| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Σάββατο, 06/05/2023

 

 

Στα 92 έτη ο Γουόρεν Μπάφετ θεωρείται η «ιστορία» του αμερικανικού επιχειρείν και των επενδύσεων. Ένα σύμβολο του καπιταλισμού και τις επιτυχίας. Ο «προφήτης της Όμαχα», όπως συχνά τον αποκαλούν, επί 58 χρόνια κρατάει το τιμόνι της Berkshire Hathaway και επεκτείνει τον πλούτο – τον δικό του και των μετόχων της εταιρείας. Πώς έφτασε στην κορυρφή; Με περίπου 12 σωστές αποφάσεις, αν τον πιστέψουμε. «Μία καλή απόφαση κάθε 5 χρόνια» είπε σε επιστολή του προς τους μετόχους.

 

 

Σήμερα ο Μπάφετ, αλλά και ο 99χρονος πιστός συνέταιρος του, Τσάρλι Μάνγκερ, θα απαντήσουν στις ερωτήσεις για το μέλλον της εταιρείας, που τις τελευταίες 6 δεκαετίες έχει φέρει απόδοση 3.787.464% !

«Τα ζιζάνια μαραίνονται καθώς τα λουλούδια ανθίζουν», έγραψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire στην επιστολή του. «Με την πάροδο του χρόνου, χρειάζονται μόνο λίγοι νικητές για να κάνουν θαύματα. Και, ναι, βοηθάει να ξεκινήσετε νωρίς και να ζήσετε μέχρι τα 90 σας» συμπλήρωσε.

«Ο κόσμος διαβάζει τον Γουόρεν Μπάφετ για τον ίδιο λόγο που παρακολουθεί τον Στίβεν Κάρι: Θέλουν να δουν πώς γίνεται, ακόμα κι αν δεν μπορούν να το κάνουν οι ίδιοι» σχολιάζει η Wall Street Journal, εξηγώντας ότι οι θρυλικές επενδυτικές επιστολές του είναι διορατικές, σοφές, απλές και ωστόσο κατά κάποιο τρόπο αντιφατικές. Ο ίδιος εμφανίζεται πάντα σεμνός. Οι περισσότεροι επενδυτές που κέρδισαν την αγορά θα προτιμούσαν να ξεχάσουν τις αποφάσεις που πήταν λάθος, αλλά αυτός πιο συχνά υπενθυμίζει στους μαθητές τα λάθη του και σκέφτεται τις αποτυχίες του, παρά κομπάζει για τις επιτυχίες.

Ας δούμε λοιπόν ποιος είναι ο ταλαντούχος κ. Μπάφετ

Γέννηση: 30 Αυγούστου 1930, Όμαχα

Σπουδές: Πανεπιστήμιο Nεμπράσκα – Λίνκολν, Columbia Business School

Οικογένεια: Παντρεμένος με την Άστριντ Μενκς από το 2006. Η πρώτη σύζυγός του ήταν η Σούζαν Τόμσον Μπάφετ, η οποία πέθανε το 2004. Έχει τρία παιδιά από τον πρώτο του γάμο: τη Σούζαν, τον Χάουαρντ και τον Πίτερ. Τα δύο πρώτα έχουν διευθυντικές θέσεις στη Berkshire.

Περιουσία: 112,1 δισ. δολάρια στις 3 Μαΐου. Είναι ο 6ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Πώς απέκτησε τον έλεγχο της Berkshire: Σήμερα κατέχει μετοχικό μερίδιο 15,6% και μερίδιο 31,5% στις ψήφους του Δ.Σ. Το 1965 ο Μπάφετ ήταν ένας απλός μέτοχος στη Berkshire που τότε ήταν μία δοκιμαζόμενη υφαντουργία. Συμφώνησε να πουλήσει τις μετοχές του έναντι 11,5 δολαρίων έκαστη, αλλά η διοίκηση του έστειλε μία απόδειξη που έδειχνε το αντίτιμο στα 11,375 δολάρια για κάθε τεμάχιο. Αυτό τον εξόργισε. Έτσι αγόρασε όσες περισσότερες μετοχές μπορούσε. Κέρδισε τον έλεγχο της Berskhire στις 10 Μαΐου του 1965. Έκλεισε τελείως τις δραστηριότητες υφαντουργίας το 1985 και άρχισε να την επεκτείνει δυναμικά σε σιδηρόδρομους, ενέργεια, τρόφιμα, τεχνολογία – κάθε είδους κλάδο- μέσα από επενδύσεις και εξαγορές.

Η πιο διάσημη ατάκα του: «Xάσε λεφτά της εταιρείας και θα δείξω κατανόηση. Χάσε φήμη της εταιρείας και θα είμαι αμείλικτος», είπε στις 4 Σεπτεμβρίου 1991 σε μία κατάθεση στο Κογκρέσο για την ανάληψη της προσωρινής προεδρίας της Salomon Inc, η οποία είχε εμπλακεί τότε σε σκάνδαλο με κρατικά ομόλογα. Αυτή ήταν η φιλοσοφία που τον οδήγησε σε όλη του τη σταδιοδρομία όπως έχει πει.

 

Χαρακτηριστική πάντως είναι και μία πολύ πρόσφατη δήλωσή του: Στις 12 Απριλίου 2023 είπε στο CNBC: «Δουλειά μου είναι να σκέφτομαι τους κινδύνους, που κανείς άλλος δεν σκέφτεται».

Φιλανθρωπικό έργο: Από το 2006 έχει δωρήσει περίπου 35,7 δισ. δολάρια στο Bill & Melinda Gates Foundation και επιπλέον 10,7 δισ. δολάρια σε άλλες φιλανθρωπικές δράσεις. Όταν πεθάνει όλες οι μετοχές του στη Berkshire θα διατεθούν σε φιλανθρωπικά έργα.

Τρόπος ζωής: Ο Μπάφετ μένει στο ίδιο σπίτι από το 1958. Χτισμένο το 1921 με 5 κρεβατοκάμαρες και δύο μπάνια, υπολογίζεται ότι αξίζει λίγο πάνω από 1 εκατ. δολάρια. Δεν βρίσκει λόγο να μετακομίσει σε μία πιο εντυπωσιακή έπαυλη πολλών εκατομμυρίων. Είναι άνετο και εξοπλισμένο με ό,τι χρειάζεται για να μπορεί να εργάζεται αρκετές ώρες από αυτό.

Φημισμένες και οι διατροφικές του συνήθειες: Το αγαπημένο του φαγητό είναι η μπριζόλα, ενώ τρώει αρκετά γλυκίσματα από το See’s, που ανήκει στη Berkshire. Υπολογίζει ότι το 1/4 των θερμίδων που λαμβάνει καθημερινά έρχονται από την Coca – Cola, στην οποία η εταιρεία του επενδύει σταθερά εδώ και πολλά χρόνια.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum