| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 00:01 - 04/09/2024

 

 

Το οικονομικό τοπίο της Κίνας υφίσταται βαθιά μεταμόρφωση, η οποία χαρακτηρίζεται από σημαντικές αλλαγές στους κινητήριους μοχλούς της ανάπτυξής της. Η εξελισσόμενη σύνθεση των οικονομικών κινητήριων δυνάμεων της Κίνας είναι πιθανό να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στις παγκόσμιες οικονομίες και τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, καθιστώντας αναγκαία την επαναξιολόγηση των τομέων και των κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων που θα κερδίσουν ή θα χάσουν από αυτές τις αλλαγές. Το beta της συνολικής ανάπτυξης της χώρας - ένα μέτρο της οικονομικής ευαισθησίας ή της συσχέτισής της με την παγκόσμια ανάπτυξη - μειώνεται. Η τάση αυτή αντικατοπτρίζει την εμπειρία της Ιαπωνίας στη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η οποία χαρακτηρίστηκε από τη συσσώρευση χρέους, τη γήρανση των δημογραφικών στοιχείων και τη χρεοκοπία των ακινήτων (βλ. Σχήμα 1). Αν και αναμένουμε ότι το beta ανάπτυξης της Κίνας θα συνεχίσει να μειώνεται, παρόμοια με την τάση της Ιαπωνίας τη δεκαετία του 1990, αυτό δεν μειώνει τη σημασία της στο παγκόσμιο μακροοικονομικό περιβάλλον ή στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, διατηρεί κυρίαρχες θέσεις στο παγκόσμιο εμπόριο και στις αγορές εμπορευμάτων.

 

 

Figure 1: While China’s GDP growth beta decline echoes Japan’s experience in the 1990s, it retains the second-largest share of global GDP

  

Τέσσερις βασικές τάσεις που θα καθοδηγήσουν την ανάπτυξη της Κίνας στον κοσμικό ορίζοντα Έχουμε εντοπίσει τέσσερις βασικές τάσεις που θα καθοδηγήσουν την ανάπτυξη της Κίνας τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια:

1. Μείωση της πιστωτικής ανάπτυξης: Το μέγεθος και η σύνθεση της πιστωτικής ώθησης της Κίνας (η μεταβολή των νέων πιστώσεων που εκδίδονται ως ποσοστό του ΑΕΠ) αλλάζουν. Ιστορικά, η πιστωτική αύξηση υπήρξε σημαντικός μοχλός της οικονομικής επέκτασης της Κίνας, η οποία συχνά ήταν αντικυκλική και ευμετάβλητη. Ωστόσο, οι διαρθρωτικές αλλαγές αναμένεται να μετριάσουν τη μελλοντική πιστωτική αύξηση. Η κεντρική ηγεσία, έχοντας όλο και μεγαλύτερη επίγνωση των κινδύνων που συνδέονται με την υψηλή μόχλευση, περιορίζει την αύξηση του χρέους, ιδίως σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Επιπλέον, η μείωση της κερδοφορίας του τραπεζικού τομέα έχει μειώσει την ικανότητά του να στηρίζει το ίδιο επίπεδο πιστωτικής αύξησης όπως στο παρελθόν.  

2. Συρρίκνωση του τομέα των ακινήτων: Ο τομέας των ακινήτων, που κάποτε αποτελούσε σημαντική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης, αποτελεί πλέον μια κοσμική τροχοπέδη. Αναμένουμε ότι η δημογραφική γήρανση και τα σημαντικά υπερκατασκευασμένα αποθέματα θα διατηρήσουν τις επενδύσεις σε ακίνητα και τις νέες εκκινήσεις σε χαμηλά επίπεδα. Αυτή η συρρίκνωση του τομέα των ακινήτων θα έχει βαθιές επιπτώσεις τόσο στις εγχώριες όσο και στις παγκόσμιες αγορές, δεδομένου ότι ιστορικά αποτελούσε σημαντικό καταναλωτή βασικών εμπορευμάτων, ιδίως σιδηρομεταλλεύματος, και μοχλό οικονομικής δραστηριότητας. 

Αυξημένη παραγωγική ικανότητα: Η Κίνα αυξάνει τη μεταποιητική της ικανότητα, μεταβαίνοντας από πλεόνασμα στην κατασκευή ακινήτων σε πλεόνασμα στη μεταποιητική παραγωγή. Σε αντίθεση με το πλεόνασμα ακινήτων, αυτό το νέο πλεόνασμα μεταποίησης εξάγεται, καθιστώντας το μια παγκόσμια πρόκληση και όχι μόνο της Κίνας. Η κατεύθυνση της πολιτικής της κυβέρνησης έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στην πλευρά της προσφοράς, με λιγότερη έμφαση στην τόνωση της ζήτησης. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικονομικές ανισορροπίες, με τα πρώτα σημάδια ταχείας επέκτασης της παραγωγικής ικανότητας σε τομείς όπως ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός και η παραγωγή οχημάτων με στόχο την απόκτηση πλεονεκτημάτων κόστους. Η στροφή αυτή εντείνει ήδη τον ανταγωνισμό με άλλες προηγμένες εξαγωγικές χώρες για μερίδιο αγοράς.

4. Επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια: Οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια αυξάνονται, σηματοδοτώντας μια στροφή προς τη βιωσιμότητα και την αυτάρκεια. Η τάση αυτή θα έχει ποικίλες επιπτώσεις σε διάφορους τομείς, ιδίως στα εμπορεύματα. Η αύξηση της "πράσινης ζήτησης" για μέταλλα όπως ο χαλκός, το αλουμίνιο και το νικέλιο εισάγει μια νέα δυναμική, αντισταθμίζοντας ενδεχομένως τη μείωση της παραδοσιακής ζήτησης που οφείλεται στην επιβράδυνση του τομέα των ακινήτων.

Η πρόσφατη Τρίτη Ολομέλεια της Κίνας υποστηρίζει τη συνέχιση αυτών των τάσεων Στην Τρίτη Ολομέλεια του Ιουλίου, μια σημαντική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, η ηγεσία της Κίνας επιβεβαίωσε το μακροπρόθεσμο όραμά της για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και του εκσυγχρονισμού. Η ανάλυση των λέξεων-κλειδιών του ανακοινωθέντος της συνεδρίασης δείχνει μια στροφή προς την οικονομική ανάπτυξη υψηλής ποιότητας, ιδίως στην προηγμένη μεταποίηση και την τεχνολογική καινοτομία. Η "μεταρρύθμιση" παραμένει η πιο κοινή λέξη-κλειδί, με την "ανάπτυξη" και τον "εκσυγχρονισμό" να μην ακολουθούν πολύ. Περιγράφηκαν περιορισμένα πρόσθετα μέτρα χαλάρωσης για την προβληματική αγορά ακινήτων. Ενώ υπήρξαν περισσότερες αναφορές σχετικά με τη στήριξη της εγχώριας κατανάλωσης, πολλά από αυτά τα μέτρα εξακολουθούν να καθοδηγούνται από την πλευρά της προσφοράς, όπως η παροχή μεγαλύτερης ποικιλίας και υψηλότερης ποιότητας υπηρεσιών, παρά η άμεση τόνωση της ζήτησης μέσω δημοσιονομικών μεταβιβάσεων. Αναμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα. Ωστόσο, ήταν σαφές ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να ενισχύσει τον τομέα της μεταποίησης και τις αλυσίδες εφοδιασμού με πιο συγκεκριμένους τρόπους, καθώς και τους τεχνολογικούς τομείς, όπως η πράσινη ενέργεια, η τεχνητή νοημοσύνη και η βιοτεχνολογία. Δεδομένου ότι η ρητορική αντιπροσωπεύει σε μεγάλο βαθμό τη συνέχιση των υφιστάμενων θεμάτων, αναμένουμε συνέχιση των σημερινών τάσεων που οδηγούν την ανάπτυξη της Κίνας.

Επιπτώσεις για τις παγκόσμιες αγορές Καθώς η Κίνα ξεπερνά τα όρια της ανάπτυξης που τροφοδοτείται από το χρέος και στρέφεται προς νέους μοχλούς ανάπτυξης, οι επιπτώσεις αυτής της μετάβασης θα αντηχήσουν σε παγκόσμιο επίπεδο, επηρεάζοντας διάφορους τομείς και χώρες σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα: - Αποπληθωριστική ώθηση: Η Κίνα είναι πιθανό να αποτελέσει εξαγωγέα αποπληθωρισμού στην παγκόσμια οικονομία κατά τη διάρκεια του κοσμικού ορίζοντα. Αυτό οφείλεται στο συνδυασμό της επιβράδυνσης της ανάπτυξης και της αύξησης της παραγωγικής ικανότητας. Οι επίμονες αποπληθωριστικές δυνάμεις στην Κίνα θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε χαμηλότερες τιμές εξαγωγών, επηρεάζοντας τις παγκόσμιες τάσεις του πληθωρισμού. Ωστόσο, οι αποπληθωριστικές δυνάμεις είναι πιθανό να επηρεάσουν περισσότερο τις χώρες των αναδυόμενων αγορών (EM) παρά τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Οι εισαγωγές από την Κίνα αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερο μερίδιο των αγαθών τελικής κατανάλωσης στις ΕΜ και τα βασικά αγαθά έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα στο καλάθι του ΔΤΚ στις χώρες αυτές από ό,τι στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Κατανάλωση αγαθών: Παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης, η κατανάλωση βασικών εμπορευμάτων στην Κίνα αναμένεται να αυξηθεί, λόγω των επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια. Ωστόσο, η αύξηση αυτή θα ποικίλλει καθώς ο τομέας των ακινήτων συνεχίζει να συρρικνώνεται. Για παράδειγμα, ενώ η ζήτηση για σιδηρομετάλλευμα μπορεί να μειωθεί λόγω της μειωμένης παραγωγής χάλυβα, η ζήτηση για μέταλλα όπως ο χαλκός και το νικέλιο μπορεί να αυξηθεί σημαντικά λόγω της σημασίας τους στις πράσινες τεχνολογίες. Η Αυστραλία θα είναι πιθανότατα μεταξύ των χωρών που θα επηρεαστούν περισσότερο, δεδομένου ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής του σιδηρομεταλλεύματός της. Οι κακές προοπτικές για τον τομέα των ακινήτων της Κίνας και οι περιορισμοί στην ικανότητά της να συνεχίσει να εξάγει πλεονάζοντα κατασκευασμένο χάλυβα θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά τη ζήτηση σιδηρομεταλλεύματος, με πιθανές επιπτώσεις στην αυστραλιανή οικονομία (βλ. Σχήμα 2).

Μεγαλύτερος ανταγωνισμός με άλλες ΗΜ: Η πολιτική αντίδραση της Κίνας στην κρίση των ακινήτων, η οποία χαρακτηρίζεται από την τόνωση της προσφοράς μέσω της ανάπτυξης της μεταποίησης με γνώμονα τις εξαγωγές περισσότερο από την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης, οδηγεί σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό με άλλες ΗΜ. Με την αύξηση της μεταποιητικής ικανότητας και την ενίσχυση των εξαγωγών, η Κίνα τοποθετείται ώστε να ανταγωνιστεί πιο επιθετικά στις παγκόσμιες αγορές. Η στρατηγική αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο ανταγωνισμό για μερίδιο αγοράς σε διάφορους κλάδους, ιδίως στους τομείς της μεταποίησης, όπου και άλλα ΕΜ επιδιώκουν να επεκτείνουν τις εξαγωγές. Κατά συνέπεια, η προσέγγιση αυτή μπορεί να εντείνει τις ανταγωνιστικές πιέσεις στις χώρες αυτές, επηρεάζοντας δυνητικά την οικονομική τους ανάπτυξη και τη δυναμική της αγοράς τους. Ένα φαινόμενο που έχουμε ήδη αρχίσει να παρατηρούμε είναι ότι ορισμένες αναδυόμενες αγορές εμφανίζουν μειωμένο ή ακόμη και ανεστραμμένο βήτα στην ανάπτυξη της Κίνας. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη θετική συσχέτιση που παρατηρήθηκε τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Figure 2: Declining iron ore prices put pressure on the Australian dollar

  

Οι διαρθρωτικές αλλαγές θα απαιτήσουν από τους επενδυτές να επανεξετάσουν την προσέγγισή τους στην Κίνα Εν κατακλείδι, η οικονομική εξέλιξη της Κίνας θα επηρεάσει σημαντικά τις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις και την ευρύτερη οικονομία. Καθώς η Κίνα μετατοπίζεται προς μια ανάπτυξη υψηλότερης ποιότητας, η σύνθεση αυτής της ανάπτυξης θα καταστεί πιο κρίσιμη από τα κύρια μεγέθη στα οποία οι επενδυτές έχουν ιστορικά επικεντρωθεί. Οι επενδυτές πρέπει τώρα να αξιολογήσουν ποιοι τομείς θα κερδίσουν ή θα χάσουν από αυτές τις οικονομικές αλλαγές εξετάζοντας τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των διαρθρωτικών αλλαγών που οδηγούν στην ανάπτυξη της Κίνας.

Πηγή: Pimco

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum