20% και 15%-20% αντίστοιχα.

Κλειδί η ενίσχυση της ποιότητας των κεφαλαίων

Σε κάθε περίπτωση η υγεία του τραπεζικού συστήματος προϋποθέτει την ενίσχυση της ποιότητας των κεφαλαίων καθώς οι αναβαλλόμενες απαιτήσεις (DTC) ανέρχονται σε 13,7%  το 2022 και αντιπροσωπεύουν το 52% των συνολικών εποπτικών ιδίων κεφαλαίων (από 59% τον Δεκέμβριο του 2021. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 56% των συνολικών εποπτικών ιδίων κεφαλαίων αφού λάβουμε υπόψη την πλήρη επίδραση του ΔΠΧΑ 9 (από 68% το Δεκέμβριο του 2021).

Οπως σημειώνει η ΤτΕ, «η επίτευξη επαρκούς μελλοντικής κερδοφορίας είναι απαραίτητη προκειμένου να μην αποτελέσουν κίνδυνο για την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών σε μεσομακροπρόσθεσμο ορίζοντα».

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum