| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 31/03/2023

 

 

Τις επιδόσεις του 2022, οπότε και πέτυχαν καθαρή πιστωτική επέκταση, ύψους 6,5 δισ. ευρώ, φιλοδοξούν να ξεπεράσουν οι τράπεζες, διατηρώντας ανοιχτή την… κάνουλα της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, μέσα από την αξιοποίηση πολλαπλών «εργαλείων», όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.

 

 

Παρά τον προβληματισμό που αναδύεται από το γεγονός ότι αφενός, η χώρα έχει και επισήμως εισέλθει σε προεκλογική τροχιά και αφετέρου, η αύξηση των επιτοκίων δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων – πόσο δε, μάλλον στα σχέδιά τους για επενδύσεις – οι τραπεζίτες παραμένουν αισιόδοξοι πως το 2023 θα αποτελέσει ακόμη μία χρονιά ορόσημο ως προς το σκέλος της παραγωγής νέων δανείων.

Ήδη η χώρα αιτήθηκε τη διεκδίκηση επιπλέον πέντε δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών και αρμόδιο για την προετοιμασία και το συντονισμό της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, να σημειώνει χαρακτηριστικά: «Το δανειακό σκέλος του ‘Ελλάδα 2.0’, ύψους 12,7 δισ. ευρώ, στοχεύει, πρωτίστως, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της χώρας, συμβάλλοντας, οικονομικά, στην υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων. Με το αίτημα των επιπλέον πέντε δισ. ευρώ που διεκδικούμε από το Ταμείο Ανάκαμψης ανταποκρινόμαστε στην αυξανόμενη ζήτηση που καταγράφεται για επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας».

«Πέρυσι η πιστωτική επέκταση για πρώτη φορά έφτασε περίπου τα 6,5 δισ. ευρώ. Για εφέτος το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να συμβάλλει ώστε ο συγκεκριμένος αριθμός να ξεπεραστεί, έτσι ώστε να μπορέσει να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο και στη διανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων, της τάξεως των 87 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021 -2027», τόνισε σε πρόσφατη τοποθέτησή του ο ανώτερος γενικός διευθυντής, Chief Retail Βanking της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Βασίλης Κουτεντάκης.

Η Τράπεζα Πειραιώς, άλλωστε, κατάφερε να κλείσει το 2022 με αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 2,5 δισ. ευρώ – στα 28,4 δισ. ευρώ – με την καθαρή δανειακή επέκταση το δ’ τρίμηνο του 2022 να διαμορφώνεται στα 550 εκατ. ευρώ. Η πλειονότητα των εκταμιεύσεων κατευθύνθηκε σε επιχειρήσεις, με τον κλάδο της βιομηχανίας/μεταποίησης να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο.

Για εφέτος η τράπεζα στοχεύει σε καθαρή πιστωτική επέκταση 1,7 δισ. ευρώ, υποστηριζόμενη κυρίως από την αύξηση των χορηγήσεων προς μεγάλες, μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, με… μοχλό το Ταμείο Ανάκαμψης. Ήδη η τράπεζα έχει διαθέσει τις δύο πρώτες δόσεις, ύψους 900 εκατ. ευρώ, ενώ σύντομα αναμένεται να εγκριθεί η 3η δόση, ύψους 300 εκατ. ευρώ.
Ενισχυμένα κατά, επίσης, 2,5 δισ. ευρώ – στα 27,7 δισ. ευρώ – ήταν το 2022 τα εξυπηρετούμενα δάνεια της Εθνικής Τράπεζας στην Ελλάδα, ενσωματώνοντας ισχυρές εκταμιεύσεις, ύψους 2,7 δισ. ευρώ, το δ’ τρίμηνο του έτους. Η ΕΤΕ έχει υπογράψει δανειακές συμβάσεις, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ (29% μερίδιο αγοράς), εκ των οποίων περίπου το ένα τρίτο αφορά σε δάνεια που εμπίπτουν στον πυλώνα της «πράσινης» μετάβασης.

Το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων της Alpha Bank αυξήθηκε κατά 10% σε ετήσια βάση – στα 27,4 δισ. ευρώ – ως αποτέλεσμα καθαρής πιστωτικής επέκτασης, ύψους 2,4 δισ. ευρώ προς επιχειρήσεις, ξεπερνώντας τον στόχο, ύψους 2,2 δισ. ευρώ, που είχε τεθεί για το 2022. Η εγχώρια καθαρή πιστωτική επέκταση διαμορφώθηκε σε 200 εκατ. ευρώ το δ’ τρίμηνο, καθώς η ζήτηση επιχειρηματικών δανείων αντισταθμίστηκε από το υψηλό επίπεδο των αποπληρωμών.

Τέλος, η πιστωτική επέκταση για την Eurobank ήταν υψηλή το 2022, καθώς αύξησε τις χορηγήσεις κατά 3,3 δισ. ευρώ (σ.σ. 2,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα), κυρίως προς τις επιχειρήσεις. Για το 2023 η τράπεζα προβλέπει επιβράδυνση των χορηγήσεων στα 2,8 δισ. ευρώ, με την επέκταση να στηρίζεται κυρίως στο χαρτοφυλάκιο των δανείων μεγάλων επιχειρήσεων, όπου ενσωματώνονται και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η στόχευση για τις ΜμΕ

Ανοιχτή, υπό προϋποθέσεις, βρίσκουν την «πόρτα» των τραπεζών οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τη χρηματοδότηση να δίνεται ως επί το πλείστον μέσω προγραμμάτων, όπως, για παράδειγμα, ο Αναπτυξιακός Νόμος και το ΕΣΠΑ.

Όπως εξηγεί κορυφαία τραπεζική πηγή «η χρηματοδότηση των ΜμΕ βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής μας για την τρέχουσα χρονιά και σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε στη ‘ραχοκοκαλιά’ της ελληνικής οικονομίας τους πόρους που χρειάζεται για να καταστεί βιώσιμη και ανταγωνιστική». Ενδεικτικά, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ανέφερε σε χθεσινή εκδήλωση για το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 ότι το έτος 2022 το μερίδιο αγοράς στις χρηματοδοτήσεις ΜμΕ υπερέβη το 33% στο σύνολο και το 45% ειδικότερα για τα χρηματοδοτικά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα επενδυτικού χαρακτήρα. Το συνολικό ποσό για το ίδιο έτος που εκταμιεύθηκε προς τις ΜμΕ ανήλθε συνολικά στα 651 εκατ. ευρώ και στα 440 εκατ. ευρώ ειδικότερα για τα συγχρηματοδοτούμενα χρηματοδοτικά. Το ποσοστό εγκρισιμότητας των αιτημάτων δανείων που υποβλήθηκαν προς αξιολόγηση «άγγιξε» το 70%.

Πιο αναλυτικά, το νέο ΕΣΠΑ, μέσα από το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» και τις δύο δράσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την «πράσινη» μετάβαση, συνολικού ύψους ενός δισ. ευρώ, ανοίγει – μαζί με τον Αναπτυξιακό Νόμο – τον «χορό» των επιδοτήσεων, λειτουργώντας ενισχυτικά στις επενδυτικές πρωτοβουλίες ΜμΕ.

«Δεν είμαι βέβαιη πως τη δεδομένη στιγμή μία μικρομεσαία επιχείρηση θέλει απαραίτητα επενδύσεις, αλλά συναλλακτικό κύκλωμα. Δηλαδή, αυτή την καθυστέρηση στις πληρωμές, η οποία γίνεται στους προμηθευτές, στους πελάτες», σχολίασε σε πρόσφατη τοποθέτησή της η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank, κυρία Ελένη Βρεττού, εστιάζοντας στους τρεις λόγους που πολλές επιχειρήσεις εξακολουθούν να μένουν εκτός τραπεζικής χρηματοδότησης:

1) Έχουν περάσει στην άλλη πλευρά του… ποταμού: Σύμφωνα με την ίδια, εάν μία επιχείρηση έχει βρεθεί κάποια στιγμή στο παρελθόν σε κάποιον servicer ή σε ρύθμιση, τότε εξακολουθεί να φέρει το «μίασμα», με τις τράπεζες να θεωρούν πως είναι πολύ δύσκολη η επιστροφή σε καθεστώς κανονικότητας.

2) Δεν έχουν φροντίσει να επενδύσουν σε τομείς, όπως της διαφάνειας, της εταιρικής διακυβέρνησης κ.ο.κ..

3) Πολλές τράπεζες, προκειμένου να πιάσουν το budget του προϋπολογισμού, αφού θα έχουν το ίδιο κόστος να κάνουν ένα μεγάλο δάνειο των 100 εκατ. ευρώ και ένα μικρό δάνειο των τριών εκατ. ευρώ, προτιμούν να κατευθύνουν τους πόρους τους προς την πρώτη κατεύθυνση, αγνοώντας το υπόλοιπο κομμάτι.

Πηγή: newmoney.gr

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum